Darko Milanič je na šestih tekmah kot trener Leedsa trikrat remiziral in trikrat izgubil. Leeds je po 14 krogih na 18. mestu (16 točk) 24-članske angleške druge lige. Vodi Derby County (26 točk). Foto: EPA
Darko Milanič je na šestih tekmah kot trener Leedsa trikrat remiziral in trikrat izgubil. Leeds je po 14 krogih na 18. mestu (16 točk) 24-članske angleške druge lige. Vodi Derby County (26 točk). Foto: EPA
Milanič ni prekinil pogodbe, je le na počitnicah

Milanič, ki je moral s položaja po sobotnem porazu Leedsa (1:2) z Wolverhamptonom, pravi, da je njegov primer 'italijanska' praksa. "To pomeni, da se pogodba s trenerjem ne prekine, ampak se ga pošlje na plačan dopust. V tem času mora biti trener kadar koli pripravljen, da znova prevzame moštvo, če to zahteva lastnik. Meni pogodba teče naprej in sem v naslednjih dneh na počitnicah. Pogodbe, ki me veže z Leedsom še skoraj dve leti, ne bomo prekinili," je v pogovoru z Luko Petričem za Val 202 pojasnil nekdanji slovenski reprezentant.

Glede na igro bi morali osvojiti več točk
Milanič je povedal, da ga je o potezi lastnika Leedsa Masssima Cellina obvestil športni direktor kluba, sam pa s Cellinom (še) ni govoril. Izolčan je o izjavi kontroverznega Cellina, da je "Milanič negativen trener in da ima mentaliteto poraženca", povedal: "V šestih tekmah z moštvom sem naredil velik korak naprej. Resda smo imeli rezultate slabe, a glede na to, kako smo delovali na igrišču, bi morali osvojiti več točk. Še en dan pred tekmo so deževale pohvale z vseh strani na to, kako kompaktno delujemo, kako se stanje izboljšuje ... Kar se tiče izjave, da je trener poraženec, je pa treba pogledati malce kurikulum ..."

Trener potrebuje podporo v težkih trenutkih
Milanič se zaveda, da v dobrem mesecu dni ni mogel pokazati vsega, kar zna. "Gre za izredno kratek rok, a sem bil seznanjen z rizikom dela v Leedsu. Kljub temu sem imel v zadnjih dneh občutek, da se stvari izboljšujejo, da se z igralci dobro razumemo. Delovna vnema je bila odlična, pripravljenost fantov na naloge zelo dobra. Je pa v trenerski karieri kar nekaj tekem, ki jih moraš vzdržati, da bi pozneje lahko kaj naredil. V tem času moraš imeti zaščiten hrbet. Vsakemu trenerju se zgodi, da rezultatsko ni uspešen, a če se stoji za njim in če se verjame v njegovo delo, potem se znajo stvari hitro postaviti na svoje mesto."

Odhod v Leeds je bil prava poteza
Milanič bo še nekaj dni ostal v Leedsu, da uredi formalnosti, nato se bo vrnil domov. Vsekakor pa mu ni žal, da je sprejel izziv. "Nisem naredil napake, s tem ko sem se odločil za Leeds. Vzdušje doma in na gostovanju je neverjetno. Ni mi žal zaradi veličine kluba, zaradi kakovosti Leedsa in nasprotnikov, zaradi spoštovanja ljudi," je sklenil Milanič, ki priznava, da mu v glavi roji ogromno misli, zato bo potreboval še nekaj dni, da jih uredi.

Milanič ni prekinil pogodbe, je le na počitnicah