25. tekma brez prejetega zadetka v tej sezoni. Jan Oblak je statistično najboljši vratar na svetu. Foto: Reuters
25. tekma brez prejetega zadetka v tej sezoni. Jan Oblak je statistično najboljši vratar na svetu. Foto: Reuters
Oblak o uvrstitvi v četrtfinale Lige prvakov

Prvič v zgodovini Lige prvakov je streljanje enajstmetrovk odločilo zmagovalca, potem ko sta se obe tekmi končali brez zadetkov. Dinamična povratna tekma med Atleticom in PSV-jem v Madridu je postregla s precej priložnostmi, toda obrambi ter vratarja Jan Oblak in Jeroen Zoet so bili vselej na mestu. Oblak je s tem ohranil nedotaknjeno mrežo na 25. dvoboju v tej sezoni, s čimer je statistično najboljši vratar na svetu.

15 od 16 izkoriščenih enajstmetrovk
Pri enajstmetrovkah sta bila oba vratarja blizu pri treh poskusih. Strelci so ohranili mirne živce in zadevali do 15. poskusa, ko je rezervist Narsingh, ki je v igro vstopil le nekaj trenutkov pred zadnjim sodnikovim žvižgom, stresel prečko.

Leta 1993 Olimpija izpadla z 11:10
Maratonsko streljanje enajstmetrovk je bilo najdaljše v Ligi prvakov od njene uvedbe. Ni pa najdaljše, če upoštevamo še kvalifikacije za Ligo prvakov. Ta rekord je v lasti Skonta iz Rige in nekdanjega Oblakovega kluba Olimpije iz sezone 1993/94. Takrat so z 11:10 slavili Latvijci.

"To je bila tekma za infarkt. Vesel sem, da so navijači stali za nami v vsakem trenutku tekme. Verjeli smo vase, trener je verjel v nas, pokazali smo veliko željo in srce. Prav to zaupanje nas je odpeljalo v četrtfinale," je povedal Juanfran, ki je zabil zadnjo, 16. enajstmetrovko za veliko slavje na Vicente Calderonu.

Izvajalce ni izbral Diego Simeone
"Za zmagovito enajstmetrovko Juanfrana je garanje veliko ljudi. Odločil sem se za sistem 4-3-3, ker smo hoteli tekmo dobiti. Enajstmetrovk ne vadimo, to nima smisla. Pomočnik German Burgos je izbral strelce z bele točke lani proti Bayerju iz Leverkusna, in to je storil tudi tokrat. Zasluži si čestitke. V takih situacijah je težko igrati. Bila je šahovska igra. Želim poudariti, da smo izjemno veseli, ker smo tekmo končali s toliko mladimi igralci na zelenici. Nasprotnik je bil izvrsten, toda mislim, da smo mi pokazali na obeh tekmah več želje po napredovanju," je povedal trener Atletica Diego Simeone.

Trener Nozozemcev Phillip Cocu je imel razumljivo mešane občutke: "Ponosen sem na obe tekmi, ki smo jih odigrali. Taktično smo bili dobri, borili smo se kot levi, zdaj pa smo razočarani. V drugem polčasu smo imeli več težav, ker so spremenili sistem, toda ob koncu smo spet vzpostavili ravnotežje. Manjkal nam je kanček sreče. Če bi zadeli, bi oni potrebovali dva gola. Ni nam zmanjkalo veliko."

Oblak o uvrstitvi v četrtfinale Lige prvakov