Mariborčani še niso vrgli puške v koruzo, verjamejo, da lahko še vedno osvojijo naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani še niso vrgli puške v koruzo, verjamejo, da lahko še vedno osvojijo naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Črne misli morajo izginiti. Verjamem v to, da lahko naredimo preobrat, in ne želim videti nikogar, ki bi dvomil. Razumljivo je priprava na naslednji dvoboj specifična po takšni tekmi in potrebuješ nekaj več časa, da se nabere energija. Analizirali smo derbi, dobili potrditve, da smo naredili veliko zadev zelo dobro.

Darko Milanič, trener Maribora
Darko Milanič
Ne sme nas zanimati nič drugega, z mislimi smo le pri tekmi s Celjem, saj bo zelo zahtevna, opozarja Milanič. Foto: www.alesfevzer.com
Milan Mandarić
Milan Mandarić je v torek obiskal trening Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija dva kroga pred koncem v odličnem položaju
Milanič se ne predaja po grenkem porazu na derbiju
Vombergar v 90. minuti odločil v Ljudskem vrtu

Potem ko so si vijoličasti v soboto praktično zaprli pot do ubranitve naslova prvaka, saj so na večnem derbiju v Ljudskem vrtu proti Olimpiji izgubili z 2:3 v zadnjih minutah, pa se v Celje ne podajajo z belo zastavo. "Ni predaje," je miselnost Mariborčanov.

"Pred nami je tekma, ki je za nas in za nasprotnika izjemno pomembna. Nam za naslov, njim za Evropo," je pred tekmo 35. kroga na stadionu Z'Dežele v Celju dejal trener vijoličastih Darko Milanič in poudaril pomen psihološkega vidika. Ekipa dela vse, da bi odpravila posledice derbija, ki ne smejo več biti opazne.

Analizirali so derbi
"Črne misli morajo izginiti. Verjamem v to, da lahko naredimo preobrat, in ne želim videti nikogar, ki bi dvomil. Razumljivo je priprava na naslednji dvoboj, specifična po takšni tekmi, in potrebuješ nekaj več časa, da se nabere energija. Analizirali smo derbi, dobili potrditve, da smo naredili veliko zadev zelo dobro. Je pa res, da nam določeni trenutki tekme niso uspeli. S fanti, ki nimajo dovolj izkušenj, bo še treba delati, kako se odzivati v situacijah, ko vodiš ali ne vodiš, kako se postaviti pri prekinitvah. Igrali smo z miselnostjo, ki smo jo imeli, vendar smo ostali pri svojem dogovoru. Imeli smo blok osmih igralcev za žogo tudi pri tretjem golu in napadalna igra ni razlog, da smo izgubili," je povedal mariborski strateg na novinarski konferenci.

Osredotočeni le na svojih 90 minut
Predzadnji krog bodo vse ekipe igrale sočasno, vendar ostajajo Mariborčani osredotočeni le na svojih 90 minut srednega popoldneva. "Ne sme nas zanimati nič drugega, z mislimi smo le pri tekmi s Celjem, saj bo zelo zahtevna. Čaka nas nasprotnik, ki je po slogu igre specifičen, hitro gredo njihovi igralci v globino, zato bomo morali ob naši energiji tudi najti način, kako jih onemogočiti. Spremembe? Moštvo je tekaško v ustreznem stanju, dobro igra, ni izmučeno in ne bo treba posegati po večjemu številu menjav. Imamo pa ob veliki konkurenci tudi možnost nekaj spremeniti," je povedal Primorec na klopi Maribora.

Rajčević se vrača v enajsterico
Ena sprememba bo nujna. Branilec Marko Šuler ima štiri rumene kartone, v enajsterico se tako vrača Aleksander Rajčević: "Ves čas dobro treniramo in smo ustrezno pripravljeni. Ni se bilo prijetno sprijazniti z razpletom derbija, ozračje po tekmi je bilo slabo kot že dolgo ne. A nas je ob zboru naslednji dan pred treningom trener dvignil, opogumil. Pogovorili smo se in rekli, če naredimo svoje do konca, bomo vedeli, da smo dali vse od sebe. Treba se je takoj pobrati. Boljše je, da je naslednja tekma prišla čim prej. V nasprotnem primeru bi se morda še kdo obremenjeval s tem porazom."
Upanje ostaja, meni tudi Rajčević v pričakovanju odločilnega tedna: "Matematika je jasna. Moramo zmagati na obeh zadnjih tekmah in upati na spodrsljaj tekmecev. Še posebej zahtevno gostovanje jih čaka v zadnjem krogu proti Domžalam. Toda z njimi se ne bomo ukvarjali, treba je opraviti naš del. Odgarati najprej vseh 90 minut v Celju in zmagati!"

Na zadnjem domačem obračunu z Mariborčani, tokrat gre že za 91. štajerski derbi, so Celjani 25. novembra v 17. krogu prvenstva zmagali z 2:1.

Kosič: Fantje lahko zdržijo naporen ritem
"Gremo tekmo za tekmo. Ritem je naporen, a naši fantje lahko to zdržijo," je ob tem dejal trener Dušan Kosič, Rudi Požeg Vancaš pa je pristavil: "Želim si, da bi na zadnjih dveh tekmah igrali tako, kot smo prvi polčas na nedeljskem gostovanju pri Ankaranu v Novi Gorici. Verjamem, da lahko sestavimo dva dobra polčasa ter zadnji dve letošnji tekmi uspešno končamo. Z Mariborom je vsaka tekma spektakel. Upam, da bo prišlo veliko naših privržencev, da nas še zadnjič v tej sezoni podprejo. Želimo si pozitivnega rezultata."

Tekmo bo sodil Andrej Žnidaršič iz Kranja.
Olimpija brez Čanađije in Issaha
Olimpija bi si v primeru, da Maribor v Celju ne zmaga, že z slavjem nad Krškim zagotovila naslov prvaka. Trener Igor Bišćan ne bo mogel računati na kaznovana Daria Čanađijo (rumeni kartoni) in Abassa Issaha (suspenz zaradi izzivanja navijačev Maribora v Ljudskem vrtu).

"Če smo na nekaterih zadnjih tekmah v zaključkih popustili in imeli smolo, se je v soboto obrnilo. Povsem zasluženo smo slavili, a niti približno ne mislimo, da je prvenstvo končano," poudarja Rok Kronaveter.

V torek je nogometaše Olimpije na treningu obiskal tudi predsednik kluba Milan Mandarić. "Pomembno je, da so navijači našim fantom stali ob strani tudi, ko rezultati niso šli najbolj na roko. Za to smo jim hvaležni vsi v klubu, najlepša zahvala pa je bila brez dvoma igra moštva in rezultat v Mariboru. Zdaj moramo s skupnimi močmi zmagati še na preostalih dveh tekmah in priti do cilja," je dejal Mandarić za klubsko spletno stran.

Krško je na zadnjih dveh tekmah izgubilo doma proti Mariboru (1:2) in v nedeljo v Domžalah (3:1).
Sodnik bo Matej Jug iz Tolmina.

Prva liga Telekom Slovenije, 35. krog

Sreda ob 16.00:
TRIGLAV - DOMŽALE

ALUMINIJ - RUDAR

GORICA - ANKARAN HRVATINI

CELJE - MARIBOR

OLIMPIJA - KRŠKO

Lestvica:                              
OLIMPIJA         34 22 10  2  58:16  76
MARIBOR          34 22  8  4  70:28  74
DOMŽALE          34 21  6  7  74:30  69
RUDAR            34 14  5 15  47:47  47
CELJE            34 13  8 13  55:47  47
GORICA           34 13  5 16  36:45  44
KRŠKO            34  9  7 18  36:58  34
ALUMINIJ         34  8  9 17  38:58  33
TRIGLAV          34  6  7 21  28:64  25
ANKARAN HRVATINI 34  4 11 19  30:79  23
                                       

Črne misli morajo izginiti. Verjamem v to, da lahko naredimo preobrat, in ne želim videti nikogar, ki bi dvomil. Razumljivo je priprava na naslednji dvoboj specifična po takšni tekmi in potrebuješ nekaj več časa, da se nabere energija. Analizirali smo derbi, dobili potrditve, da smo naredili veliko zadev zelo dobro.

Darko Milanič, trener Maribora
Olimpija dva kroga pred koncem v odličnem položaju
Milanič se ne predaja po grenkem porazu na derbiju
Vombergar v 90. minuti odločil v Ljudskem vrtu