Sevilla gre v povratno tekmo kot izraziti favorit, a Maribor je na prvi tekmi pokazal, da se lahko enakovredno kosa s španskim prvoligašem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sevilla gre v povratno tekmo kot izraziti favorit, a Maribor je na prvi tekmi pokazal, da se lahko enakovredno kosa s španskim prvoligašem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mitja Viler
Mitjo Vilerja na levem boku mariborske obrambe čaka veliko dela z Ivanom Rakitićem, okoli katerega se vrti igra Seville. Foto: BoBo

V četrtek moramo ponoviti celotno prvo tekmo, igrati tako, da bomo uspešni. Lahko, da vsa tekma ne bo lepa, a če bo na koncu izid 1:0 za nas, nam tega ne bo nihče očita.

Maribor - Sevilla
Zmagovalca dvoboja Sevilla - Maribor v osmini finala Evropske lige čaka boljši iz para Rubin Kazan - Betis. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mariborčani že vadijo v sončni Sevilli

Slovenski prvaki imajo iz Ljudskega vrta izid z 2:2, kar pomeni, da morajo za napredovanje zmagati na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan ali pa remizirati z vsaj 3:3. Glavno orožje andaluzijskega moštva je Ivan Rakitić, ki je tudi podal za oba gola Seville v Mariboru, zato bo pri obrambi velika odgovornost, pri čemer bo svoj delež nosil Mitja Viler.

27-letni Koprčan bo tako eden glavnih akterjev, ko bo treba preprečevati španske nalete proti vratom Jasmina Handanovića. "V rokah in nogah imamo aktiven rezultat, prav gotovo v Španijo ne gremo počivat. Gremo toliko prej, da se ustrezno pripravimo na vse skupaj, tudi na višje temperature, da dobro treniramo, da se nekoliko ogradimo od Slovenije in od pritiskov doma," je pred odhodom v Sevillo dejal Viler, ki se je mariborski vrsti pridružil julija 2010.

Sevilla je pod pritiskom zmage
Kot večina igralcev se tudi on zaveda, da si je Maribor z neodločenim izidom na prvi tekmi pripravil lepo izhodišče pred nadaljevanjem, pa čeprav je bilo po prvem polčasu, ko so vijoličasti vodili z 1:0, v igri še precej več. "Dobro, mi smo svoje na prvi tekmi naredili, rezultat je super, čutimo nekakšen pozitiven pritisk. Na drugi strani je tudi Sevilla pod pritiskom, ne bodo se zadovoljili z remijem, igrajo doma, tudi zato bodo šli na zmago, zaradi tega je nam prav gotovo lažje," je povedal Viler.

Skupaj z moštvom je že dolgo časa na poti, vse z enim samim ciljem. "Saj nas vidite, hodimo po hotelih, težko je, že ves mesec smo od doma, vse zaradi Seville. Težko je, a vse priprave so pomembne, tudi zato gremo tako zgodaj tja, da se v miru pripravimo in da to pripravljenost prikažemo na igrišču. V četrtek moramo ponoviti celotno prvo tekmo, igrati tako, da bomo uspešni. Lahko, da vsa tekma ne bo lepa, a če bo na koncu izid 1:0 za nas, nam tega ne bo nihče očital," je povedal Koprčan.

Glavna naloga: ustaviti Rakitića
Skupaj s soigralci si je ogledal zmago Seville na nedeljskem gostovanju proti Rayu Vallencanu, ko so varovanci Unaia Emeryja po skoraj dveh mesecih in sedmih tekmah le prišli do nove zmage. "V nedeljo smo spet videli, da imajo po prekinitvah dosti različnih variant, vse gre preko Ivana Rakitića, ki se med tekmo kar nekako skrije. A te potem hitro dobi na 'kontro'. Španci igrajo doma, imeli bodo pritisk s tribun, tudi zaradi neljubih dogodkov prejšnji teden z bencinske črpalke bo ta pritisk na nas večji," je nedavno dogajanje, ko so jo med vrnitvijo z gostovanja v Mariboru skupili španski navijači na bencinskem servisu v Tepanjah, komentiral Viler.

To, da so Mariborčani šele začeli drugi del sezone, Španci pa premora praktično sploh niso imeli, zanj ni ovira. "Vsi govorijo o tekmovalnem ritmu, ga imamo, nimamo, lepše tekme za začetek kot igranje v Sevilli si ne moreš želeti. V Mariboru so se drugače postavili, tudi narekovali ritem, zna biti, da jim bomo tokrat dovolili igro in potem videli. Vemo, da ne bodo šli na rezultat, za njihovo samozavest je dobro, če zmagajo, mislim, da jih lahko zaradi tega tudi presenetimo. Veliko smo delali pri prekinitvah, že vse, odkar nas vodi novi trener, dobro smo se pripravili na to, a Rakitić ima močan udarec, zadene lahko kamor koli. Vendar pa bo ta tekma kot tekma, ni odstopanja, tudi tokrat ga ne bo," je povedal Primorec.

Čutijo podporo vse Slovenije
Tako kot vsi se tudi Viler zaveda pomembnosti srečanja. "To se vidi že v naših pripravah, predčasnem odhodu na gostovanje, vaši prisotnosti, podpori navijačev, ne podpira nas samo lokalno okolje, ampak tudi Slovenija, igramo res lepo ... Vemo, da bomo imeli podporo tudi v Španiji, zmeraj je lepo s tribun v tujini slišati domač glas," je še dejal Viler.

V četrtek moramo ponoviti celotno prvo tekmo, igrati tako, da bomo uspešni. Lahko, da vsa tekma ne bo lepa, a če bo na koncu izid 1:0 za nas, nam tega ne bo nihče očita.

Mariborčani že vadijo v sončni Sevilli