Kevina Kampla se v zadnjih dneh drži smola: že na petkovi tekmi pri Stuttgartu je bil zamenjan ob polčasu zaradi bolečin v mišicah, izpustil sobotni trening, nato pa vseeno nasmejan prišel na letališče v Dortmundu. A po slabosti med letom je bilo ob pristanku v Torinu upov na debi v Ligi prvakov konec - diagnoza: trebušna gripa. Foto: Reuters
Kevina Kampla se v zadnjih dneh drži smola: že na petkovi tekmi pri Stuttgartu je bil zamenjan ob polčasu zaradi bolečin v mišicah, izpustil sobotni trening, nato pa vseeno nasmejan prišel na letališče v Dortmundu. A po slabosti med letom je bilo ob pristanku v Torinu upov na debi v Ligi prvakov konec - diagnoza: trebušna gripa. Foto: Reuters
Lionel Messi, Gerard Pique in Adriano
Lionel Messi, Gerard Pique, Adriano in soigralci so opravili sproščen trening na Etihadu. Foto: EPA
Luis Enrique
Luis Enrique je prepričan, da bodo njegovi izbranci prikazali pravi obraz in odgovorili vsem kritikom po porazu z Malago. Foto: EPA
Ciro Immobile
Ciro Immobile se ni znašel v Dortmundu. Foto: EPA
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp je lažje zadihal po treh zaporednih zmagah v Bundesligi. Foto: EPA

Lani je bil na prvi tekmi na Etihadu izključen Martin Demichelis, Katalonci so slavili z 2:0 in tlakovali pot do četrtfinala. Na Camp Nouu so nato zmagali z 2:1.
"Lani je bila za nas to prevelika tekma, pregoreli smo v veliki želji. Barco smo preveč spoštovali. Pred letošnjo tekmo je vse popolnoma drugače. Tokrat smo pripravljeni. Nikakor se jih ne bojimo. Zavedamo se, da Messi in Ronaldo igrata v neki drugi galaksiji, a preostali igralci niso na tej ravni," je odločno napovedal Samir Nasri.

Angleški prvaki bodo imeli veliko podporo s tribun, obeta se izjemno vzdušje, sinjemodri želijo postaviti temelje za prvi preboj med najboljših osem v Ligi prvakov.

Kompany: Na tej tekmi ne bo veliko poškodb
"Zdaj vse skupaj precej bolje poznamo, v letu dni se bomo srečali štirikrat. Zavedamo se, da ne bo lahko. Barcelona je posebna ekipa z izjemnimi posamezniki. Imajo tehnično znanje, na tej tekmi ne bo poškodb, kot jih lahko pričakuješ na tekmi proti Stoke Cityju. Posamezniki pri Barci lahko samo z eno potezo odločijo tekmo, v sekundi lahko spremenijo potek," je pojasnil kapetan Vincent Kompany, ki bo moral organizirati obrambo proti udarni navezi Messi-Neymar-Luis Suarez.
Kako bo šlo Cityju brez Toureja?
City je v soboto s 5:0 odpravil Newcastle in znižal zaostanek za vodilnim Chelseajem na pet točk. "Lani smo bili v popolnoma drugačnem položaju. Decembra in januarja smo odigrali kar 19 tekem, nismo bili v pravi formi pred tekmo z Barcelono. Pomembno je, da Kataloncem ne prepustiš popolne prevlade," je poudaril trener Manuel Pellegrini, ki pa mora igrati brez motorja moštva in kapetana Yaye Toureja, ki je suspendiran zaradi izključitve na tekmi skupinskega dela s CSKA-jem. Za to je prejel kazen treh tekem, ki jo bo prestal zdaj, tako da bo na voljo za povratno tekmo čez tri tedne.
Pellegrini: Barca niti slučajno ni v krizi
Barca je v soboto doživela šok na Camp Nouu proti Malagi (0:1). Madridski Real je znova ušel, ima štiri točke naskoka. "Mislim, da je Barcelona pred tem dobila kar enajst tekem zapored. Niti slučajno ta ekipa ni v krizi. V torek bomo videli pravo Barcelono, ki ima velike načrte v Ligi prvakov," je opozoril Pellegrini.
Luis Enrique: Ta tekma prihaja kot naročena
"Lanski tekmi sploh nista pomembni. Jutri se bo na zelenici videlo, ali se je razlika med kluboma povečala ali zmanjšala. Vse se bo odločalo na sredini igrišča. Želimo imeti veliko posest žoge, razviti moramo svojo igro," je razlagal Luis Enrique. Barca že enajsto leto zapored nastopa v osmini finala elitnega klubskega tekmovanja v Evropi.

"Po težkem porazu proti Malagi doma ta tekma prihaja kot naročena. Vsi nogometaši bodo izjemno motivirani," je dodal strateg Kataloncev. Branilec Gerard Pique je prepričan, da bo marsikaj lažje v torek, saj bo precej več prostora. Malaga je igrala "bunker" večino tekme in Barcelona je imela ogromne težave. Nekateri igralci so popolnoma odpovedali, še posebej Neymar je bil v soboto v katastrofalni formi.

Kampl zbolel med poletom
Kevin Kampl ne bo igral proti Juventusu, saj je med dvournim poletom v Torino zbolel za trebušno gripo. Največji nemški časopis, tabloid Bild, piše, da je Kampl med poletom šel na stranišče in celo izgubil zavest. Ob pristanku ga je z letala na vozičku odpeljal klubski zdravnik, obolelega Slovenca pa so osamili v hotelu.
Sam klub in tudi lokalni dortmundski mediji so s podatki o Kamplovi nenadni bolezni bolj skopi. Ruhr Nachrichten je prvi sporočil, da je Kampla med poletom obšla slabost in da so mu ugotovili trebušno gripo. BVB je samo na kratko sporočil, da je Kampl zbolel med poletom in ni opravil večernega treninga.


Spomin na sanjsko predstavo Riedleja in Rickna

28. maj 1997 je z zlatimi črkami zapisan v zgodovino dortmundske Borussie. Črno-rumeni so v finalu Lige prvakov na olimpijskem stadionu v Münchnu premagali Juventus s 3:1 in se veselili največjega uspeha v 106-letni zgodovini kluba. Dvakrat je zadel Karl-Heinz Riedle, nepozaben pa je velemojstrski lob Larsa Rickna ob prvem dotiku z žogo.

Pred 18 leti je bil Juventus favorit, a je na koncu ostal praznih rok. Tudi tokrat so Torinčani v vlogi favorita, v Serie A meljejo vse pred seboj in se hitro bližajo četrtemu zaporednemu "scudettu". Na drugi strani je bila Borussia večji del sezone na mestih, ki vodijo v drugo nemško ligo. Po treh zaporednih zmagah navijači že sanjajo o preboju v evropska tekmovanja tudi v prihodnji sezoni.

Immobile se ne počuti domače v Dortmundu
"V torek se nam na igrišču ne bo videlo, da se borimo za obstanek v Bundesligi. Juve je odlična ekipa, veliko je izkušenih posameznikov. Niso najhitrejši igralci, a se znajo pravilno postaviti. Mi imamo svoje prednosti," je povedal Jürgen Klopp, ki v napadu ne bo začel s Cirom Immobilejem. Najboljši strelec Serie A v lanski sezoni je v pogovoru z italijanskimi novinarji dejal, da so Nemci zelo hladni. Ne počuti se domače v Dortmundu, zunaj zelenic se ne druži z nobenim soigralcem. V nemških medijih so ga že odpisali in označili za popolnoma zgrešen nakup. "Kloppo" bo v napadalnih akcijah računal na Šindžija Kagavo, Marca Reusa in Pierre-Emericka Aubameyanga.

Stara dama ne pozna poraza doma že skoraj dve leti
"Če prvo tekmo igraš na domačem igrišču, je ključno, da ne prejmeš zadetka. To bo zelo težko, saj Borussia dosega veliko zadetkov. Borussia ima štiri tehnično izjemno podkovane nogometaše, treba jih bo omejiti, pričakujem zelo fizično tekmo. To ni tekma leta, čaka nas še 90 minut v Dortmundu. Smo šele v osmini finala, finale je šele junija," je pojasnil trener stare dame Massimiliano Allegri. Juventus ni izgubil doma že 46 tekem zapored, zadnjič je klonil pred Bayernom 10. aprila 2013 (0:2).

Osmina finala, prve tekme, danes ob 20.45:
MANCHESTER CITY - BARCELONA

Verjetni postavi:

Manchester City: Hart; Zabaleta, Mangala, Kompany, Clichy; Fernandinho, Fernando; Nasri, Silva, Milner; Agüero.

Barcelona: Bravo; Jordi Alba, Mascherano, Pique, Dani Alves; Iniesta, Busquets, Rakitić; Neymar, Messi, Suarez.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)



JUVENTUS - BORUSSIA DORTMUND

Verjetni postavi:

Juventus:
Buffon; Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra; Pogba, Pirlo, Marchisio, Vidal; Tevez, Morata.

Borussia Dortmund: Weidenfeller; Piszczek, Sokratis, Hummels, Schmelzer; Bender, Gündogan; Blaszczykowski, Kagava, Reus; Aubameyang.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)


Povratni tekmi bosta 18. marca.




Sreda ob 20.45:
BAYER LEVERKUSEN - ATLETICO MADRID

Verjetni postavi:

Bayer Leverkusen: Leno, Castro, Spahić, Papadopoulos, Wendell, Reinartz, Rolfes, Bellarabi, Calhanoglu, Son, Drmić.

Atletico Madrid: Moya, Juanfran, Miranda, Godin, Siqueira, Raul Garcia, Tiago, Gabi, Saul Niguez, Griezmann, Mandžukić.

Sodnik: Pavel Kralovec (Češka)



ARSENAL - MONACO

Verjetni postavi:

Arsenal: Ospina, Chambers, Mertesacker, Koscielny, Monreal, Coquelin, Santi Cazorla, Walcott, Özil, Sanchez, Welbeck.

Monaco: Subašić, Fabinho, Wallace, Abdennour, Kurzava, Kondogbia, Joao Moutinho, Dirar, Bernardo Silva, Ferreira-Carrasco, Berbatov.

Sodnik: Deniz Aytekin (Nemčija)

Povratni tekmi bosta 17. marca.




Odigrano prejšnji teden:
PARIS SG - CHELSEA 1:1 (0:1)
Cavani 54.; Ivanović 36.

ŠAHTAR DONECK - BAYERN 0:0
RK: Xabi Alonso 65./Bayern

Povratni tekmi bosta 11. marca.




SCHALKE - REAL MADRID 0:2 (0:1)
Ronaldo 26., Marcelo 79.

BASEL - PORTO 1:1 (1:0)
Gonzalez 11.; Danilo 78./11-m

Povratni tekmi bosta 10. marca.