V finalu olimpijskega turnirja 1952 je Madžare v 70. minuti v vodstvo popeljal legendarni Ferenc Puskas. Izid tekme je dve minuti pred koncem postavil Zoltan Czibor. Foto: EPA
V finalu olimpijskega turnirja 1952 je Madžare v 70. minuti v vodstvo popeljal legendarni Ferenc Puskas. Izid tekme je dve minuti pred koncem postavil Zoltan Czibor. Foto: EPA
Bill Shankly, Liverpoolov navijač
Bill Shankly sodi med največje legende Liverpoola. Pred Anfieldom stoji tudi njegov kip, Liverpoolovi navijači pa se ga še danes spominjajo z navdušenjem. Foto: EPA
Franck Ribery, Uli Höness
Uli Höness je legenda Bayerna, za katerega je igral med letoma 1970 in 1979, po koncu kariere pa je v klubu opravljal številne funkcije. Trenutno je predsednik bavarskega velikana. Foto: EPA
Tony Kurbos
Tony Kurbos je eden od manj znanih slovenskih nogometašev, ki so pred osamosvojitvijo blesteli na evropskih igriščih. Največji pečat je pustil v Franciji, kjer danes tudi živi. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Ole Gunnar Solskjär
Ole Gunnar Solskjär je veljal kot večni joker s klopi. Po koncu igralske kariere blesti tudi v vlogi trenerja. Najprej je deloval v rezervni ekipi Manchester Uniteda, nato je postal trener Moldeja, s katerim je letos že osvojil naslov norveškega prvaka. Foto: EPA
Jerzy Dudek
V carigrajskem finalu je pri streljanju enajstmetrovk blestel poljski vratar Jerzy Dudek. Foto: Reuters

Slovenski prvaki so v 5. krogu Evropske lige proti Bruggeu še slabih 20 minut pred koncem vodili s 3:0, na koncu pa proti nepopustljivim Belgijcem izgubili s 4:3 in se od svojih navijačev v letošnji (sicer zelo uspešni) evropski sezoni poslovili z bolečim porazom.

Zgodovina pa kaže, da je bilo podobnih in morda še večjih preobratov že ogromno. Obudimo spomin na le nekaj od teh.

V novici je navedenih le 10 odmevnejših nogometnih preobratov, ki so razvrščeni po kronološkem vrstnem redu. Kateri vas je najbolj navdušil? Katerega bi dodali sami? Komentirajte pod novico, soustvarjajte splet, splet je vaš!

Jugoslavija - Sovjetska zveza od 5:1 do 5:5 (20. 7. 1952)
Olimpijske igre so za veliko športov najpomembnejše tekmovanje, česar pa ne moremo trditi za nogomet. Te so v Helsinkih 1952 postregle z enim večjih nogometnih preobratov. Jugoslovanska reprezentanca je še 15 minut pred koncem vodila s 5:1, nato je prejela kar štiri zadetke. Dva dneva pozneje sta morali ekipi dvoboj ponoviti in Jugoslavija je slavila s 3:1, s čimer se je uvrstila v četrtfinale. Zmagovito pot je končala šele v finalu, kjer je z 2:0 klonila pred Madžarsko.

Charlton - Huddersfield od 1:5 do 7:6 (21. 12. 1957)
Gre za najbolj znamenit preobrat v zgodovini angleškega nogometa, zgodil pa se je v drugoligaški konkurenci. Gostje so v 62. minuti povedli z navidez neulovljivo prednostjo s 5:1, sledil pa je nepozaben preobrat, ki je v Londonu navdušil 12 tisoč gledalcev. Gostitelji so namreč v 25 minutah zabili kar šest zadetkov! Kar štiri (skupaj pa pet) je dosegel Johnny Summers. V 81. minuti je tako gostitelje povedel v vodstvo s 6:5. Gostje so pet minut pozneje sicer izenačili na 6:6, a je zadnji žebelj v njihovo krsto v 89. minuti zabil John Ryan. Gostitelji so sicer skoraj celo tekmo igrali le z desetimi igralci, saj se je že v 17. minuti poškodoval kapetan Derek Ufton (takrat menjave še niso bile dovoljene). Trener poraženega Huddersfileda je bil Bill Shankly, ki je dve leti pozneje postal trener Liverpoola.

Jugoslavija - Francija od 1:4 do 5:4 (6. 7. 1960)
V polfinalu prvega evropskega prvenstva je vse kazalo, da se bodo gostitelji turnirja uvrstili v finale. Kako ne? V 53. minuti so povedli s 4:1 in še v 75. minuti so vodili s 4:2. Jugoslavija je nato v razmiku štirih minut zabila tri gole (dva je prispeval Dražen Jerković) in se uvrstila v veliki finale. Tam pa je po podaljšku slavila Sovjetska zveza z 2:1.

Bochum - Bayern od 4:0 do 5:6 (18. 9. 1976)
Gre za največji preobrat v zgodovini nemškega nogometa. Bochum je v tekmi državnega prvenstva v 53. minuti povedel že s 4:0! Najuspešnejša nemška ekipa je nato v 20 minutah zabila pet zadetkov in povedla s 5:4. Upe gostiteljev na remi je v 80. minuti z golom za 5:5 obudil Josef Kaczor, a Bayern je piko velikemu preobratu postavil v predzadnji minuti, ko se je svojega drugega zadetka veselil Ulli Höness.

Barcelona - Metz od 5:2 do 5:6 (3. 10. 1984)
Preobrat z najbolj prepoznavnim slovenskim pečatom! V prvem krogu Pokala pokalnih zmagovalcev je Barcelona v gosteh premagala Metz s 4:2, nato pa doma na povratni tekmi v 33. minuti povedla z 1:0 (skupaj torej 5:2). Na sceno je nato stopil slovenske gore list Tony Kurbos in zabil tri gole, odločilnega v 87. minuti! (več o tej tekmi, intervju s Kurbosom).

Bayer Uerdingen - Dynamo Dresden od 1:5 do 7:5 (5. 3. 1986)
V četrtfinalu Pokala pokalnih zmagovalcev sta se srečala ekipi iz Vzhodne in Zahodne Nemčije. Prvo tekmo so dobili "vzhodnjaki" (Dynamo) z 2:0, na povratni pa so prvi polčas dobili s 3:1 (skupno so torej vodili s 5:1). Gostitelji so nato v nepozabnih 28 minutah drugega polčasa zabili kar šest zadetkov! Bayer je nato v polfinalu izpadel proti Atleticu iz Madrida.

Werder Bremen - Anderlecht od 0:3 do 5:3 (8. 12. 1993)
V 2. krogu Lige prvakov v sezoni 1993/1994 je Anderlecht na gostovanju v Bremnu dobil prvi polčas s 3:0 in nič ni kazalo na domačo zmago. Gostujoča mreža se je prvič zatresla v 66. minuti, v razmiku 23 minut so gostitelji dosegli vseh pet zadetkov. Ob koncu skupinskega dela sta obe ekipi ostali brez napredovanja v polfinale. Skupino B je dobil Milan, ki je v polfinalu izločil Monaco, nato pa v velikem finalu s 4:0 povozil še Barcelono.

Manchester United - Bayern od 0:1 do 2:1 (26. 5. 1999)
Camp Nou maja 1999 ni gostil enega boljših finalov v zgodovini nogometa, prav gotovo pa se lahko ponaša z najbolj dramatičnim razpletom finala Lige prvakov. Nemški velikan je že v šesti minuti povedel z 1:0, nato še dvakrat stresel okvir vrat, a Angleži so se rešili v sodnikovem podaljšku, ko so obakrat zadeli po izvajanju kota, obakrat je podal David Beckham, v polno pa sta zadela Teddy Sheringham in Ole Gunnar Solskjär.

Inter - Sampdoria od 0:2 do 3:2 (9. 1. 2005)
Sampdoria je v italijanskem prvenstvu gostovala pri Interju in v 83. minuti po hitrem protinapadu z golom Vitalija Kutuzova povedla z 2:0. Ko je Alvaro Recoba v 87. minuti stresel vratnico, je vse kazalo na gostujočo zmago. Minuto pozneje je Obafemi Martins znižal na 2:1, v drugi minuti sodnikovega podaljška je izenačil Christian Vieri, na začetku četrte minute pa je veliki preobrat dokončal Recoba.

Liverpool - Milan od 0:3 do 3:3 (25. 5. 2005)
Izničiti "le" tri zadetke zaostanka v enem polčasu se v primerjavi z drugimi omenjenimi dosežki ne zdi pretirano imponzantno, a gre za finale Lige prvakov. Milan je v Carigradu v prvem polčasu dominiral in odšel na polčas s prednostjo treh zadetkov, kar so Angleži izničili v vsega šestih minutah (od 54. do 60.) in se kasneje po streljanju enajstmetrovk veseliki petega naslova evropskega prvaka. Milan je dve leti pozneje prišel do maščevanja, saj je v Atenah v finalu Lige prvakov premagal prav Liverpool z 2:1.