Lionel Messi se je znašel v neprijetnem položaju. Foto: Reuters
Lionel Messi se je znašel v neprijetnem položaju. Foto: Reuters

V arabskem svetu ima čevelj negativno konotacijo kot simbol umazanega, sploh metanje čevljev v nekoga in kazanje podplatov velja za veliko žalitev.

Član egiptovskega parlamenta in televizijski voditelj Said Hasasin, ki dela na isti televiziji MBC Masr, kjer je bil objavljen intervju, se je v svoji oddaji sezul in dejal, da bo svoje obuvalo daroval revnim v Argentini.

"Ne morem sprejeti tega ponižanja"
"Čigave čevlje želiš prodati, Messi? Koliko misliš, da boš zaslužil? Ne veš, da je noht egiptovskega otroka vreden več kot tvoji čevlji? Obdrži svoje čevlje ali pa jih prodaj v Izrael. Messi, nas Egipčanov je 90 milijonov, imamo ponos in imamo čevlje," je povedal Hasasin.

"Razumel bi, če bi Egipčanom podaril svoj Barcelonin dres, to je sprejemljivo. Čevlji pa so ponižujoči za Egipčane in ne morem sprejeti tega ponižanja. Egipčani mogoče nimajo hrane, a imajo ponos. V sedemtisočletni zgodovini svoje civilizacije se nismo nikoli pustili poniževati."

Hasasin je v oddaji poklical tudi tiskovnega predstavnika egiptovske nogometne zveze Azmyja Megaheda, ki prav tako ni našel lepih besed za Messijevo gesto: "Zmeden sem. Če nas želi ponižati, bi bilo bolje, da si da te čevlje na glavo in glave ljudi, ki ga podpirajo. Ne potrebujemo njegovih čevljev, prav tako ne potrebujemo dobrodelnosti Judov ali ljudi iz Izraela. Daj čevlje svoji državi, Argentina je polna revščine."

Voditeljica: Napačna interpretacija
Mona El Šarkavi
, ki je opravila intervju z Messijem, je poudarila, da je bilo napačno interpretirano, da bodo čevlji namenjeni kakšni egiptovski dobrodelni organizaciji: "Presenečena sem. Nikoli ni bilo rečeno, da čevlje podarja Egiptu. Navada je, da nam gostje v naši oddaji podarijo kakšen spominek."

Mido: Upam, da bomo prekinili napačna obtoževanja
Messi se na burne reakcije (še) ni odzval, ga je pa vzel v bran nekdanji egiptovski reprezentant Mido, ki je na Twitterju zapisal: "Najdragocenejša stvar pisatelja je njegovo pisalo ... najdragocenejša stvar nogometaša pa njegovi čevlji. Upam, da bomo prekinili napačna obtoževanja."