Slavje predsednika Olimpije Milana Mandarića. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Slavje predsednika Olimpije Milana Mandarića. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Maribor
Darko Milanič pravi, da ostaja v Mariboru. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Green Dragons
Tekma v Domžalah je bila tik pred koncem za približno 10 minut prekinjena zaradi vdora navijačev na atletsko stezo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Marcos Tavares
Marcos Tavares je sezono končal s 17 zadetki, enim manj od Luke Zahovića. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Milec: Ne čudi me, da je Olimpija znova zadela z 11-m
Mandarić: Vzeti moram tablete za znižanje tlaka
Olimpija na dramatični tekmi v Domžalah do naslova
Maribor 14 minut na vrhu, nato veliko razočaranje

Glavni junak pri ljubljanskih nogometaših je bil Rok Kronaveter, ki je v Domžalah po prekršku Tilna Klemenčiča nad Stefanom Savićem uspešno streljal z 11-metrovke, gostom zagotovil remi (1:1) in na enak način kot pred dvema letoma v Velenju potrdil naslov zeleno-belih. Pred vijoličastimi so končali zaradi boljšega izkupička na medsebojnih tekmah. V 27. sezoni se je prvič v samostojni Sloveniji zgodilo, da sta najboljša kluba prvenstvo končala z enakim številom točk (80).

Kronaveter: Zasluženo smo prvaki
"Mislim, da je dobro za nogomet, da je bilo napeto do konca. Upam, da se bo v prihodnje boju za vrh pridružila še katera izmed ekip, da bo še zanimiveje," je razmišljal Kronaveter, ki je v zadnjih treh krogih dosegel štiri zadetke. Tudi v Ljudskem vrtu je prejšnjo soboto mrežo zatresel z 11-metrovke, tedaj za izenačenje na 2:2. "Že na derbiju smo se vrnili po zaostanku. Šli smo na vse in obrestovalo se nam je. Tekma ni bila najboljša, mogoče je bilo tudi malo živčnosti v naših glavah, nekateri so prvič igrali za naslov, čutilo se je pritisk. A če gledamo celotno sezono, smo zasluženo prvaki. Pri 11-metrovki sem bil dokaj miren, počakal sem vratarja, da je naredil prvi korak in rutinirano zadel."

Olimpija se je ob Kamniški Bistrici dolgo igrala z živci navijačev. Pobudo je prepustila Domžalam, ki so bile večino časa na njeni polovici, a v prvem polčasu večjih nevarnosti za vratarja Aljaža Ivačiča ni bilo. Najlepšo priložnost so imeli gosti, v 10. minuti je Kronaveter iz bližine neoviran streljal čez vrata ("Ni bil tako enostaven položaj, kot se je mogoče zdelo."). Ko je Lovro Bizjak v 67. minuti z glavo popeljal gostitelje v vodstvo, je trener Olimpije Igor Bišćan moral na zelenico poslati vsa orožja. Že pred golom Bizjaka je vstopil Andres Vombergar, potem pa še Ricardo Alves in Savić.

Več sto navijačev Olimpije se je v nedeljo zvečer zbralo v središču Ljubljane. Na ulicah je bilo videti številne avtomobile z navijači, ki so naslov proslavljali s hupanjem, skandiranjem različnih navijaških gesel ter mahanjem šalov in zastav. Sledilo je druženje na Prešernovem trgu, kamor so okoli 21.30 prišli tudi nogometaši s pokalom. Navijači so prihod moštva pozdravili z bučnim navijanjem in prižiganjem bakel, s katerimi so trg osvetlili zeleno.


Mariborčanom misli begale v Domžale

Dogodek deset minut pred koncem tekme, ko je po posredovanju pomočnika za vrati Asmirja Sagrkovića Damir Skomina pokazal na belo točko za Olimpijo, pričakovano razvnema strasti vseh, ki so v bitki za naslov stiskali pesti za Maribor. Trener Štajercev Darko Milanič si je ključni trenutek ogledal v klubskih prostorih po koncu tekme Maribor - Gorica (2:0). "Imam občutek – to sem rekel tudi predvčerajšnjim –, da je bilo v tej sezoni kar nekaj daril. O tem bomo verjetno še veliko razpravljali," je povedal za TV Slovenija.

Primorec je priznal, da so Mariborčanom v drugem polčasu misli že begale v Domžale: "V drugem polčasu smo bili bolj ali manj z mislimi drugje. Ob golu Domžal sem vse skupaj doživljal kot vsak privrženec Maribora. Ko so Domžale vodile, se je pri meni dogajalo to, kar se je dogajalo pri njih. Ko pa so se slišale besede s tribun, ki niso bile besede zadovoljstva, sem razumel, kaj se dogaja. Počutil sem se zelo podobno kot naši navijači."

Milanič poudaril, da pride na začetek priprav
Maribor je bil državni prvak 14 minut. Tekma v Ljudskem vrtu se je končala veliko prej kot tista v Domžalah. Nogometaši so na novice čakali na igrišču, pridružili so se jim tudi navijači. Ti so tako trenerja kot igralce kljub izgubljeni bitki za naslov nagradili z aplavzom: "To pove veliko o navijačih. Videl sem tudi nekaj ljudi, ki so bili žalostni. Razočarani smo, žalostni, da nismo prvaki, saj smo osvojili sedem točk več kot lani. Jeseni smo bili zelo ponosni, da smo igrali v Ligi prvakov, to so sanje, ki so sicer zelo težko dosegljive."

Ko so v Mariboru izvedeli, da Domžale vodijo, je bilo na stadionu zelo bučno, bolj kot ob obeh zadetkih vijoličastih. "Od tistega trenutka, ko sem slišal, da so Domžale dale gol, priznam, da nisem bil popolnoma v fokusu naše tekme. Čakal sem le, da nam bodo javili, da se je končalo v našo korist," je razložil Martin Milec.

Milanič je povedal, da se zelo veseli najprej dopusta, nato pa nove sezone v Mariboru. Pogodbo ima do leta 2021, se je pa v zadnjem času precej govorilo o njegovem odhodu iz kluba zaradi domnevno skrhanih odnosov s športnim direktorjem Zlatkom Zahovičem. Na novinarski konferenci je znova poudaril, da bo 7. junija, ko se bodo začele priprave na novo sezono, na njih gotovo navzoč.

Bišćan: Zdaj je treba uživati v trenutku
Tudi usoda trenerja Olimpije ni jasna, vse glasnejše so govorice, da bo kljub morebitni dvojni kroni moral zapustiti Ljubljano. "Najprej čestitam svojim fantom, ki so bili pravi borci in so se vsak dan trudili in trpeli, da pridemo do cilja," je, preden so ga na novinarski konferenci prekinili razigrani igralci, povedal Bišćan.

Kaj je bilo ključno za naslov? "Vera, trud, žrtvovanje. Brez tega ne gre. Bili smo vedno pod pritiskom, tako da je bila mentalna trdnost ključna. Nismo vedno zmagovali na lahek način, posebej na zadnjih tekmah, toda takrat pride do izraza karakter. Fantje so pravi, držali so skupaj, verjeli in to je presodilo," je dejal Hrvat, za katerega se je tudi pred mesecem dni po nekaj slabših izidih govorilo, da je njegova prihodnost pri Olimpiji pod vprašajem.

"Brez predsednika ta naslov ne bi bil mogoč," je dejal o Mandariću, ki naj bi kljub drugačnemu mnenju "prišepetovalcev" ves čas verjel vanj. In nadaljeval: "Nisem pomemben jaz, pomembni so igralci, klub, navijači. Sam sem dal največ, kar sem lahko. Je pa prezgodaj govoriti o tem, ali bom vodil ekipo v Ligi prvakov. Zdaj je treba uživati v trenutku."

V sredo še finale pokala
Kapetan Branko Ilić je glasno proslavil naslov prvaka, šestega ljubljanskega v samostojni Sloveniji, a se je že uzrl tudi proti srednemu finalu Pokala Slovenije, v katerem se bo Olimpija pomerila z Aluminijem: "Čustva so tako močna, da sploh ne vem, kaj bi rekel. Še bo čas za slavje, seveda pa nas čaka še ena pomembna tekma, da dvignemo še pokalno lovoriko."

Tudi vratar Ivačič je nad naslovom navdušen: "Spet je bila infarktna končnica, zato je še toliko vznemirljivejše."

Milec: Ne čudi me, da je Olimpija znova zadela z 11-m
Mandarić: Vzeti moram tablete za znižanje tlaka
Olimpija na dramatični tekmi v Domžalah do naslova
Maribor 14 minut na vrhu, nato veliko razočaranje