Uefa je razdelila 32 prvakov stare celine v tri različne skupine, pri čemer je Maribor kot nosilec pristal v tretji skupini, kjer se mu je ponujal en izredno težek in pet izredno ugodnih nasprotnikov na prvi oviri boja za Ligo prvakov. Sreča je bila naklonjena Štajercem, ki jih namesto obiska poljskega prvaka Piast Gliwice čaka dolga pot k Valurju Reykjaviku. Prva tekma bo na Islandiji, povratna pa 16. ali 17. julija v Ljudskem vrtu v Mariboru.

NK Maribor ima neprimerno več evropskega uspeha kot Valur, ki je sicer prvič postal prvak Islandije že davnega leta 1930. Po 10-letni suši so zdaj osvojili zadnji dve islandski prvenstvi. A v tekoči sezoni, ki je zaradi podnebja koledarska, gre Valurju izredno slabo: po 8. krogu v 12-članski ligi zaseda komaj 9. mesto z izkupičkom 2-1-5. Foto: www.alesfevzer.com
NK Maribor ima neprimerno več evropskega uspeha kot Valur, ki je sicer prvič postal prvak Islandije že davnega leta 1930. Po 10-letni suši so zdaj osvojili zadnji dve islandski prvenstvi. A v tekoči sezoni, ki je zaradi podnebja koledarska, gre Valurju izredno slabo: po 8. krogu v 12-članski ligi zaseda komaj 9. mesto z izkupičkom 2-1-5. Foto: www.alesfevzer.com

Zahovič: Recept je samozavestno in brez podcenjevanja
"Žreb je takšen, kakršen je. Prva zadeva, ki jo je treba izpostaviti in je izredno pomembna za slovenska moštva v evropskih kvalifikacijah, je samozavest, samozavest, samozavest. Pri Mariboru pa je enakega pomena tudi pravilo, da je podcenjevanje strogo prepovedano, ne glede na to, da smo v tem dvoboju favoriti. Če bomo te segmente dali skupaj, gremo naprej. Samozavestno in brez podcenjevanja bo naša osnova za kvalifikacije ter za vsako tekmo posebej,"
je žreb kroglic na sedežu Uefe, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, ocenil športni direktor mariborskega kluba Zlatko Zahovič.

Iz tabora Maribora po žrebu Lige prvakov

Milanič: Lahko smo zadovoljni z žrebom
"Ker je bil v tej ožji skupini tudi bistveno močnejši nasprotnik za prvi krog iz Poljske, smo lahko zadovoljni z žrebom, toda moramo biti zelo spoštljivi do tekmeca, ki je prvak Islandije. Predlani smo že imeli pozitivno izkušnjo z islandskim prvakom, v tistih obeh tekmah smo pokazali več kakovosti, vendar predvsem zaradi spoznanja, da smo bili zelo dobro pripravljeni na dvoboj. Takšno načelo velja tudi tokrat, trenutni podatki so nam na voljo, osnovne informacije o moštvu Valurja imamo, sledi še natančna analiza. S tem je konec debate o žrebu, začenja pa se temeljita priprava na odprtje sezone," je dejal trener slovenskih prvakov Darko Milanič.

Poleti 2017 dvakrat odpravili prvaka Islandije z 1:0
V evropskih tekmovanjih daleč najbolj prekaljeni slovenski klub bo prvič prekrižal pot z Valurjem, 22-kratnim prvakom Islandije. V preteklosti se je Maribor že pomeril z dvema islandskima kluboma. Leta 1996 so vijoličasti gostovali na vulkanskem otoku v okviru Pokala Intertoto in remizirali brez golov pri Keflaviku. Pred dvema letoma so Mariborčani v 3. predkrogu LP-ja z dvema zmagama s po 1:0 izločili takratnega prvaka FH.

Lani Islandci namučili Rosenborg
Valur je sicer redno udeleženec evropskih tekmovanj, a je v zadnjih 50 letih samo enkrat odigral več kot dve tekmi. V sezoni 1993/94 so se prebili v 2. krog Pokala pokalnih zmagovalcev. A lani je Valur pošteno namučil norveškega prvaka Rosenborg, saj je doma v Reykjaviku dobil prvo tekmo z 1:0, na povratni tekmi pa izgubil z 1:3 in izpadel s skupnih 2:3. Po Transfermarktu je vrednost Valurja ocenjena na 3,43 milijona evrov, medtem ko je vrednost moštva Maribor ocenjena na 13,95 milijona evrov.


1. PREDKROG LIGE PRVAKOV

VALUR REYKJAVIK (ISL) - MARIBOR

NOMME KALJU (EST) - SHKENDIJA (MKD)
SUDUVA (LIT) - CRVENA ZVEZDA
ARARAT ARMENIA - AIK STOCKHOLM
ASTANA - CFR CLUJ
LUDOGOREC - FERENCVAROS (Blažič)
PARTIZANI (ALB) - QARABAG (AZR)
CELTIC - SARAJEVO
SLOVAN BRATISLAVA - SUTJESKA NIKŠIĆ
(Šporar, Bajrić)

ŠERIF TIRASPOL - SABURTALO TBILISI
F91 DUDALANGE - VALLETTA (MLT)
LINFIELD (S. IRS) - ROSENBORG
DUNDALK (IRS) - RIGA FC
THE NEW SAINTS (WAL) - kvalifikant
HJK HELSINKI - HB TORSHOVN
BATE BORISOV - PIAST GLIWICE (Korun)

Prve tekme 9. in 10. julija, povratne tekme teden pozneje.


V Prištini bo 25. junija in 28. junija kvalifikacijski turnir štirih prvakov nogometno najskromnejših držav v Evropi. Favorit je gostitelj in prvak Kosova Feronikeli, sodelujejo pa še prvak Gibraltarja Lincoln Red Imps, prvak Andore Santa Coloma in prvak San Marina Tre Penne. Zmagovalec turnirja se bo v 1. predkrogu pomeril z valižanskim prvakom The New Saints.

Štajerci nosilci še v 2. predkrogu
V sredo opoldne bodo na sedežu Uefe v Nyonu izžrebali še pare 2. predkroga, katerega prve tekme bodo odigrane 25. julija, povratne pa 1. avgusta. Vmes bo 22. julija opravljen žreb 3. predkroga, v katerem pa vijoličasti v primeru napredovanj favoritov ne bodo več nosilci. Pot prvakov prinaša štiri mesta v skupinskem delu Lige prvakov, izmed neprvakov pa bomo dobili še dva udeleženca najbolj elitnega klubskega tekmovanja na svetu.


Olimpija bo evropsko pot začela v Latviji. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija bo evropsko pot začela v Latviji. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija z Rigasom, Mura z Maccabijem, Domžale z Balzanom
Izžrebali so tudi pare 1. predkroga Evropske lige. Olimpija se bo pomerila z latvijskim Rigasom FS, Mura z izraelskim Maccabijem iz Haife, Domžale pa z malteškim Balzanom.

Hadžić: Upam, da bomo napredovali
Zmaji se bodo pomerili s trenutno drugouvrščeno ekipo latvijskega prvenstva (izkupiček 9-4-3). Po 16. krogu ima isto število točk s tekmo manj vodilna Riga FC (nekdanji Skonto), ki jo je pred dvema letoma vodil zdajšnji latvijski selektor Slaviša Stojanović.

"Žreb je po eni strani ugoden, po drugi strani ne. Vsaka ekipa te lahko kaznuje, če ne pristopiš maksimalno. Njihova ekipa se v prvenstvu bori za prvo mesto, tako da bosta obe tekmi zelo zahtevni. Upam, da bomo dali vse od sebe in napredovali," je previden glavni ljubljanski trener Safet Hadžić.

Domžale imajo na papirju najbrž najlažjega nasprotnika. Foto: www.alesfevzer.com
Domžale imajo na papirju najbrž najlažjega nasprotnika. Foto: www.alesfevzer.com

Rožman: Tekmeca ne poznamo, a se bomo nanj temeljito pripravili
"Vsako moštvo, ki nastopa v evropskih pokalih, ima kakovost, tako velja tudi za ekipo Balzana. Tekmeca za zdaj še ne poznamo, a se bomo nanj temeljito pripravili. V prvi vrsti je pomembno, da vsebinske zahteve v teh tednih priprav spravimo na najvišjo mogočo raven in prve tekmece pričakamo v najboljši mogoči pripravljenosti," je po žrebu dejal domžalski trener Simon Rožman, ki bo skupaj s sodelavci že v prihodnjih dneh začel zbirati informacije o tekmecu.

Najtežje delo čaka Muro
Najmočnejšega tekmeca je zagotovo dobila Mura. Maccabi Haifa velja za enega najboljših in najmočnejših izraelskih klubov, ki je bil ustanovljen leta 1913. Maccabi se je novembra 2013 preselil na nov stadion Sammy Ofer, ki sprejme nekaj več kot 30.000 gledalcev. Marca letos je na tem stadionu Slovenija igrala kvalifikacijsko tekmo za EP 2020 proti Izraelu in iztržila remi 1:1.

Prekmurce čaka približno 2.300 km dolga pot v Haifo, ki leži na sredozemski obali Izraela. Foto: www.alesfevzer.com
Prekmurce čaka približno 2.300 km dolga pot v Haifo, ki leži na sredozemski obali Izraela. Foto: www.alesfevzer.com

Maccabi Haifa je do zdaj osvojil dvanajst naslovov državnega prvaka, šestkrat je bil pokalni prvak, dvakrat pa je osvojil domači superpokal. Je prvi izraelski klub, ki se mu je uspelo uvrstiti v skupinski del Lige prvakov. Tam je igral v sezoni 2002/03 in 2009/10. V sezonah 2011/12 in 2013/14 se je dvakrat uvrstil v skupinski del Evropske lige.

V pretekli sezoni je osvojil drugo mesto v domačem prvenstvu, v katerem pa je zaostal kar 31 točk za prvakom Maccabijem Tel Avivom. Član kluba je trenutno tudi nekdanji nogometaš Maribora Sintayehu Sallalich.

Izraelci Slovenijo že dobro poznajo
Maccabi Haifa je v Sloveniji gostoval že trikrat. Leta 1997 je v Pokalu Intertoto premagal celjski Publikum z 1:0, v Celju pa je igral tudi šest let pozneje v 1. krogu Pokala Uefa. Doma je zmagal z 2:1, v Sloveniji pa iztržil remi 2:2. Leta 2011 je v 2. predkrogu Lige prvakov izločil Maribor (2:1 doma, 1:1 v gosteh).

Tudi za Evropsko ligo bodo 2. predkrog izžrebali v sredo, pri čemer pa bodo vsi trije slovenski klubi med nenosilci.

1. PREDKROG EVROPSKE LIGE

OLIMPIJA - RIGAS FS (LAT)

DOMŽALE - BALZAN (MLT)

MACCABI HAIFA (IZR) - MURA

Prve tekme bodo 11., povratne pa 18. julija.

Reportaža s priprav nogometašev Domžal