Milivoje Novaković je izkoristil eno izmed redkih priložnosti vijoličastih. Foto: www.alesfevzer.com
Milivoje Novaković je izkoristil eno izmed redkih priložnosti vijoličastih. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmin Handanović
Jasmin Handanović je imel precej dela, opravil pa ga je z odliko. Foto: www.alesfevzer.com
Milanič: Čaka nas še vsaj 90 težkih minut

Gol Milivoja Novakovića je pred povratnim dvobojem, ki bo prihodnji četrtek ob 20.15 v Ljudskem vrtu, zelo pomemben. Škoti so bili nevarnejši, na vrata so streljali 19-krat (devetkrat v okvir), Maribor le sedemkrat (trikrat v okvir).

Škoti pritisnili na uvodu
Po pričakovanjih so gostitelji stavili na dolge podaje pred vrata. Ob prvem predložku je že v 2. minuti poskusil Adam Rooney, Marko Šuler pa je žogo izbil v kot. Pritisk Aberdeena se je stopnjeval. V 11. minuti je Jasmin Handanović odlično posredoval po strelu Rooneyja, ki je prišel do žoge po napaki Dareta Vršiča.

Kabha zapravil lepo priložnost
Vijoličasti so po četrt ure vzpostavili ravnotežje. V 17. minuti je Milivoje Novaković podal na desno stran, pritekel je Denis Šme, ki je lepo podal žogo v kazenski prostor, Marwan Kabha pa je iz ugodnega položaja z desetih metrov streljal visoko prek vrat.

Aberdeen je imel v zaključku prvega dela nato znova več od igre. Dve minuti pred odmorom je po kotu najvišje skočil Jayden Stockley, izkazal pa se je Handanović. Vratar Maribora je žogo odbil v kot. Škoti so v prvem polčasu osemkrat streljali na vrata, trikrat v okvir gola. Zelo nevarni so bili po kotih, priigrali so si štiri, Maribor pa dva.

Rooney v prepovedanem položaju
Na začetku drugega dela so vijoličasti pritisnili. Vršič se je v 47. minuti odločil za strel z roba kazenskega prostora. Meril je v skrajni levi spodnji kot, vratar Joe Lewis pa je žogo odbil v kot. Aberdeen je veliko poskušal s streli od daleč, vedno pa je bil na pravem mestu Handanović.
V 81. minuti so gostitelji zatresli mrežo, a je stranski sodnik takoj dvignil zastavico, Rooney je bil v prepovedanem položaju.

Novaković unovčil lepo podajo Pihlerja
Dve minuti zatem je rezervist Aleks Pihler podal proti Novakoviću, ki se je otresel branilca Ashtona Taylorja in prišel do soočenja z vratarjem. Z natančnim strelom z desnico je zatresel mrežo.

Hayes kronal zaključni pritisk Aberdeena
V zadnjih minutah so Škoti vse moči usmerili v napad. Handanoviću je še uspelo preprečiti veselje Niallu McGinnu in Wesleyju Burnsu. Po prerivanju v kazenskem prostoru je na levi strani Jonathan Hayes usmeril žogo v levi kot po podaji Rooneyja.
V štirih minutah sodnikovega dodatka so skušali gostitelji doseči zmagoviti zadetek, hiteli so, a naredili tudi precej napak. Na gostovanju je Aberdeen precej manj nevarna ekipa, v Ljudskem vrtu pa mora zadeti. Če bosta mreži mirovali, napreduje Maribor.

Evropska liga, 3. predkrog, prva tekma:
ABERDEEN - MARIBOR 1:1 (0:0)
17.105; Hayes 88.; Novaković 83.

Aberdeen: Lewis, Considine, Reynolds, Taylor, Logan, Shinnie ( 72./Burns), Jack, Hayes , McGinn, Stockley ( 72./McLean), A. Rooney .

Maribor: Handanović, Janža, Defendi, Šuler, Šme, Vrhovec ( 68./Pihler), Hotič ( 46./Bohar ), Kabha , Vršič ( 84./Bajde), Tavares , Novaković.

Sodnik: Tore Hansen (Norveška)

Povratna tekma bo 4. avgusta.

Milanič: Čaka nas še vsaj 90 težkih minut