Vid Belec je dobro branil tudi pred dvema tednoma ob vrnitvi na San Siro, ko je bil med najzaslužnejšimi za remi Carpija proti Interju z 1:1. Foto: Reuters
Vid Belec je dobro branil tudi pred dvema tednoma ob vrnitvi na San Siro, ko je bil med najzaslužnejšimi za remi Carpija proti Interju z 1:1. Foto: Reuters
Lionel Messi in Vid Belec
Edini nastop za člansko reprezentanco je vpisal junija 2014 v La Plati proti Argentini, ko ga je premagal tudi Lionel Messi. Foto: Reuters
Vid Belec in Samir Handanović
S Samirjem Handanovićem imata skupno zgodovino pri Interju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andraž Šporar
Andraž Šporar v nedeljo ob nadaljevanju švicarskega prvenstva še ni debitiral za Basel ob zmagi nad Luzernom s 3:0. Tekmo je moral izpustiti zaradi vnetja stopala. V četrtek je prost dan izkoristil za nakupe v 85 kilometrov oddaljenem Zürichu in objavil fotografijo na družbenem omrežju Instagram s pripisom "#denar #lahko #kupi #srečo", ki ga je medtem že izbrisal. To ni ušlo največjemu švicarskemu tabloidu Blick, ki je zapisal, da se je Šporar odpravil nakupovat v mesto, ki ga vsi navijači Basla sovražijo. Tudi nekateri njegovi sledilci so mu v komentarjih dali vedeti, da Züricha nimajo ravno radi. V soboto se je Šporar oboževalcem odkupil z objavo fotografije iz središča Basla. Blick je še omenil, da bo "Špoki" v nedeljo gotovo spoznal, kakšno rivalstvo vlada med Baslom in Zürichom, ko bo FCB gostoval pri Grasshoppersu. Foto: Instagram/@andraz.sporar

Ta je pripadla Vidu Belcu, 25-letnemu vratarju iz Maribora, ki je v zadnjih tednih med najvidnejšimi posamezniki pri palčku v Serie A Carpiju. Klub, ki je še v sezoni 2010/11 igral v četrti italijanski ligi, je imel zelo uspešen januar, saj na petih prvenstvenih tekmah ni doživel poraza. Doma je premagal Udinese in Sampdorio ter remiziral s Palermom, v gosteh pa je osvojil točko pri Laziu in Interju. Prvi teden februarja je bil za belo-rdeče nekoliko manj zadovoljiv, saj so se kljub dobremu odporu praznih rok vrnil iz Firenc (2:1) in Neaplja (1:0).

Pri 11-metrovki "prebral" namero Higuaina
V sredo je Belca v 93. minuti z mojstrovino spravil v slabo voljo Mauro Zarate, v nedeljo pa je poraz Carpiju zadal še en Argentinec Gonzalo Higuain. Je pa s 24 zadetki najboljši strelec italijanskega prvenstva za to, da je premagal Slovenca v vratih gostov, potreboval 11-metrovko. Tudi v 69. minuti je Belec "prebral" namero Higuaina, se stegnil v pravo desno smer, vendar je bil strel Pipite preveč natančen in močan, da bi lahko ujel žogo. V 90 minutah je sicer zbral šest obramb in bil z oceno 7,8 na statističnem portalu WhoScored tretji najboljši posameznik tekme in najbolje ocenjeni nogometaš Carpija.

Sodnik pokazal karton napačnemu igralcu
Klub, ki je lani zmagal v drugi ligi, je ob koncu obžaloval, da se ni z gostovanja pri vodilni ekipi Serie A vrnil s kakšno točko, še bolj pa je bil jezen zaradi odločitve sodnika Danieleja Doverija, ki je v 57. minuti pokazal drugi rumeni karton Raffaelu Biancu namesto kapetanu Cristianu Zaccardu, ko sta skupaj poskušala preprečiti prodor Lorenzu Insigneju. Carpi je zato več kot pol ure igral z igralcem manj.
"Jezen sem. Sodnik lahko naredi napako, vendar bi mu pomočniki lahko pomagali. Tako kot v Firencah smo igrali odlično, toda ostali brez točk. Težko je sprejeti tak izid. Dobro smo vedeli, da lahko izgubimo, toda 20 minut pred koncem smo imeli remi in bili na pragu tega, da ustavimo Napoli, eno izmed najmočnejših ekip v Evropi. To kaže, da smo "živi" kot še nikoli in v resnici v boju za obstanek. Ne smemo postati živčni. Če bomo tako nadaljevali, bodo prišli tudi uspehi," je dejal trener Fabrizio Castori.

Iz vrat izrinil Brkića
Belec, ki je bil vse od leta 2007 do 31. avgusta lani član Interja, je v zadnjih urah poletnega prestopnega roka prestopil v Carpi. Predtem je bil od februarja brez možnosti za dokazovanje, saj so se mu nenadoma zahvalili za sodelovanje pri turškem prvoligašu Konyasporju (zdajšnjem klubu Nejca Skubica), kamor je bil posojen. Individualno je treniral v domačem Mariboru in naposled dočakal novo priložnost.

Sprva se je moral zadovoljiti s sedenjem na klopi, saj sta imela prednost občasni srbski reprezentant Željko Brkić in izkušeni Francesco Benussi, 3. oktobra pa je Mariborčan prvič stopil med vratnici v italijanski prvi ligi ob premierni zmagi Carpija med elito z 2:1 nad Torinom. Odtlej ni branil le na eni tekmi, čeprav si je dva tedna po debiju privoščil tudi napako, ko je ob porazu v Bergamu proti Atalanti (3:0) dobil zadetek neposredno iz kota.

Za člansko reprezentanco branil samo enkrat
Belec, ki se je v otroštvu ukvarjal s tenisom in občuduje Novaka Đokovića, si je pred leti pri mladincih Interja slačilnico delil z Mariem Balotellijem in sošolcem iz Maribora Renejem Krhinom ter bil med drugim s črno-modrimi italijanski mladinski prvak v sezoni 2007/08. Pozneje ga je Jose Mourinho pogosto povabil na treninge članskega moštva, v katerem je bil četrti vratar za vzornikom Juliom Cesarjem, Francescom Toldom in Paolom Orlandonijem. Poleti 2009 je tako odšel na priprave Interja v ZDA in bil maja 2010 uradno del zmagovalne ekipe v Ligi prvakov, čeprav na zelenico v vsej sezoni ni stopil niti za minuto.
V sezonah 2010/11 in 2011/12 je bil posojen v drugo ligo v Crotone v Kalabriji, se nato vrnil v Inter, sezono 2013/14 pa je preživel pri portugalskem prvoligašu Olhanenseju.

V slovenski članski reprezentanci, v katero je bil prvič vpoklican februarja 2011 za tekmo proti Albaniji, je do zdaj zbral le en nastop. Po zastrupitvi s hrano Samirja Handanovića in Jana Oblaka je stopil v vrata na prijateljski tekmi v Argentini junija 2014, ko sta ga premagala Ricky Alvarez in Lionel Messi (2:0). Zanimivo bo videti, ali se bo znašel na naslednjem seznamu Srečka Katanca pred marčevskima srečanjema proti Makedoniji in Severni Irski.
Povzetek tekme Napoli - Carpi (1:0):

Povzetek tekme Chievo - Torino (1:2) z zadetkom Valterja Birse z 11-metrovke (od 3:00 dalje):

Povzetek tekme Leeds United - Nottingham Forest (0:1) s sodelovanjem Bojana Jokića pri zadetku (od 1:45 dalje):


Izkušeni Bojan Jokić se je odlično znašel v Angliji. Potem ko ga je Villarreal 8. januarja posodil v Nottingham Forest, je v Championshipu (drugi ligi) v celoti odigral vseh pet tekem, na katerih so nekdanji dvakratni evropski prvaki brez poraza osvojili 11 točk in se povzpeli na 10. mesto na lestvici. Na zadnjih štirih srečanjih niso prejeli niti enega zadetka! V soboto so v 30. krogu v gosteh ugnali Leeds z 0:1. Jokić je bil uvrščen v najboljšo postavo kroga, s predložkom z leve strani je sodeloval tudi pri edinem zadetku Nelsona Oliveire v 60. minuti. WhoScored mu je prisodil še višjo oceno kot Belcu - 8,1.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Ukrajino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
* Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Chievo 1:0;
Verona - Inter 3:3
vso tekmo (6,6);
vso tekmo (5,7)
brez obramb;
najnižja ocena na tekmi, 1 obramba
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Eibar 3:1

vso tekmo (6,0)

najnižja ocena pri Atleticu, 1 obramba
Nejc VidmarOlimpija

* zimski premor *

-prestopil iz Domžal v Olimpijo
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Milan 0:2;
Sassuolo - Palermo 2:2
/;
/
na klopi;
na klopi
* Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)1860 München - Nürnberg 0:1vso tekmoprva tekma po zimskem premoru
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Inter - Chievo 1:0;
Torino - Chievo 1:2
vso tekmo (6,9);
vso tekmo (6,8)

druga najvišja ocena pri Chievu, 1 strel, 3 skoki, 86-odstotna natančnost podaj (25/29);
3 posredovanja, 93-odstotna natančnost podaj (40/43)

Branko IlićUrava Red (JAP)* zimski premor *-prestopil iz Astane na Japonsko
Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Leeds United - Nottingham Forest 0:1

vso tekmo
(8,1)

druga najvišja ocena na tekmi, 4 posredovanja, 1 preigravanje, 83-odstotna natančnost podaj (29/35)

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Cagliari - Entella 1:0

/na klopi
Miral SamardžićRijeka (HRV)

* zimski premor *

-2. mesto v HNL-ju - podaljšal pogodbo do 2019
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Iraklis - PAS Giannina 1:0/zunaj postave
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Inter - Chievo 1:0;
Torino - Chievo 1:2

72' (1:0) (6,4);
80' (1:2)
(6,9)

1 strel, 71-odstotna natančnost podaj (10/14);
v 72' z 11-m za 1:2, 3 streli,
74-odstotna natančnost podaj (20/27)

Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Carpi 2:1;
Bologna - Fiorentina 1:1
77' (1:1) (7,8);
/
druga najvišja ocena na tekmi, v 2' podal za 1:0, 86-odstotna natančnost podaj (32/37), brez strela, 5 preigravanj;
na klopi
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Bayern - Bayer 0:0

vso tekmo (6,8)

brez strela, 2 preigravanji, 72-odstotna natančnost podaj (21/29)

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - AEK Larnaka 3:1/
poškodovan
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Real Madrid 1:2 76' (1:1) (6,4)druga menjava Granade, 1 skok
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Verona - Atalanta 2:1;
Atalanta - Empoli 0:0
/;
vso tekmo (7,0)
na klopi;
1 strel, 76-odstotna natančnost podaj (19/25)

Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalyaspor - Fenerbahče 4:2

/

na klopi
* Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

* konec sezone *

-

prestop iz Jef Uniteda v prvo ligo

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Bursaspor - Istanbul 3:3

46' (1:0)
(6,4)

3 posredovanja, 73-odstotna natančnost podaj (24/33)
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)* zimski premor *-1. mesto v Superligi
NAPADALCI (3)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)Bordeaux - St. Etienne 1:4-

odsoten do konca sezone

Roman BezjakRijeka (HRV)* zimski premor *-

2. mesto v HNL-ju

* Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

* konec sezone *

-podaljšanje pogodbe z Uravo
Milivoje Novaković-* konec sezone *-prost igralec in išče nov klub
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Vid BelecCarpi (ITA)Fiorentina - Carpi 2:1;
Napoli - Carpi 1:0
vso tekmo (6,6);
vso tekmo
(7,8)
3 obrambe;
tretja najvišja ocena na tekmi, najvišja pri Carpiju, 6 obramb
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Antalyaspor - Fenerbahče 4:2vso tekmo
(6,9)
3 obrambe
Denis PetrićAngers (FRA)Angers - Lyon 0:3/na klopi
BRANILCI
Dominic MarohKöln (NEM)Hamburg - Köln 1:1vso tekmo (6,7)najnižja ocena pri Kölnu, 1 strel, 2 skoka, 82-odstotna natančnost podaj (41/50)
Martin MilecRoda (NIZ)Den Haag - Roda 2:277' (2:1)
(6,1)

druga najnižja ocena pri Rodi, 1 strel, 4 posredovanja, 74-odstotna natančnost podaj (26/35)
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Galatasaray - Konyaspor 0:0vso tekmo
(7,5)
tretja najvišja ocena pri Konyasporju, 1 skok, 2 posredovanji, 70-odstotna natančnost podaj (16/23)
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Milan 0:2;
Sassuolo - Palermo 2:2
46' (0:2)
(5,8);
/
najnižja ocena na tekmi, 2 posredovanji;
poškodovan

VEZISTI

Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Lugano - Vaduz 2:5/na klopi, prva tekma po zimskem premoru
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Leipzig - Braunschweig 2:0vso tekmoprva tekma po zimskem premoru
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)* zimski premor *-16. (zadnje) mesto v Premier ligi
NAPADALCI
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)St. Gallen - Thun 1:2/na klopi, prva tekma po zimskem premoru
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Union St. Gilloise - Lierse 3:0vso tekmo/
Tim MatavžGenoa (ITA)

Juventus - Genoa 1:0;
Genoa - Lazio 0:0

81' (1:0) (5,9);
/
debi za Genoo, 0/3 natančnih podaj;
na klopi
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)Basel - Luzern 3:0 /poškodovan (vnetje stopala)
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)Heerenveen - Twente 1:3 /na klopi

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

* - po Ukrajini oznanil, napovedal oz. namignil na reprezentančno upokojitev