Francoska policija med vajo za morebitni teroristični napad na Euru 2016. Foto: Reuters
Francoska policija med vajo za morebitni teroristični napad na Euru 2016. Foto: Reuters
V Parizu vlada vse od novembrskih napadov izredno stanje. Foto: Reuters

bilo lahko tudi evropsko nogometno prvenstvo, ki se bo v Franciji začelo že čez deset dni.

"Veliko turistov, ki potujejo po Evropi v poletnih mesecih, bo predstavljalo večjo tarčo za teroriste," svari State Department v svojem opozorilu ameriškim državljanom, ki nameravajo dopustovati na stari celini.

Euro 2016 bo od 10. junija do 10. julija na več prizoriščih, pri čemer bo slovesnost ob odprtju na pariškem stadionu Stade de France. V Franciji sicer vlada izredno stanje že vse od terorističnih napadov v Parizu novembra lani, v katerih je umrlo 130 ljudi.

Odgovornost za napade je prevzela Islamska država, ki je organizirala tudi marčevske napade v Bruslju. Takrat je v samomorilskih napadih na letališču Zaventem in postaji podzemne železnice umrlo 32 ljudi.

Kritičen tudi Svetovni dan mladih
V Parizu prihajajoči mesec pričakujejo približno milijon tujih navijačev, Francija pa je za ta namen angažirala več kot 90.000 policistov, vojakov in varnostnikov.

Opozorilo State Departmenta se nanaša na celotno Evropo, pri tem pa navaja, da bi skrajneži lahko napadli turistične atrakcije, restavracije, nakupovalna središča in sredstva javnega prevoza.

Poleg Eura 2016 kot še posebej kritični tarči izpostavljajo kolesarsko dirko Tour de France in katoliški Svetovni dan mladih, ki bo letos v poljskem Krakovu, na njem pa pričakujejo tudi do 2,5 milijona obiskovalcev.

Da je Francija še posebej ogrožena, kar zadeva teroristične napade, opozarja tudi britansko zunanje ministrstvo, ki je svojim nogometnim navijačem, ki potujejo v Pariz, izdala posebna navodila.

V spodnji galeriji so posnetki policijske vaje za morebitni teroristični napad na Euru 2016.