Ante Čačić je že na povratni tekmi proti Viktorii Plzen privzdignil nekaj obrvi z menjavami. Tokrat je v 44. minuti z igrišča potegnil Arghusa in namesto njega na zelenico poslal Dejana Trajkovskega. Zdelo se je, da se je Brazilec v enem izmed dvobojev poškodoval, a ko je videl, da bo moral na klop, je bil začuden. Odkorakal je mimo trenerja in ga ni pogledal.
Ante Čačić je že na povratni tekmi proti Viktorii Plzen privzdignil nekaj obrvi z menjavami. Tokrat je v 44. minuti z igrišča potegnil Arghusa in namesto njega na zelenico poslal Dejana Trajkovskega. Zdelo se je, da se je Brazilec v enem izmed dvobojev poškodoval, a ko je videl, da bo moral na klop, je bil začuden. Odkorakal je mimo trenerja in ga ni pogledal. "Arghus je imel težave. Ker je bil prejšnji mesec tri tedne poškodovan, sem se po posvetu z zdravniško službo odločil, da ga zamenjam že pred koncem prvega polčasa. Trajkovski je bil že ogret," je svojo odločitev na novinarski konferenci pojasnil Čačić. Foto: Aleš Fevžer
Jean Philippe Mendy
Maribor je doživel tretji visok poraz v Evropski ligi. Predlani ga je Braga doma premagala s 5:1, lani pa je Lazio v Ljudskem vrtu slavil z 1:4. Foto: Aleš Fevžer
Martin Milec
Martin Milec: "Mislim, da se je trener dobro odločil za igro z dvema napadalcema. Tudi nam obrambnim in veznim igralcem je lažje, ko imamo dve rešitvi v napadu, ne samo eno. Mislim, da je Rubin močnejša ekipa kot Viktoria. So nam pa pustili več prostora kot Čehi in tudi več priložnosti." Foto: Aleš Fevžer
Kurban Berdijev
Kurban Berdijev je trener Rubina že od leta 2001. Na nobeni tekmi se ne loči od svojih molitvenih kroglic, z njimi je po srečanju prišel tudi pred novinarje. Foto: Aleš Fevžer
Za uvod v Evropsko ligo “petarda” v Lj. vrtu

Odsotnost športnega direktorja na klopi je po dogodkih v zadnjih tednih vzbudila nekaj pomislekov, toda za ogled tekme s tribune naj bi se odločil zaradi viroze in ne zaradi kakšnih nesoglasij s trenerjem. "Če se najina pogleda na nogomet razlikujeta, je dobro, saj si lahko na ta način izmenjujeva informacije. Ne more pa se razlikovati njegova vizija od moje. Tega ne bom dovolil," je pred dvema tednoma razlagal Zahovič. Takrat je novinarjem pojasnjeval, kaj se dogaja v slačilnici, ko so se razširile govorice, da naj bi se zgodil upor igralcev proti trenerju. Že po prvi tekmi proti Viktorii v Plznu je Čačiću očital preveč previdno igro z le enim napadalcem.

Mendy ostaja pri golu iz Londona
V četrtek je proti bogatemu klubu iz Tatarstana Hrvat držal obljubo in zaigral z dvema "špicama". Na sedmi letošnji evropski tekmi je prvič v začetno enajsterico ob Marcosu Tavaresu postavil Jeana Philippa Mendyja. Agilni Francoz navdušuje v slovenski ligi, kjer je zabil že pet golov in se je kljub začetnemu skepticizmu izkazal za dobro okrepitev, potem ko v spomladanskem delu lanske sezone ni ravno blestel pri Kopru. Zanimivo je, da je Mendy v skupinskem delu takrat še Pokala Uefa enkrat že zadel. Pred davnimi sedmimi leti je v dresu Dinama Bukarešte kot 19-letni mladenič ublažil poraz Romunov na White Hart Lanu proti Tottenhamu (3:1).

Prav on bi lahko sinoči v 9. minuti povedel Maribor v vodstvo, toda tekma se je nato po dveh osnovnošolskih napakah v obrambi odločno prevesila na stran Rusov, ki so letos na 15 tekmah še neporaženi (!). Hitro znižanje Martina Milca je vendarle obudilo nekaj upanja, Tavares je imel v 51. minuti na nogi izenačenje, a se ni razpletlo po željah domačih navijačev. "Akcija je bila zelo hitra. Nisem imel veliko časa, da bi pogledal, kje je vratar," je zapravljeno priložnost opisal novopečeni "Slovenec".

Milec si je voščil za 22. rojstni dan
Tudi pri zaostanku z 2:3 so slovenski prvaki pogumno iskali pot do točke, a v zadnjih minutah ob pomanjkanju koncentracije in odprti igri prejeli še dva zadetka, pokvarili izid in poskrbeli za mešane občutke po sicer predvsem v drugem polčasu precej enakovredni igri. Na sredini igrišča so dobro držali žogo in z igro po tleh nemalokrat prevladovali.

"Na žalost se nam je znova zgodilo, da smo začeli igrati šele, ko smo prejeli zadetek oziroma dva. Tudi ko smo dobili tretji gol za 1:3, smo začeli bolje igrati. Ne vem, zakaj se nam to dogaja. Videlo se je, da je Rubin boljša in kakovostnejša ekipa, da imajo boljše posameznike, ki so danes odločili tekmo. Praktično so kaznovali vsako našo napako. Mi na žalost dveh ali treh priložnosti, ki so nam jih oni ponudili, nismo izkoristili. Napake se pojavljajo zaradi nezbranosti. Škoda, da je pri prvem golu spodrsnilo Rajčeviću," je po tekmi povedal Milec, ki je v 35. minuti po prodoru z desne strani v kazenski prostor z levico silovito zadel pod prečko. Če se ne bo 22. rojstnega dne, ki ga praznuje danes, rad spominjal zaradi poraza, mu bo v spominu ostal vsaj ta gol.

Bohar ni pričakoval take moči Rusov v dvobojih
Že podatek, da sta bila med sinočnjimi strelci v Mariboru tudi Gökdeniz Karadeniz in Aleksander Rjazancev, ki sta pred štirimi leti na Camp Nouu v Ligi prvakov potopila veliko Barcelono (1:2), razkriva, kako močno moštvo je gostovalo pod Kalvarijo. Dvakratnega ruskega prvaka je lani šele v četrtfinalu ustavil poznejši zmagovalec Evropske lige Chelsea. Na povratni tekmi v Moskvi je Rubin celo zmagal s 3:2, to pa je bil začetek njegovega zmagovitega niza v Evropi, ki ga je v Ljudskem vrtu podaljšal na osmo tekmo.

"Že po posnetkih smo videli, da so zelo dobra ekipa, tako v tehničnem kot taktičnem smislu. Presenetili so me, da so bili tako močni v dvobojih, močnejši od nas. Tega nisem pričakoval. Bili so bolj agresivni kot Viktoria," je izkušnje z zelenice novinarjem prenesel Damjan Bohar, ki ga je pred kratkim tudi zdelala viroza in je izpustil zadnjo tekmo v Domžalah. V nedeljo ob 19.00 čaka vijoličaste derbi vodilnih ekip Prve lige TS v Zavrču. "Verjamem, da bomo zmagali in povečali prednost na lestvici," je prepričan Milec.

3. oktobra proti Wiganu
Evropsko ligo bodo Štajerci nadaljevali čez dva tedna pri angleškem drugoligašu in lanskem zmagovalcu FA-pokala Wiganu. Klub iz bližine Manchestra je včeraj ob svojem debitantskem nastopu v Evropi na tekmi z malo priložnostmi brez zadetkov remiziral v Bruggeju pri Zulte Waregemu. Osnovni cilj Wigana v tej sezoni je sicer takojšnja vrnitev v Premier ligo. Bodo Mariborčani to izkoristili ter osvojili prve točke v Evropski ligi v gosteh? Morali jih bodo začeti zbirati, če želijo izboljšati lanski izkupiček štirih točk. Letvico so si tako visoko postavili že takoj po neuspešnem naskoku na Ligo prvakov in žrebu konec prejšnjega meseca.

Nogometaši kljub drugačnim govoricam trdijo, da v ekipi vlada dobro vzdušje. Milec: "Vse poteka tako, kot mora. Treniramo dobro, na igrišču se vidi, da v napadu, ko imamo žogo, dobro kombiniramo. Zamer med igralci ni, tudi s trenerjem ne. S športnim direktorjem smo prav tako v dobrih odnosih." Tavares: "Ni res, kar se piše. Nihče od igralcev nima težav s trenerjem. Smo ena ekipa, družina."

Tavares: Na voljo sem za pomoč reprezentanci
Brazilec v zadnjem času navdušuje z odgovori v slovenščini. "Slovenščine se nisem naučil sam. Dvakrat na teden po eno uro, včasih tudi trikrat, imam tečaj pri učiteljici Mojci, ki uči tudi mojo družino. Zdaj v zgoščenem ritmu tekem bo malo manj časa za to, toda učenja ne smem prekiniti, ampak nadaljevati." In kaj je najtežje pri slovenščini, še vprašamo Marcosa? "Končnice," se zasmeji in doda: "Počasi gre."
Že do decembra želi postati najboljši strelec Maribora v zgodovini. Trenutno je pri 108 zadetkih, rekorder je Branko Horjak s 117. Pričakuje tudi klic selektorja Srečka Katanca? "Seveda. Počakal bom in če bo poklical, sem tu, na voljo za pomoč reprezentanci. Za zdaj pa še nisva imela stikov."

Za uvod v Evropsko ligo “petarda” v Lj. vrtu