Matjaž Kek je Slovenijo vodil med letoma 2007 in 2011. Popeljal jo je na svetovno leta  2010 v Južni Afriki. Bo 56-letni Mariborčan, ki od leta 2013 blesti na Reki, znova sedel na slovensko klop? Foto: EPA
Matjaž Kek je Slovenijo vodil med letoma 2007 in 2011. Popeljal jo je na svetovno leta 2010 v Južni Afriki. Bo 56-letni Mariborčan, ki od leta 2013 blesti na Reki, znova sedel na slovensko klop? Foto: EPA
Slovenci Wembley zapuščali z grenkobo
Mijatović: Novi selektor bo izbran do konca leta

Dozdajšnji selektor Srečko Katanec namreč po nedeljskem srečanju s Škotsko odhaja s položaja. Kot je v pogovoru z Leonom Andrejko razkril Mijatović, ga je Katanec s to namero seznanil že po marčevski tekmi na Škotskem: "Srečko mi je omenil, da bi rad sklenil ciklus kar se da uspešno, po njem pa bi tudi končal vodenje reprezentance."

V "lov" za selektorjem po tekmi s Škotsko
Že iščete naslednika? "Iz načelnih razlogov ne iščemo. Dokler stari selektor ne konča mandata, mislim, da je nekorektno, da iščemo druge." V javnosti je vendarle zaokrožilo nekaj imen. Med njimi je tudi Matjaž Kek. Po Bojanu Prašnikarju in Srečku Katancu bi bil Kek tretji selektor, ki bi se vrnil na selektorsko mesto. "Vsekakor je to mogoče," je dejal Mijatović. Ste se že pogovarjali z njim? "Ne, kot sem že povedal prej, z nikomer se ne mislim v tej smeri pogovarjati, dokler ne odigramo zadnje tekme s Škotsko."

Pri tujcih se utegne zatakniti pri financah
Vprašanje je tudi, ali je prišel čas, da vodenje reprezentance prvič prevzame strokovnjak iz tujine? "Vsekakor se bomo pogovarjali tudi z nekaterimi tujci, a je odvisno od naših finančnih možnosti. Če bo mogoče, zakaj ne? Vsekakor se bomo pogovarjali z domačimi in tujimi strokovnjaki." Odločitev o novem selektorju bo vodstvo NZS-ja sprejelo do konca leta, saj prve prijateljske tekme Slovenijo čakajo spomladi, prve tekmovalne pa jeseni prihodnje leto.


O novem selektorju so v posebni nogometni oddaji na TV Slovenija 2 razpravljali tudi nogometni poznavalci Bojan Prašnikar, Ivo Milovanović in Dejan Djuranović. Strinjali so se, da je pred vodstvom NZS-ja težka naloga.

Prašnikar: Izbor ni tako preprost, kot se zdi
"Težko vprašanje, še težji pa odgovor, koga izbrati. Zagotovo imamo kandidate tudi v Sloveniji. Je nekaj imen, ki jih je treba analizirati. Eden izmed kandidatov je tudi Matjaž Kek, ki je moral oditi s položaja v reprezentanci ne dolgo nazaj. Je pa dejstvo, da vodenje reprezentance ni preprosta zgodba. Zahteva kompletnega človeka. Izbor ni tako preprost, kot se morda zdi. Vsekakor bo treba pretehtati ogromno elementov in najti najboljšo varianto. V zadnjem času nismo imeli najbolj srečne roke. Pred ljudmi, ki so odgovorni za to, je zelo zahtevna naloga,"
meni Prašnikar.

Milovanović načeloma zagovarja domače strokovnjake
Milovanović pri izboru selektorja daje prednost domačim strokovnjakom pred tujci: "V teh dneh sem marsikaj prebral o plači Srečka Katanca. Kolikor vem, je zagotovo eden najslabše plačanih selektorjev v Evropi. Tujec, ki bi sodil v rang Katanec in več, bo stal bistveno več in vprašanje je, ali ima nogometna zveza denar, da drago plača tujega strokovnjaka. Sam sem načeloma za domače strokovnjake. Če jih ni, potem posegajmo po tujih. Najprej moramo pogledati doma. Sam osebno ne bi špekuliral o nobenih imenih. To je naloga tistih, ki vodijo nogometno organizacijo. Oni bodo tudi odgovarjali."

Djuranović: Potrebujemo širši strokovni štab
Djuranović pa meni, da bi morali strokovni štab okoli selektorja okrepiti: "Moje mnenje je, da mora biti tudi v reprezentanci strokovni štab takšen, kot je v klubih. Seveda se ve, kdo je glavni, selektor, a mora imeti podporo svojih sodelavcev, ki imajo nadzor nad vsemi igralci. Mislim, da strokovni štab v tem mandatu ni bil zadosten. Vemo vsi, da je Katanec človek, ki je sam vodil zadeve. Ob Alešu Čehu dejansko ni imel nobenega drugega pomočnika. Reprezentanti potrebujejo energijo od večjega števila ljudi: od kondicijskega trenerja pa do analitika. Igralci so na tak pristop navajeni že v klubih. Mislim, da vse reprezentance to že imajo. To je pri naši reprezentanci manjkalo."

Slovenci Wembley zapuščali z grenkobo
Mijatović: Novi selektor bo izbran do konca leta