Ivica Olić (desno) je dosegel drugi zadetek na tekmi. Foto: Reuters
Ivica Olić (desno) je dosegel drugi zadetek na tekmi. Foto: Reuters
Hrvaški navijači
Hrvaški navijači med prihodom na stadion. Foto: EPA
Darijo Srna in Luka Modrić
Veselje Darija Srne in Luke Modrića. Foto: Reuters
Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlović ostaja na stolčku srbske reprezentance. Foto: Reuters

V kvalifikacijski skupini A za nastop na svetovnem prvenstvu 2014 je Srbija na petih tekmah zbrala vsega štiri točke in je daleč za vodilnima Belgijo in Hrvaško, ki jih imata po 13. Mrežo je zatresla le ob zmagi s 6:1 nad Walesom, na preostalih štirih srečanjih pa ni dosegla zadetka.

Na 11 tekmah preizkusil 45 nogometašev
“Zaostanek je velik in težko bo doseči drugo mesto. Nadaljeval bom delo in ne razmišljam o odstopu, razen če se za to odloči zveza. Izgubili smo proti izkušenejši in boljši ekipi v tem trenutku. V prvem polčasu smo slabo začeli, v prvih 15 minutah zgrešili veliko podaj in prejeli zadetka po dveh napakah. Hrvati so imeli tudi večjo posest žoge. V drugem delu smo začeli igrati tako, kot znamo, imeli smo tri ali štiri dobre priložnosti, a nismo dosegli zadetka. Preveč težav imamo z učinkovitostjo," je povedal Mihajlović, ki je od aprila lani, ko je postal selektor, na 11 tekmah preizkusil 45 nogometašev. Niti enega srečanja ni začel z enako prvo postavo.

Tudi v petek je presenetil z začetno enajsterico, v katero je med drugim uvrstil Marka Šćepovića, Ivana Radovanovića in Alena Stevanovića. "Stevanović, Radovanović in Šćepović me niso presenetili. To je najboljše, kar Srbija ima," je medtem dejal hrvaški selektor Igor Štimac.

Kolarov: Hrvati so nam lahko dober zgled
Predsednik srbske nogometne zveze Tomislav Karadžić je po vrnitvi v Beograd potrdil, da Mihajlović ostaja na stolčku. Hkrati je poudaril, da je bila celotna odprava na Maksimiru odlično sprejeta in da upa, da bo Srbija enako vrnila Hrvatom septembra v Beogradu. Že v torek pa čaka Srbe v Novem Sadu popravni izpit proti Škotski.

"Moramo se zgledovati po drugih. Hrvati so ustvarili kult reprezentance in zakaj ne bi prepisali od njih nekaj, kar je dobro," je ugotavljal Aleksandar Kolarov, krivec za prvi gol Hrvatov. "Najbolj me boli, da bo kdo čez deset let prišel do mene in govoril: ti si tisti, ki je naredil napako, zaradi katere smo izgubili proti Hrvaški. Nimam pojasnila za to, vzdušje v reprezentanci je pravo, a se nekatere stvari preprosto niso poklopile." Branilec Manchester Cityja proti Škotski zaradi kartonov ne bo igral, a se je odločil, da bo ostal z reprezentanco.

V Zagrebu pridržali 44 oseb
Hrvati bodo v torek gostovali v Walesu. "Smo na polovici poti do Brazilije. Jaz sem tekmo proti Srbiji že pozabil. Prinesti moramo tri točke iz Swanseja in potrditi zanesljivost, ki jo kažemo. Vedeli smo, da bo na Maksimiru trda tekma. Srbija je izjemen tekmec, ki ustvarja novo ekipo. Imajo mlade nadarjene nogometaše, ki pa morajo še dozoreti. Na naše veliko veselje so naši napadalci to izkoristili in položili Srbijo na hrbet," je povedal Štimac.

Večjih incidentov z izjemo neprimernega skandiranja in žvižganja srbski himni ni bilo. Zagrebška policija je pridržala 44 ljudi. Hrvaški predsednik Ivo Josipović in nekdanji srbski predsednik Boris Tadić sta celo skupaj spremljala televizijski prenos tekme v predsednikovem uradu v Zagrebu. Nepregledna množica hrvaških navijačev se je zbrala na Trgu bana Jelačića, kjer je bilo veliko slavje.

Tadić: Na Marakani je vzdušje boljše
Na polnem stadionu Maksimir je bilo vroče, a nogometaši iz obeh taborov so pričakovali še hujši "kotel". "Bilo je super, a bi bila lahko podpora še glasnejša. Iskreno povedano sem pričakoval še bolj peklensko vzdušje. Ne glede na to pa smo zadovoljni. Tudi ko je bilo težko, so nas navijači dvignili. Tekme s Srbijo bodo vedno nekaj posebnega. Toda dovolj je bilo vojne. Ni treba pozabiti na to, kaj je bilo, a to je šport, mi pa športniki," je razmišljal Luka Modrić. Tudi srbski vezist Dušan Tadić je mislil, da bo pritisk navijačev večji: "Tribune so daleč. Na Marakani v Beogradu so bližje, igrišče je v "luknji" in vzdušje je boljše."