Benjamin Verbič (levo) je bil razočaran, ker v Trnavi proti Slovaški ni začel tekme v prvi postavi, bolj vesel pa je lahko z dogodki v zadnjem tednu. V ponedeljek je proti Litvi dosegel drugi reprezentančni zadetek, zdaj je bil uspešen še v klubu. Foto: EPA
Benjamin Verbič (levo) je bil razočaran, ker v Trnavi proti Slovaški ni začel tekme v prvi postavi, bolj vesel pa je lahko z dogodki v zadnjem tednu. V ponedeljek je proti Litvi dosegel drugi reprezentančni zadetek, zdaj je bil uspešen še v klubu. Foto: EPA
Jan Repas
Jan Repas kljub rosnim 20 letom vse bolj opozarja nase. Foto: Sandi Fišer

Nekdanji član Celja je v 15. minuti za vodstvo z 2:0 zadel tudi z nekaj sreče, v 60. minuti pa je sijajno meril s prostega strela z 20 metrov, žoga je šla v mrežo ob levi vratnici gostujočega vratarja. To sta bila drugi in tretji gol Verbiča v letošnjem prvenstvu, v katerem je Köbenhavn dosegel šele tretjo zmago in z 12 točkami zaseda šesto mesto na lestvici.
Danske prvake je v kvalifikacijah za Ligo prvakov ustavil Qarabag, Evropsko ligo pa bodo v četrtek začeli z domačo tekmo proti Lokomotivi iz Moskve. V tem tekmovanju bo letos igralo kar devet Slovencev.

V polno tudi Matavž z 11 metrov
Pred velikim izzivom bo tudi nizozemski pokalni prvak Vitesse, ki bo čez tri dni gostil Lazio. Nogometaši iz Arnhema so dobro začeli nizozemsko prvenstvo, saj so po štirih krogih z devetimi točkami na drugem mestu le za branilcem naslova Feyenoordom. Veliko zaslug za to ima tudi Tim Matavž, ki je v soboto zadel še na četrti tekmi zapored. Na gostovanju pri Excelsiorju je ob zmagi z 0:3 v 53. minuti zatresel mrežo z 11 metrov. Izid je bil tedaj 0:2.

Miha Mevlja bo v četrtek z novim klubom Zenitom igral v Skopju pri Vardarju. V nedeljo na tekmi proti Dinamu Moskvi (0:0) še ni dobil priložnosti za igro, kar je bilo pričakovati, saj se je po reprezentančni akciji z vmesnim postankom v Rostovu novim soigralcem pridružil šele v sredo. Trener Zenita Roberto Mancini je stari znanec Srečka Katanca, s katerim sta pri Sampdorii skupaj preživela pet let.

Debi Repasa v reprezentanci in francoski ligi
Zanimivo je, da so se igralska pota Katanca križala tudi s trenerjem Jana Repasa pri Caenu Patriceom Garandom, in sicer leta 1984 na olimpijskih igrah v Los Angelesu. Jugoslavija in Francija sta se tedaj pred več kot 97.000 gledalci srečali v polfinalu v Pasadeni, po podaljšku so bili s 4:2 boljši Francozi. Katanec je igral vso tekmo, medtem ko je Garande sedel na klopi.

Ta teden sta 20-letnemu Repasu oba dala debitantsko priložnost. Mladenič je v ponedeljek proti Litvi prvič igral za člansko reprezentanco, v soboto pa je dočakal še krst v francoski ligi. Ob zmagi z 2:1 nad Dijonom je bil na zelenici do 62. minute, in čeprav je bil glede na ocene portala WhoScored statistično najslabše ocenjeni igralec Caena, je pred njim gotovo svetla prihodnost.

Klub iz Normandije je po petih krogih Ligue 1 na visokem šestem mestu. Po uvodnih dveh porazih je nanizal tri zaporedne zmage, prvič po oktobru 2015. Repas je v postavitvi 4-4-2 igral na desnem krilu. Iz 30 različnih držav so do zdaj prihajali nogometaši, ki so oblekli dres Caena v prvi francoski ligi, Slovenija je postala 31.

Bezjak in Berić spet brez igre
Še naprej nič ne kaže na izboljšanje klubskega statusa Romana Bezjaka in Roberta Berića, ki ob zadnji akciji nista bila vpoklicana v reprezentanco. Korošca znova ni bilo v postavi Darmstadta v nemški drugi ligi, Krčan pa po selitvi iz St. Etienna v Anderlecht tudi ni prišel v ekipo za tekmo proti Lokerenu (3:2). Belgijski prvak bo v torek v Ligi prvakov gostoval pri Bayernu.

Vučkić prvič za Twente
Spodbudnejše so novice iz Nizozemske, kjer je nekdanji reprezentant Haris Vučkić le dočakal debi za Twente. Njegovo moštvo je v Rotterdamu pri Sparti klonilo z 1:0, Vučkić je bil na zelenici do 76. minute.
Vrhunci tekme Köbenhavn - Midtjylland (4:3) z dvema zadetkoma Verbiča



Pregled iger slovenskih reprezentantov v preteklem tednu

NOGOMETNA REPREZENTANCA selektorja Srečka Katanca za tekmi s Slovaško in Litvo (24)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (ocena)Podrobnosti
VRATARJI (3)
Vid BelecBenevento (ITA)

Benevento - Torino 0:1

vso tekmo (7,1)

6 obramb

Jan KoprivecPafos (CIP)

Pafos - Alki Oroklinis 1:1

vso tekmo

na drugi tekmi prva točka za Pafos, ki ga vodi Luka Elsner; gol za gostitelje je v 3. minuti dosegel Erik Janža, gostje so izenačili v 45. minuti

Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)

Valencia - Atletico Madrid 0:0

vso tekmo (6,4)

brez obrambe

BRANILCI (8)
Matija BobenRostov (RUS)

Rostov - Arsenal Tula 2:2

vso tekmo (6,1)

podaje 25/34 (74 %)

Boštjan CesarChievo (ITA)Juventus - Chievo 3:0

/

na klopi
Antonio Delamea MlinarNew England Revolution (ZDA)New England Revolution - Montreal Impact 1:0vso tekmo (7,5)drugi najbolje ocenjeni igralec tekme, podaje 23/28 (82 %)
Bojan JokićUfa (RUS)

Ufa - Krasnodar 0:1

/

poškodovan

Miha Mevlja
Zenit (RUS)

Dinamo Moskva - Zenit St. Peterburg 0:0

/

na klopi, prva tekma po prestopu iz Rostova

Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Konyaspor - Alanyaspor 0:2vso tekmo (5,9)1 strel, podaje 46/55 (84 %)
Aljaž StrunaPalermo (ITA II)

Palermo - Empoli 3:3

vso tekmo

izenačujoči zadetek prejeli v 90. minuti, pri gostih je Miha Zajc igral od 63. minute

Mitja VilerMaribor (SLO)

Maribor - Celje 0:0

vso tekmo

/

VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Juventus - Chievo 3:0vso tekmo (6,3)3 streli, podaje 36/39 (92 %)
Damjan BoharMaribor (SLO)

Maribor - Celje 0:0

vso tekmo

/

Kevin KamplLeipzig (NEM)Hamburg - Leipzig 0:2 69' (0:1) (6,8)debi po prestopu iz Bayerja, podal za drugi gol v 75. minuti, 1 strel, podaje 15/16 (94 %)
Rene KrhinNantes (FRA)

Montpellier - Nantes 0:1

/

na klopi, prvič po prihodu iz Granade v ekipi Nantesa

Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Sassuolo 2:1 58' (1:1) (6,4)podaje 7/11 (64 %), zamenjal Iličića
Nik OmladičGreuther Fürth (NEM II)

Dynamo Dresden - Greuther Fürth 1:1

/

zunaj ekipe

Jan RepasCaen (FRA)

Caen - Dijon 2:1

62' (1:1) (5,9)

najslabše ocenjeni pri Caenu, za katerega je debitiral po prestopu iz Domžal, 1 strel, podaje 9/13 (69 %)

Rajko RotmanGöztepe (TUR)Osmanlispor - Göztepe 0:262' (0:2) (6,6)najslabše ocenjeni v prvi postavi Göztepeja, podaje 19/25 (76 %)
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)

Köbenhavn - Midtjylland 4:3

vso tekmo

v 15. minuti za 2:0 in v 60. minuti s prostega strela za 3:2 - drugi in tretji gol v prvenstvu

Amedej Vetrih
Domžale (SLO)

Domžale - Triglav 6:1

/

zunaj ekipe

NAPADALCI (3)
Josip IličićAtalanta (ITA)

Atalanta - Sassuolo 2:1

58' (1:1)(6,4)3 streli, podaje 13/15 (87 %), zamenjal ga je Kurtić
Tim MatavžVitesse (NIZ)Excelsior - Vitesse 0:383' (0:3) (7,4)

v 53. minuti z 11 metrov za 0:2, četrti gol v tej sezoni, 1 strel, podaje 6/13 (46 %), 5 dobljenih zračnih dvobojev

Andraž ŠporarArminia Bielefeld (NEM II)Arminia - Duisburg 0:4 54' (0:1) (6,1)1 strel, podaje 3/9 (33 %), 3 dobljeni zračni dvoboji


V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 17 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.