Leta 1999 so Mariborčani osvojili štiri točke v Ligi prvakov, tri v Kijevu in eno v Leverkusnu, doma pa so ostali praznih rok. V sredo so se veselili prve točke v Ljudskem vrtu. Foto: Aleš Fevžer
Leta 1999 so Mariborčani osvojili štiri točke v Ligi prvakov, tri v Kijevu in eno v Leverkusnu, doma pa so ostali praznih rok. V sredo so se veselili prve točke v Ljudskem vrtu. Foto: Aleš Fevžer
Luis Nani
Luis Nani je dosegel prvi gol za Sporting po aprilu 2007, potem je odšel k Manchester Unitedu, zdaj pa se je vrnil v Lizbono kot posojeni igralec rdečih vragov. Foto: EPA
Aleksander Rajčević
Aleksander Rajčević je imel najlepšo priložnost za Maribor, ko je dve minuti pred odmorom z glavo zadel vratnico. Foto: EPA
Dare Vršič
Dare Vršič je nekajkrat odlično zaposlil soigralce. Foto: Aleš Fevžer
Marcos Tavares in Clement Turpin
Marcos Tavares je bil jezen na sodnika Clementa Turpina. Francoz mu je v 22. minuti pokazal rumeni karton zaradi simuliranja. Foto: Aleš Fevžer
Ob vrnitvi LP v Maribor točka vijoličastih
Zahović zadel za veliko točko Maribora

Že proti Maccabiju in Celticu je bilo odlično vzdušje v Ljudskem vrtu, a nekaj so kvalifikacije, tokrat pa je bila to prava Liga prvakov. Na to tekmo so številni navijači čakali 15 let. Sporting se ne more primerjati s Schalkejem in Chelseajem, a Portugalci so tehnično izjemno podkovani, njihovi uspehi v evropskih tekmovanjih (finale Pokala Uefa leta 2005) v zadnjih desetih letih povedo vse.

Mariborčani so leteli po zelenici na krilih navijačev. Za tako srečanje bi lahko prodali tudi 30.000 vstopnic, na stadionu ni bilo prostega mesta in prav škoda, da ni kapaciteta večja, predvsem stara in dotrajana zahodna tribuna ni v čast najuspešnejšemu klubu v Sloveniji, ki se je v zadnjih sedmih letih pod vodstvom Zlatka Zahoviča dvignil kot feniks iz pepela na vseh področjih.

Handanović: Motiv prenesti na državno prvenstvo
Za štajersko "čago" je poskrbel sin športnega direktorja. Luka v vseh pogledih spominja na očeta. Najstnik ima pravi nos za gol in sijajno je predvidel veliko napako branilca Mauricia v 92. minuti za zlato točko. Zahović je bil z 18 leti najmlajši pri gostiteljih, najstarejši je bil vratar Jasmin Handanović, ki je z odličnimi obrambami preprečil poraz.

"Izgledalo je, da smo že v izgubljenem položaju. Z menjavami smo vnesli nov zagon. V Ligi prvakov prevlada izjemna želja, motiv in taktična pripravljenost. To je treba prenesti na državno prvenstvo, a to vsekakor ne bo lahko," je pojasnil 36-letni čuvaj mreže, ki odlično sodeluje s trenerjem vratarjev. "Mitja Pirih je prinesel veliko dobrega. Nogomet gre naprej, ni več lahkih žog, vse se dogaja hitreje. V četrtek si bova ogledala tekmo in naredila analizo. Strel Nanija bi bilo težko obraniti, imel je odprt strel in težko je bilo prebrati njegovo namero."

Arghus: Take tekme se ne igra z nogami, ampak s srcem
Arghus se je pošteno nagaral v obrambi, saj je v zadnjem času v senci Marka Šulerja, ki zaradi poškodbe ni igral. "Zelo sem zadovoljen s točko, vsi smo se maksimalno trudili do konca. Še posebej sem vesel za naše navijače. Take tekme ne moreš igrati le z nogami, ampak predvsem s srcem. Po 70 minutah sem čutil prve krče. Na začetku sezone nisem veliko igral, ampak sem samo treniral," je dejal 26-letni Brazilec.

Filipović: V Ligi prvakov se kaznuje vsaka napaka
Na sredini igrišča so imeli Portugalci večji del tekme premoč. Željko Filipović je imel težko nalogo: "Vedno sem optimist, verjamem tudi v nemogoče. Mi smo vložili ogromno truda, in to se mora poplačati. Zadeli smo po njihovi napaki, a predtem je Rajčević zadel vratnico, Tavares pa tudi ni zatresel mreže, imeli smo dovolj priložnosti. 90 minut smo garali in čakali na svojo priložnost. Mi moramo dati 120 odstotkov, če želimo dobiti točko v Ligo prvakov, v kateri se kaznuje vsaka napaka. Videli smo sijajno individualno potezo Nanija, tega v slovenski ligi ni. Moramo ostati realni in skromni."

Mertelj verjame tudi v kakšno zmago
"Zelo smo si želeli pozitivnega štarta v skupinski del. To je najvišji nivo, višje od tega v nogometu ne gre. Zasluženo smo prišli do točke in na koncu je res prišlo do eksplozije čustev. Proti Sportingu remi ni majhna stvar. Če želimo prezimiti v Evropi, moramo doma zbirati točke. Skupina je izenačena, verjamem, da lahko tudi dosežemo kakšno zmago," je razmišljal Aleš Mertelj.

"V uvodnih 15 minutah smo zelo trpeli, težko je bilo priti na to visoko raven. Tu ni premora niti sekundo. V nadaljevanju smo igrali bolje, ujeli smo ritem. Portugalci igrajo po tleh, ne zanašajo se na dolge podaje. Če držijo žogo, je to velik napor za nasprotnika. Zelo težko je imeti veliko posest žoge. V Ljudskem vrtu zeleno-beli ne morejo zmagati," je še dodal 27-letni Kranjčan.

Rajčević že videl žogo v mreži
Aleksander Rajčević je dve minuti pred odmorom z glavo stresel vratnico. "Začeli smo malce sramežljivo, vložek je bil res velik. V nadaljevanju smo imeli kar nekaj priložnosti. Bili smo zelo motivirani, saj smo si že več let želeli igrati v Ligi prvakov. Ob strelu z glavo sem že videl žogo v mreži. Želel sem natančno tako streljati, a seveda v mrežo, ne v okvir vrat. Sporting je zelo močna ekipa, v zadnjih minutah nam je malo zmanjkalo moči. Bog vse vidi in nas je nagradil za nepopustljivost do zadnje minute," je poudaril nekdanji branilec Kopra.

Vršič: Izid je perfekten
Lani je v Ligi prvakov igrala dunajska Austria, a Dare Vršič je bil na stranskem tiru. Zdaj je končno zaigral tudi med evropsko klubsko elito. "Izid je perfekten. Ta točka nam res veliko pomeni. Če bi izgubili na domačem stadionu, bi šli v drugo tekmo z nekim negativizmom. Imeli smo srečo, da je žoga padla Luki Zahoviću na glavo za to sanjsko točko. Vsi verjamemo do zadnje minute in nato se zgodijo tudi srečne situacije. Lahko se merimo z vsemi ekipami v naši skupini," je razlagal 29-letni vezist.

Tavares ni bil zadovoljen s sojenjem
Kapetan Marcos Tavares je bil malce jezen na francoskega sodnika Clementa Turpina: "Sodnik vedno ščiti velike klube, nekajkrat je sumljivo piskal v korist Sportinga. Maribor je dokazal, da ima kakovost za Ligo prvakov. Chelsea je favorit v naši skupini, najprej gremo v Gelsenkirchen, kjer želimo prav tako priti do točk."

Do naslednjega spektakla v Ljudskem vrtu bo treba počakati kar sedem tednov. Chelsea prihaja 5. novembra, do takrat pa si želijo vijoličasti osvojiti še kakšno točko, čeprav bo to na Veltins Areni in na Stamford Bridgeu zelo težko uresničljivo.

Ob vrnitvi LP v Maribor točka vijoličastih
Zahović zadel za veliko točko Maribora