V Novi Gorici se je začela 22. sezona slovenskega nogometnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO
V Novi Gorici se je začela 22. sezona slovenskega nogometnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO
Navijači Maribora so imeli nov razlog za veselje. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Maribor od lani brani dvojno krono, novo sezono pa je začel še z osvojitvijo slovenskega superpokala. Foto: BoBo
Etien Velikonja
V ospredju dvoboja v Gorici je bila tudi igra Etiena Velikonje, otroka Gorice, ki se je te dni dogovoril za odmeven prestop v Cardiff City. Foto: Ervin Čurlič
Handanović ubranil enajstmetrovko
Koper ob pomoči Rudonje v boj z Mariborom in Olimpijo

za sezono 2012/13.

S sobotno tekmo v goriškem Športnem parku se je začela 22. sezona SNL-ja. Prva tekma 1. kroga je le potrdila, da so "vijoličasti" nesporni favoriti za že enajsti naslov državnega prvaka.

Prvi gol sezone mojstrovina Mezge
V uvodnih minutah se je lepa priložnost ponudila Gorici, a je Vito Plut iz bližine streljal mimo vrat. Na drugi strani je za Maribor najnevarneje zagrozil Etien Velikonja, ki je z roba 16-m prostora meril malce previsoko. Sledilo je obdobje pritiska Maribora, najbližje vodstvu je bil v 20. minuti Zoran Lesjak.

Prvi gol na tekmi je padel v 23. minuti, ko je Dejan Mezga za Maribor natančno sprožil s prostega strela, pri tem pa žogo prek živega zidu poslal v levi zgornji kot Vasje Simčiča. Prosti strel za vodstvo prvakov je priigral kapetan "vijoličastih" Marcos Tavares.

Plut zapravil 11-m za izenačenje
Četrt ure pozneje so imele "vrtnice" z bele točke priložnost za izenačenje, a se je Jasmin Handanović z obrambo Vitu Plutu oddolžil za prekršek nad Dinom Martinovićem. Ob prodoru 22-letnega Dolenjca, ga je vratar Maribora podrl, ko mu je hotel zbiti žogo, zaradi katerega je sodnik Dejan Balažič dosodil najstrožjo kazen, Handanoviću pa pokazal rumeni karton.

Tavares in Trajkovski ne, Mezga da
Drugi polčas se je začel s popolnim napadom gostov, najprej je nemogoče-je-mogoče iz 5 metrov zgrešil Tavares, v naslednjem napadu je po lepi kombinaciji streljal levi bočni branilec Dejan Trajkovski, a se je izkazal vratar Simčič. Tretjo veliko priložnost v nekaj minutah je le prinesla podvojitev vodstva Maribora, drugič na tekmi je zadel Mezga. Hrvat, ki bo v ponedeljek praznoval 27. rojstni dan, se je sam znašel na levi strani goriških vrat in z umirjenim diagonalnim strelom zadel za 2:0.

Najprej v lastno, nato pa še v nasprotno
Sredi 2. polčasa sta v razmiku dveh minut padla dva gola, oba sta zabila igralca Gorice, a Maribor je še naprej vodil z dvema goloma prednosti. Najprej je goriški branilec Amadej Vetrih zatresel lastno mrežo, potem ko je nespretno zadel žogo po mariborskem kotu. Sledila je globinska podaja in samostojni prodor Dejana Žigona, ki je zadel za 1:3.

Do konca uvodnega srečanja 1. kroga so mladi Goričani grozili z znižanjem, a do spremembe izida ni več prišlo in prve tri točke nove sezone so gladko in zasluženo pripadle Mariboru, ki misli že usmerja v evropske boje.


Maribor je kot dvakratni zaporedni prvak veliki favorit sezone, v kateri bo lovil že enajsti naslov slovenskih prvakov. A uvodni del sezone bodo "vijoličasti" podredili Evropi, saj si tako kot lani želijo nastopati v evropskih tekmovanjih tudi po koncu poletja. V sredo varovance trenerja Darka Milaniča čaka prva tekma 2. predkroga Lige prvakov z Željezničarjem iz Sarajeva.

Prvaki s spremembami v napadu
Mariborčani v novo sezono vstopajo brez večjih igralskih sprememb, izgubili so dva najboljša napadalca: Daliborja Volaša in Etiena Velikonjo, ki bo odšel v Cardiff po povratni tekmi s prvaki BiH-a. V Ljudskem vrtu je novinec napadalec Nikola Komazec, ki je nazadnje igral za Hajduk iz Kule, iz posoje pa sta se vrnila Rajko Rep in Timotej Dodlek.

Priložnost za mladinske prvake
Gorica
na drugi strani igra samo na domači fronti. Ob močno skrčenem proračunu, brez dolgoletnega igralniškega pokrovitelja in s črnimi oblaki starih dolgov je sedanjost in prihodnost severnoprimorskega prvoligaša izredno negotova. Kljub nekaterim odhodom, pa ima trener Miran Srebrnič na voljo zanimivo zasedbo, ki bi ob ureditvi klubskih razmer lahko bila presenečenje sezone.

Goriško moštvo so zapustili Aris Zarifović, William Franklin Vicente, Goran Galešić, Andrej Komac, Nebojša Kovačević in še nekateri drugi, člansko ekipo pa so okrepili s številnimi mladinci, ki so v pretekli sezoni osvojili naslov državnih prvakov.

Tudi v novi sezoni boste lahko z napovedovanjem izidov sodelovali v naši aplikaciji Nostradamus. Točke bomo začeli obračunavati v 2. krogu!

DRŽAVNO PRVENSTVO

PRVA LIGA, 1. krog

GORICA - MARIBOR
1:3 (0:1)
Žigon 66.; Mezga 23., 54., Vetrih 64./ag
Handanović v 38. minuti ubranil 11-m Plutu.

Gorica: Simčič; Širok, Gregorič, A. Jogan, Celcer; Vetrih, M. Mevlja (69./ Kadrija), Martinovič ( 74./Pavič); Bremec ( 55./Žigon ), Arčon, Plut.

Maribor: Handanović ; Mejač, Rajčević , Potokar, Trajkovski; Mezga ( 85./Črnic), Filipović ( 68./Dodlek), Lesjak, Cvijanović; Tavares, Velikonja ( 63./Ploj).

Nedelja ob 18.00:
MURA 05 - RUDAR

Ob 20.00:

OLIMPIJA - DOMŽALE

CELJE - TRIGLAV

Sreda, 1. avgusta, ob 18.00:
ALUMINIJ - LUKA KOPER

Tekma med novincem v Prvi ligi Aluminijem in Luko Koprom je prestavljena, ker Koprčane v nedeljo čaka pripravljalna tekma z Interjem. Z novim moštvom Samirja Handanovića se bodo "kanarčki" pomerili v Roveretu, v pokrajini Trentino, srečanje pa se bo začelo ob 17. uri.

Handanović ubranil enajstmetrovko
Koper ob pomoči Rudonje v boj z Mariborom in Olimpijo