Darko Milanič se zaveda, da bo treba biti zbran že od prve minute. Aberdeen je še posebej nevaren na domačem stadionu, ki sprejme 20.961 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Darko Milanič se zaveda, da bo treba biti zbran že od prve minute. Aberdeen je še posebej nevaren na domačem stadionu, ki sprejme 20.961 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani na Škotsko
Bohar in Milanič pred tekmo z Aberdeenom

Ekipa je v tej sezoni precej pomlajena, premešana, vse akcije še niso uigrane. Vijoličasti so v 2. predkrogu uspešno preskočili Levski (0:0 in 1:1), v državnem prvenstvu pa so za uvod nanizali dve zmagi. V Ljudskem vrtu so ugnali Koper z 1:0 in v nedeljo še Rudar z 2:0.

Mariborčani imajo s škotskimi ekipami dober izkupiček. Leta 2010 so izločili Hibernian, leta 2011 Rangerse, leta 2014 pa še Celtic v zadnjem predkrogu za Ligo prvakov (1:1 in 0:1).

"Videli bomo, kako bodo reagirali sodniki. Sodijo Norvežani, za škotsko ligo pa vemo, kako močan in grob nogomet se igra. Pride tudi do ragbijskih prijemov, upam, da tega ne bo dovolil, potem imamo dobre možnosti. Ekipe z Otoka igrajo bolj po sredini, to pomeni, da bom moral neke zadeve obrniti naokrog. Igrajo hitro, borbeno, naprej, s predložki, veliko pozornosti bo treba posvetiti visokim predložkom v kazenski prostor," je dejal trener Darko Milanič. Glavni sodnik bo Norvežan Tore Hansen.

Zaveda se, da časa za predah na tekmi ne bo. "Od prve minute bo treba biti zbran, ne od desete, petnajste ... Treba bo odlično reagirati na način igre, ki ga imajo, poskušali bomo ne igrati tako, kot oni hočejo. Eden izmed primarnih ciljev bo doseči gol v gosteh, igrali bomo tam, kjer ne želijo imeti žoge, jih ogrožati in zadeti. Njihovo ekipo je sicer lahko prebrati, a to je samo navidezno," je razmišljal Milanič.

Proti latvijskemu Ventspilsu v prejšnjem krogu je škotsko moštvo pokazalo dva obraza (3:0 in 1:0). "Eno je domača tekma, drugo gostujoča. Doma so vedno zelo napadalno usmerjeni, v gosteh se branijo. To je tokrat naša priložnost, da jih ogrozimo, v 16-metrskem prostoru jih je veliko in potem pri izgubljeni žogi puščajo veliko prostora. To mora biti del naše igre, kjer si želimo narediti največ," je še dodal Milanič, ki težav s poškodbami v moštvu nima.

Šuler pričakuje veliko dela v obrambi
"Vemo, da nas čaka močna, moška tekma oziroma dve, dejstvo pa je, da želimo tudi čez Aberdeen. Naša prednost je ta, da je to prvi polčas, da je to tekma, ki je v gosteh. Ob ugodnem izidu lahko nato doma odločamo o svoji usodi. Časa ni bilo veliko, nekaj ga gre namreč tudi za regeneracijo, mislim, da bomo do tekme pravi. Pričakujem tisti pravi otoški nogomet s posamezniki, ki znajo voditi žogo, narediti 'presing', zato bo veliko dela v obrambi, poskušali bomo ostati živi," je razmišljal branilec Marko Šuler.
Povratna tekma bo naslednji četrtek ob 20.15 v Ljudskem vrtu.

Evropska liga, 3. predkrog, prva tekma, četrtek ob 20.45:
ABERDEEN - MARIBOR
Sodnik: Tore Hansen (NOR)

Povratna tekma bo 4. avgusta.

Mariborčani na Škotsko
Bohar in Milanič pred tekmo z Aberdeenom