Visoko zmago Maribora je v Ljudskem vrtu pospremilo več kot 10.000 gledalcev. Približno toliko jih je bilo lani v skupinskem delu Evropske lige le na tekmi proti Birminghamu, medtem ko sta Braga in Club Brugge privabila manj
Visoko zmago Maribora je v Ljudskem vrtu pospremilo več kot 10.000 gledalcev. Približno toliko jih je bilo lani v skupinskem delu Evropske lige le na tekmi proti Birminghamu, medtem ko sta Braga in Club Brugge privabila manj "radovednežev". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Darko Milanič
Darko Milanič je bil zelo zadovoljen z igro v drugem polčasu. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Maribor - Željezničar
Robert Berić se je izkazal z dvema zadetkoma in podajo za zadnji gol Marcosa Tavaresa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor v Sarajevo z lepo prednostjo

Pred tremi leti so po zmagi v Zürichu prehitro iskali kaseto s himno Lige prvakov, leto pozneje bi Palermo v štajerskem kotlu kmalu zapravil vodstvo s 3:0 s Sicilije, v zadnjem lanskem evropskem večeru v Ljudskem vrtu pa so fantje v vijoličastem nemočno spremljali, kako jim Brugge iz rok puli tako rekoč že priborjene tri točke. Opominov, da tudi lepa prednost s 4:1 še ne zagotavlja mirne poti v Sarajevo, je generacija mož, ki zdaj brcajo žogo pod Kalvarijo, dobila že precej.


"Tja niti slučajno ne bomo šli na izlet. Ta rezultat je dober, a ne dovolj, da bi šli neskoncentrirani v tekmo. Imamo dovolj izkušenj in znanja, da se nam ni treba bati, da bi v Sarajevu zaspali," je novinarjem sinoči razlagal trener Darko Milanič.
Berić: Ničesar ne smemo vzeti na "izi"
Šola je izučila tudi nespornega junaka sredinega večera proti Željezničarju, dvakratnega strelca Roberta Berića: "Čaka nas zelo težko gostovanje in ničesar ne smemo vzeti na "izi". Saj se spomnite Bruggea. To vam lepo pove, kaj je nogomet. Poln je preobratov in na povratno tekmo nikakor ne smemo iti z mislijo, da smo že napredovali." 21-letni Krčan tako kot "šef" Milanič še ne pogleduje proti petkovemu žrebu, na katerem bo Maribor izvedel, kdo bo v primeru uspeha njegov tekmec v 3. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov.

Če so akterji še zadržani, je gotovo drugače z navijači. Všečna in predvsem učinkovita predstava v drugem polčasu je potrdila, da je Maribor tudi letos sposoben doseči veliko. Brez Daliborja Volaša in Etiena Velikonje, a zato s prerojenima Berićem in Marcosom Tavaresem. V prvem delu tekme so imeli gostitelji veliko težav s prebijanjem agresivnih bosanskih prvakov, več prostora so dobili po pol ure igre, ko se je že dalo slutiti, da "plavi" z Grbavice ne bodo zdržali mariborskega ritma.

Maribor letos devetnajstič igra v evropskih pokalih. V sredo je že dvanajstič zmagal na uvodni tekmi, ima še štiri remije in tri poraze. Razlika v zadetkih na prvih tekmah - 38:12.

Več prostora omogočilo zadnjo podajo
Čeprav bi morda lahko domnevali drugače, Milanič ob polčasu in zaostanku z 0:1 ni razmišljal, da bi na igrišče poslal Velikonjo. "V konici napada smo že v prvem polčasu igrali relativno dobro. Oba napadalca sta se dobro kosala z branilci, nad Berićem je bilo kar nekaj prekrškov. Težava ni bila v napadu. Če ti igra ne steče, je težava največkrat nekje drugje. Tekmeci so bili zelo agresivni, naši vezisti, predvsem krilnim igralcem pa ob pomanjkanju prostora ni uspelo pokazati svoje kvalitete. Ko je bilo več prostora, so potem lahko odigrali zadnjo podajo. Pri prvem zadetku je, denimo, fantastično podal Cvijanović. Zelo je pomembno, da vezni igralci lahko naredijo kaj kreativnega," je povedal prvi mož mariborske stroke.

Berića večina ni pričakovala v začetni enajsterici, tudi zaradi tega ne, ker je zaradi udarca v stegensko mišico prejšnji teden na prijateljski tekmi s Slaskom (edini strelec na tem srečanju je bil ravno on) izpustil sobotno uvodno tekmo državnega prvenstva v Novi Gorici.
Da bo začel, izvedel dva dni pred tekmo
"Nič hujšega ni bilo. Trener mi je že v ponedeljek dal vedeti, da bom proti Željezničarju začel srečanje. V prvem polčasu so bili naši tekmeci disciplinirani in so dobro stali na igrišču. Mi smo nato začeli igrati bolje in ob polčasu smo se zavedali, da moramo ta ritem zadržati. Hitro dosežen zadetek v drugem polčasu nam je nekoliko olajšal delo, saj smo dobili zalet. Odločile so naša boljša fizična pripravljenost, kvaliteta in izkušnje," je dejal napadalec, ki se ne slepi, da se bo po odhodu Volaša in Velikonje zanj avtomatsko našlo mesto na igrišču: "V Mariboru je konkurenca vedno bila in vedno bo. Treba se je potruditi za prvih enajst, tako kot vedno. Treba bo dati sto odstotkov od sebe. Si pa resnično želim, da bom nadaljeval s takšnimi predstavami, saj vem, da sem tega sposoben."
Novo priložnost za tresenje mrež bo imel že v soboto proti Kopru. Proti "kanarčkom" je zadel maja v zadnjem krogu lanskega prvenstva in sezono končal s šestimi goli v Prvi ligi. Najbrž ne bomo udarili mimo, če napovemo, da bo njegova statistika ob koncu letošnje sezone precej bolj bogata.

Maribor v Sarajevo z lepo prednostjo