Tim Matavž (desno) je tretjič zapored zadel v zadnjih desetih minutah (Roda, Rapid Bukarešta, NEC Nijmegen). Pred dvema tednoma je Ajaxu (2:2) zabil gol že v drugi minuti, potem pa je bil
Tim Matavž (desno) je tretjič zapored zadel v zadnjih desetih minutah (Roda, Rapid Bukarešta, NEC Nijmegen). Pred dvema tednoma je Ajaxu (2:2) zabil gol že v drugi minuti, potem pa je bil "neuspešen" le ob pokalni zmagi v gosteh proti klubu VVSB (0:8). A morda bi bilo tudi tedaj drugače, če ga ne bi trener zamenjal v 71. minuti pri vodstvu s 4:0. Foto: EPA
Valter Birsa
Veliko slabše kot Matavžu gre v novem klubu njegovemu sosedu iz Šempetra Valterju Birsi. Ob gostovanju Genoe v Parmi je moral tekmo spremljati s tribune. V Parmo je odpotovalo 22 nogometašev Genoe, Birsa pa je bil med četverico, ki ni dobila priložnosti niti na klopi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Največ bralcev v anketi na spletni strani časnika Eindhovens Dagblad meni, da bo letos dosegel od 15 do 20 golov.

Omenjeno število mu "prerokuje" 35 odstotkov od več kot 4 tisoč ljudi, ki so oddali svoj glas. 28 odstotkov sodelujočih napoveduje več kot 20 zadetkov šempetrskega napadalca, 22 odstotkov od 10 do 15 zadetkov, 14 odstotkov pa manj kot 10.

Slovenska reprezentanca se je danes ob 13.00 zbrala na Ptuju, kjer se bo pripravljala na zadnjo tekmo kvalifikacij za EP 2012 proti Srbiji, ki bo prihodnji torek v Mariboru. Tretji vratar Vid Belec bo na Štajersko prišel v četrtek, saj ima v sredo še tekmo s Crotonejem. Rene Krhin se bo izbrani vrsti pridružil po četrtkovem gostovanju mlade izbrane vrste na Švedskem. Že v petek bosta tekmi Srbija - Italija in Severna Irska - Estonija. Slovenijo v igri za nastop na Euru ohranjata le zmagi Italije in Severne Irske.

Zadetek po 360-stopinjskem obratu
Ajax, Roda in NEC so klubi, proti katerim je Matavž zatresel mrežo v zadnjih treh krogih nizozemskega prvenstva. Ob tem je bil uspešen tudi v četrtek v Evropski ligi na gostovanju v Bukarešti pri Rapidu, ko je v 92. minuti potrdil zmago s 3:1. To je bil njegov drugi zadetek v evropskih pokalih. Prvega je pri 18 letih dosegel v dresu Hita Gorice 19. julija 2007 na tekmi prvega predkroga Pokala Uefa proti Rabotničkemu iz Skopja (1:2).

Ob nedeljski zmagi z 2:0 v Nijmegenu je zadel v 87. minuti. In to na kakšen način! S svoje polovice ga je v ogenj poslal Belgijec Dries Mertens, Matavž je bil v šprintu hitrejši od svojega čuvaja, ustavil žogo, se obrnil za 360 stopinj, pogledal proti vratom in spretno zadel z roba kazenskega prostora od leve vratnice domačih vrat. S šestimi zadetki v nizozemskem prvenstvu si trenutno deli četrto mesto na lestvici strelcev, Mertens jih je dosegel že 11.

Proti Groningenu 26. novembra
Po reprezentančnem premoru bo PSV 15. oktobra doma igral prav proti nekdanjemu klubu Mertensa Utrechtu, obračun z nekdanjim moštvom Matavža Groningenom pa bo na Philipsovem stadionu 26. novembra. Za primerjavo: Matavž je v lanski sezoni v nizozemski ligi zabil 16 zadetkov, v predlanski 13.

PSV je na drugem mestu na lestvici Eredivisie, v osmih krogih je zbral 17 točk (5-2-1). Štiri več ima vodilni Alkmaar, Twente prav tako 17, Ajax 15, Feyenoord pa 14. Ravno nogometaši iz Rotterdama so v tem krogu pripravili največje negativno presenečenje, saj so doma kar z 0:3 izgubili proti Den Haagu Aleksandra Radosavljevića. Kranjčan je igral vso tekmo, njegov klub pa je z 10 točkami (3-1-4) enajsti na lestvici.

Bralci omenjenega časnika iz Eindhovna v večini pričakujejo, da bo prvak PSV. 34 odstotkov od nekaj več kot 7 tisoč ljudi, ki je sodelovalo v anketi, napoveduje ob koncu sezone na vrhu lestvice vrstni red PSV, Ajax, Twente, 20 odstotkov pa PSV, Twente, Ajax.

Dvojček "Zlajota" z glavo
V soboto je v Beneluksu blestel še en slovenski reprezentant Zlatan Ljubijankić. Proti klubu Oud-Heverlee je v dresu Genta dvakrat zadel z glavo, igrišče zapustil v 69. minuti pri vodstvu s 3:1, nakar so njegovi soigralci mrežo zatresli še trikrat za visoko zmago s 6:1. "Bizoni" imajo po devetih krogih 19 točk (6-1-2), tako kot znanec Mariborčanov Club Brugge (5-4-0). Pred njimi je le Anderlecht s točko več.

"Sarma" kapetan še v reprezentanci?
Drugo mesto v italijanskem prvenstvu zaseda Udinese. Samir Handanović je na petih tekmah prejel le en zadetek in je med najzaslužnejšimi, da so Videmčani začeli sezono najbolje po letu 2000, ko so v uvodnih petih krogih zbrali 13 točk. Zdaj imajo dve manj, na lestvici pa z enakim številom točk vodi Juventus.
Če ne bi v 91. minuti na derbiju proti Milanu Claudio Marchisio povišal vodstva stare dame na 2:0, bi bili zaradi boljše razlike v zadetkih na vrhu Furlani (Juventus 9:3; Udinese 7:1). Kako drugače kot lani, ko je Udinese v sezono štartal katastrofalno s štirimi porazi. V petem krogu je osvojil šele prvo točko! Nedeljska zmaga z 2:0 nad Bologno (Rene Krhin je sedel na klopi) je bila tudi lepo darilo za trenerja Francesca Guidolina, ki danes praznuje 56. rojstni dan.

Kako zelo pri sosedih cenijo Handanovića, se je pokazalo tudi v četrtek, ko si je ob odsotnosti Antonia Di Nataleja (trener mu je namenil počitek) na tekmi Evropske lige nadel kapetanski trak. Tudi tam Udineseju kaže odlično, saj je pri Celticu iztržil remi (1:1), čeprav je Guidolin temeljito premešal ekipo in dal priložnost nekaterim mlajšim igralcem. Handanović bo morda kapetan tudi na tekmi Slovenije proti Srbiji, saj Robert Koren na tokratni reprezentančni akciji zaradi rumenih kartonov manjka.

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (22 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Vicenza 2:2vso tekmonaredil napako pri prvem zadetku
Jasmin HandanovićMaribor

EL: Maribor - Birmingham 1:2;
Maribor - Triglav 2:0

vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Samir HandanovićUdinese (ITA)EL: Celtic - Udinese 1:1;
Udinese - Bologna 2:0
vso tekmo;
vso tekmo

nosil kapetanski trak;
/

BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Hertha - Köln 3:0/počival še zadnjo tekmo zaradi rdečega kartona

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Cesena - Chievo 0:0vso tekmo v 67'
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)EL: Lokomotiva Moskva - Anderlecht 0:2;
Anži Mahačkala - Lokomotiva Moskva 0:1
/;
/

na klopi;
na klopi

Bojan JokićChievo (ITA)Cesena - Chievo 0:0vso tekmo/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Wacker Tirol - Kapfenberg 3:1vso tekmo v 51'
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Oud-Heverlee 6:1 /

na klopi

Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Nistru Otaci - Šerif 0:3/na klopi
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Siena 2:0/na klopi

Valter Birsa

Genoa (ITA)Parma - Genoa 3:1/ni bil v ekipi
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Siena 2:0do 72' (1:0)/
Andraž KirmWisla Krakov (POL)EL: Twente - Wisla 4:1;
Legia Varšava - Wisla 2:0
/;
/

vso tekmo;
vso tekmo

Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Doncaster - Hull 1:1;
Hull - Cardiff City 2:1
do 73' (1:1);
vso tekmo
/;
v 90'
Rene KrhinBologna (ITA)Udinese - Bologna 2:0/na klopi
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Feyenoord - Den Haag 0:3vso tekmo/
Dare VršičOlimpija LjubljanaHit Gorica - Olimpija 2:1;
Olimpija - Nafta 1:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)1860 München - Dynamo Dresden 2:4od 76' (1:4)/
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Oud-Heverlee 6:1do 69' (3:1) v 29' za 1:0,
v 63' za 3:1
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Hertha - Köln 3:0vso tekmo/
Tim MatavžPSV (NIZ)EL: Rapid Bukarešta - PSV 1:3;
NEC Nijmegen - PSV 0:2
vso tekmo;
vso tekmo
v 92' za 1:3;
v 87' za 0:2
"Ladje na obzorju"
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)Volyn Lutsk - Karpati Lviv 0:2/na klopi
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Wacker Tirol - Kapfenberg 3:1vso tekmopodal za zadnji zadetek
Jan KoprivecBari (ITA II)Bari - Livorno 1:0/na klopi
Nejc PečnikKrilja Sovjetov (RUS) Rostov - Krilja Sovjetov 1:0/ni bil v ekipi
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Empoli - Padova 2:4vso tekmo/
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Olhanense 1:0/ni bil v ekipi
Matija ŠkarabotGent (BEL)Gent - Oud-Heverlee Leuven 6:1/na klopi
Haris VučkićNewcastle (ANG)Wolverhampton - Newcastle 1:2/po poškodbi roke že trenira na polno