Dvanajsti igralec  Maccabija so tako kot v Mariboru glasni navijači. Foto: EPA
Dvanajsti igralec Maccabija so tako kot v Mariboru glasni navijači. Foto: EPA
Robert Koren
Robert Koren je bil 15. oktobra 2003 na dobri poti, da s CMC Publikumom izloči Maccabi iz Pokala Uefe, a so Celjani prejeli zadetek v 84. minuti in se morali posloviti od tega tekmovanja. Foto: BoBo
Maccabi Haifa
Nogometaši iz Haife so pred dvema letoma v Ligi prvakov igrali tudi proti Juventusu. Obakrat so izgubili z 0:1. Foto: EPA
Gustavo Boccoli in Yaniv Katan
Brazilec Gustavo Boccoli in kapetan Yaniv Katan. Foto: EPA
Matej Šnofl in Idan Tal
Prizor z edinega dozdajšnjega gostovanja Maccabija v Sloveniji - dvoboj Mateja Šnofla in Idana Tala leta 2003 v Celju. Foto: EPA

Prvo srečanje v Izraelu bo že prihodnjo sredo, teden pozneje pa se bosta moštvi srečali v bržkone razprodanem Ljudskem vrtu. Tekmi lahko vijoličastim prineseta ogromno. Če preskočijo to oviro, jih bo le še ena ločila od skupinskega dela tekmovanja, kjer so igrali pred 12 leti. Četudi bi bili v 4. predkrogu premagani, pa bi se z izločitvijo Izraelcev že lahko veselili nastopa v skupinskem delu Evropske lige.

Milanič: So izjemno hitri in "lahki"
Vijoličasti so pred dvema letoma v 3. predkrogu na prvi tekmi v gosteh premagali Zürich s 3:2 in že sanjali o Ligi prvakov, a so jih nato v Mariboru Švicarji postavili na trdna tla z gladko zmago s 3:0. Tokratni tekmec je podobne kakovosti, varovanci Darka Milaniča pa gotovo niso favoriti.
"Mogoče je tako lažje, toda na koncu to ne pomeni veliko. Maccabi je dober, mi prav tako. Ne bo jim lahko in tudi nam ne. To bo zanimiv obračun," razmišlja Dejan Mezga, medtem ko Milanič opozarja, da so Izraelci izjemno hitri in dobro tehnično podkovani nogometaši, prava "lahka konjenica".

Pozor na Amašo!
Mariborski trener si je skupaj s pomočnikom Antejem Šimundžo v sredo ogledal povratno tekmo 2. predkroga v Banjaluki, kjer so nogometaši iz Haife proti Borcu pričakovano ubranili visoko prednost s prvega srečanja. Doma so namreč prejšnji teden slavili kar s 5:1, čeprav so prvaki Bosne in Hercegovine sredi prvega polčasa povedli. Gostitelji so izenačili v sodnikovem podaljšku prvega dela, nato pa kar trikrat zadeli od 71. do 73. minute (!).
S tremi goli se je na tej tekmi izkazal 25-letni Weaam Amaša, ki je poleti prestopil iz kluba Hapoel Kirjat Šmona. Borac je doma zmago slavil s 3:2, oba gola za goste je zabil Gruzijec Vladimir Dvališvili. Na trenerskem stolčku sedi Eliša Levy.

Davidovich in Katan simbola kluba
Omeniti velja še dva nogometaša, ki sta v Sloveniji kot člana Maccabija že igrala. Izkušeni 34-letni vratar Nir Davidovich, tudi izraelski reprezentant, je prava legenda kluba, saj tu brani že vso kariero. Kapetan Yaniv Katan pa je tisti, ki je pred osmimi leti v 1. krogu Pokala Uefa proti Celjanom celo dosegel zadetek. Na prvi tekmi v Izmirju v Turčiji je zatresel mrežo ob zmagi z 2:1. Na povratni tekmi so Izraelci obdržali prednost z remijem 2:2, čeprav je po uri igre odlično kazalo Publikumu, ki je z dvema goloma Roberta Korena vodil že z 2:0.

Od Berkovica do Benayouna in Aiyegbenija
Maccabi je 12-kratni izraelski prvak, prvič je pokal za najboljše moštvo v državi dvignil v sezoni 1983/84. Največjo prevlado v domači ligi je imel sredi 90. letih prejšnjega stoletja. V sezoni 1993/94 ni izgubil niti ene tekme, skupaj pa je bil neporažen kar 48 tekem zapored in s tem podrl nekaj rekordov.
Najbolj znan nogometaš iz te generacije je vsekakor Eyal Berkovic, ki je pozneje vrsto let igral na Otoku (Southampton, West Ham, Celtic, Blackburn, Manchester City, Portsmouth). Ob prelomu tisočletja sta bila pod taktirko Avrama Granta glavna zvezdnika Maccabija Yossi Benayoun in Nigerijec Yakubu Aiyegbeni, ki sta se pozneje prav tako izkazala v Angliji. Prvi v West Hamu, Liverpoolu in Chelseaju, drugi v Portsmouthu, Middlesborughu, Evertonu in Leicester Cityju.

V Ligo prvakov dvakrat prek Avstrijcev
Tako kot je Maribor pisal slovensko nogometno zgodovino, je leta 2002 dosežek, ki je šel v zgodovino nogometa v "obljubljeni deželi", uspel Maccabiju. V kvalifikacijah je izločil Sturm iz Gradca in nato igral v Ligi prvakov, kjer je v Nikoziji s 3:0 premagal Manchester United in Olympiacos. Srečanji sta bili na Ciper prestavljeni zaradi negotovih varnostnih razmer v Izraelu. Eno točko je iztržil tudi v Pireju (3:3) in zasedel tretje mesto v skupini.

Tudi v sezoni 2009/10 so "zeleni" na poti v Ligo prvakov preskočili avstrijsko oviro. Salzburg so v gosteh najprej ugnali z 2:1, doma pa so bili boljši s 3:0. V skupinskem delu se niso odrezali tako dobro kot ob premiernem nastopu med elito, saj v skupini z Bordeauxom, Bayernom in Juventusom niso osvojili niti točke z razliko v zadetkih 0:8.

Odličen odpor na Anfieldu
Pred petimi leti so se v 3. predkrogu odlično upirali Liverpoolu. Na Anfieldu so v 88. minuti izgubili z 1:2, na povratni tekmi v Kijevu pa je bilo 1:1. Redsi so v tisti sezoni prišli vse do finala.

Stadion sprejme 14.000 ljudi
Lani so bili prvaki s prednostjo sedmih točk pred Hapoelom iz Tel Aviva, ki pa so mu morali priznati premoč v finalu pokala. Lastnik kluba je bogati podjetnik Ya'akov Šahar, ki se ukvarja z uvozom avtomobilov. Povprečno se na njihovih domačih tekmah zbere po 9.000 gledalcev. Stadion Kiryat Eliezer sicer sprejme 14.002 gledalca, gradijo pa nov stadion za 30.000 ljudi, ki naj bi bil zgrajen do leta 2013.
Liga prvakov, 3. predkrog, prve tekme, prvaki

Sreda ob 20.05:

MACCABI HAIFA - MARIBOR

Povratna tekma bo 3. avgusta ob 20.45.

Torek:

ZESTAFONI (GRU) - STURM
EKRANAS (LIT) - BATE BORISOV (BLR)
APOEL (CIP) - SLOVAN BRATISLAVA
LITEX - WISLA KRAKOV
GENK (BEL) - PARTIZAN
GLASGOW RANGERS - MALMÖ

Sreda:

HJK HELSINKI - DINAMO ZAGREB
KÖBENHAVN - SHAMROCK ROVERS (IRS)
ROSENBORG - PLZEN
Neprvaki, torek:
DINAMO KIJEV - RUBIN KAZAN
TWENTE - VASLUI (ROM)
Sreda:
ODENSE - PANATHINAIKOS
STANDARD LIEGE - ZÜRICH
BENFICA - TRABZONSPOR (TUR)
Povratne tekme bodo 2. in 3. avgusta.
VIDEO: 2. predkrog
Maccabi Haifa - Borac Banjaluka 5:1 (1:1)
Amaša 45., 71., 73., Yampolsky 72., Golasa 80.; Raspudić 24.


Borac Banjaluka - Maccabi Haifa 3:2 (2:1)
Krunić 9., 34., Vidaković 84.; Dvališvili 24., 54.