Juventus lahko konča s trojno krono. Prav tako tudi Barcelona. Morda bosta oba finalista Lige prvakov prišla v Berlin z dvema lovorikama v vitrini. Foto: Reuters
Juventus lahko konča s trojno krono. Prav tako tudi Barcelona. Morda bosta oba finalista Lige prvakov prišla v Berlin z dvema lovorikama v vitrini. Foto: Reuters
Alvaro Morata
Alvaro Morata je bil v Madridu le rezervist, v Torinu pa je prevzel glavno vlogo na ključnih tekmah. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je takoj po zadnjem žvižgu sodnika Jonasa Erikssona ekspresno zapustil zelenico. Dobitnik Zlate žoge bo v letošnji sezoni ostal brez lovorike. Foto: EPA
Iker Casillas
Iker Casillas, ki je branil na 150. tekmi v Ligi prvakov, se je osmešil v 94. minuti, ko je napačno izvedel avt. Žogo je skušal podati Marcelu, a mu je padla iz rok. Sodnik Jonas Eriksson je dosodil nepravilno izvajanje avta, žogo so dobili Italijani in zlahka zadržali žogo na polovici Reala do konca tekme. Foto: EPA
Sergio Ramos, Daniel Carvajal in Marcelo
Sergio Ramos, Daniel Carvajal in Marcelo so bili zelo razočarani. V spomladanskem delu Real ni bil v pravi formi, saj je zapravil prednost pred Barcelono v prvenstvu. V Ligi prvakov se je zelo mučil tudi proti Schalkeju in mestnemu tekmecu Atleticu. Foto: Reuters

22-letni napadalec se je rodil v Madridu, kjer je že leta 2008 igral za mladinsko ekipo Reala in dosegel 34 golov. Jose Mourinho je hitro opazil njegove sposobnosti in poleti leta 2010 ga je vzel na priprave v ZDA. Hitro je postal najboljši igralec B-ekipe, 12. decembra 2010 pa je tudi debitiral v španskem prvenstvu proti Zaragozi. Lani je igral tudi v finalu Lige prvakov, v podaljšku je zamenjal Karima Benzemaja in se veselil naslova evropskega prvaka.
Naložba Juventusa se je že vrnila z obrestmi
V Torinu je videl veliko priložnost, zato je 19. julija lani podpisal petletno pogodbo, prestop je bil vreden 18 milijonov evrov. Na obeh polfinalnih tekmah proti Realu se je vodstvu Juventusa naložba že obrestovala.
"Občutki so zelo nenavadni. V Madridu imam ogromno prijateljev. Precej raje bi zadel proti kateri koli drugi ekipi, a tako je pač življenje. Dosegel sem pomemben zadetek in prebili smo se v finale, kjer šteje le zmaga. Velika čast je za naš klub, da bomo igrali v Berlinu. Proti Barceloni bodo moji občutki seveda drugačni," je pojasnil Morata, ki je prejemal čestitke z vseh strani.
"Morata je vse pomembejši igralec za nas. Fizično se je zelo izboljšal. V Madridu je igral s številnimi mojstri nogometa, to je dobro vplivalo na njegov napredek. Prepričan sem, da se bo še zelo razvil, prostor za napredek vsekakor še ima," je bil nasmejan trener Massimiliano Allegri.
"Real ima zelo kakovostno zasedbo. Koncentracijo je treba držati 95 minut. Zelo dobro smo igrali v obrambi. V drugem polčasu smo bili iz minute v minuto boljši, priigrali smo si tudi priložnosti za zmago. Ob polčasu sem opozarjal, da moramo še naprej igrati mirno in zbrano, priložnosti pa bodo prišle," je dodal 47-letni strokovnjak, ki je 16. julija lani na klopi stare dame nasledil zelo uspešnega Antonia Conteja.
Finale italijanskega pokala 20. maja v Rimu
Juventus si je že pred desetimi dnevi zagotovil "scudetto", pred finalom Lige prvakov pa ga čaka še finale italijanskega pokala proti Laziu na rimskem Olimpicu. Tekma je bila predvidena za 7. junij, a jo je italijanska zveza prestavila na 20. maj.
Allegri ne razmišlja o trojni kroni
"Finale Lige prvakov je prav posebna tekma. Izločilni boji potekajo drugače, saj sta na sporedu dve srečanji. Zelo dobro poznam Barcelono, saj sem se z Milanom kar osemkrat srečal z njimi. Vedno jih je težko premagati. Treba je iti korak za korakom, zato ne razmišljam o trojni kroni," je razložil Allegri.
Buffon: V Berlin ne potujemo kot turisti
"Tekma se je odvijala po načrtih. Po zmagi na prvi tekmi nismo prišli v Madrid z namenom, da igramo "bunker". Težko je ohraniti mrežo nedotaknjeno proti takim igralcem, res smo prikazali srčno igro in zdržali tudi v težkih trenutkih. V Berlin prav gotovo ne potujemo kot turisti," je bil navdušen vratar Gianluigi Buffon, ki je bil izbran za najboljšega igralca tekme. 9. julija 2006 se je prav na olimpijskem stadionu v Berlinu veselil uspeha kariere, ko je Italija postala svetovni prvak.
Vidal: Real ima boljše posameznike, mi pa smo boljša ekipa
"Veliko ljudi je govorilo, da si Juve ni zaslužil nastopa v polfinalu Lige prvakov. Dokazali smo, da se motijo. Real ima nekaj spektakularnih posameznikov, mi pa smo boljša ekipa. Vsi poznamo Barcelono, ki je zares izjemno moštvo. Na finalni tekmi moraš igrati, kot da gre za življenje," je slikovito pripomnil Arturo Vidal.
Je Ancelotti že zadnjič sedel na klopi Reala?
"Igralcem ne morem ničesar očitati. Vsi smo zelo razočarani. Res malo nam je zmanjkalo. Najbolj mi je žal prve tekme, ko nismo igrali dobro. Na obeh tekmah smo popustili v drugem polčasu. Manjka nam svežine, zato smo tudi tolikokrat zgrešili okvir vrat. Zdaj moramo zmagati še na zadnjih dveh tekmah na španskem prvenstvu, potem pa se bomo usedli in pogovorili," je misli strnil Carlo Ancelotti, ki zaradi kazni ne bo smel sedeti na klopi Reala na zadnjih dveh tekmah španskega prvenstva. Proti Valencii prejšnjo soboto je sarkastično ploskal sodniku Carlosu Closu Gomezu.
"Rad bi ostal v Madridu. Zavedam se, kako stvari potekajo v nogometu in vodstvo kluba lahko zamenja trenerja. Zelo dobro se razumem z vsemi igralci, v letošnji sezoni smo imeli januarja in februarja težave s poškodbami, to se je zelo poznalo," je še dodal trener Reala, ki je lani v Lizboni osvojil deseti naslov evropskega prvaka.
Kroos: To sezono nismo izpolnili ciljev
Tudi Toni Kroos ni bil posebej razigran. "Mislim, da smo odigrali zelo dober prvi polčas. Ob odmoru bi morali imeti višjo prednost. Izpad v polfinalu je zelo grenak, saj smo imeli lepo priložnost za preboj v finale. Zelo verjetno bomo sezono končali brez lovorike, kar pomeni, da nismo izpolnili ciljev. Ancelotti je odličen trener. Upam, da ne bodo zdaj vsi krivde zvalili nanj," se je Nemec postavil na stran Ancelottija.

Ramos: Juventus si je zaslužil nastop v finalu
Pri odločilnem zadetku je zelo slabo posredoval Sergio Ramos. "Juventus si je zaslužil nastop v finalu, saj smo zapravili preveč priložnosti. Preveč smo popustili po prvem zadetku, ko se je zdelo, da smo že v finalu, čeprav niti slučajno še ni bilo konec tekme. Taki porazi morajo biti opozorilo, morali se bomo še izboljšati," je razmišljal Ramos, ki je v lanskem finalu proti madridskemu Atleticu izenačil z glavo v sodnikovem dodatku.
Stojčkov čaral na Camp Nouu pred 24 leti
Barcelona in Juventus sta se trikrat srečala v izločilnih bojih evropskih tekmovanj. V sezoni 1985/86 je bila v Pokalu državnih prvakov v četrtfinalu boljša Barca (1:0 in 1:1). V sezoni 1990/91 sta se ekipi pomerili v polfinalu Pokala pokalnih zmagovalcev. Katalonci so doma na krilih sijajnega Hrista Stojčkova zmagali s 3:1, na povratni tekmi pa je zadel Roberto Baggio s prostega strela po uri igre. Stara dama je imela nato še igralca več, saj je bil izključen Guillermo Amor, a drugega zadetka ni bilo.
Buffon izločil Xavija in soigralce leta 2003
V Ligi prvakov sta se ekipi srečali v četrtfinalu v sezoni 2002/03. V Torinu je bilo 1:1, tudi na povratni tekmi se je po 90 minutah končalo z istim izidom. Za Juve je zadel Pavel Nedved, za Katalonce pa Xavi. Edgar Davids je v 79. minuti prejel rdeči karton in v podaljšku je imela Barcelona igralca več. To ni pomagalo, saj je v 114. minuti Marcelo Zalayeta popeljal Juventus v polfinale. Tisto sezono so izbranci Marcella Lippija klonili šele po streljanju enajstmetrovk v finalu na Old Traffordu proti Milanu. Pri Barci je poleg Xavija igral še zdajšnji trener Luis Enrique, pri Juventusu pa je branil Buffon.