Hirving Lozano je po hitrem protinapadu vrgel iz igre Özila, nato pa matiral Neuerja. Foto: Reuters
Hirving Lozano je po hitrem protinapadu vrgel iz igre Özila, nato pa matiral Neuerja. Foto: Reuters
Strel, ki je odločil dvoboj med Nemčijo in Mehiko. Foto: Reuters
Mehičani presenetili Nemce

Mali nemški polom na stadionu Lužniki, ki je enim izmed favoritov turnirja nagnal strah v kosti! Nemci, ki so ob Braziliji najuspešnejša država v zgodovini svetovnih prvenstev, so uvodno tekmo mundiala zadnjič izgubili leta 1982 (Alžirija; 1:2). Vseh težav, ki jih je imel elf v pripravljalnem obdobju (le ena zmaga na šestih tekmah), selektor Joachim Löw ni mogel pomesti pod preprogo. Predvsem je bila igra neučinkovita, obramba pa je ob zadetku Lozana v 35. minuti izpadla naivno.

Mehičani takoj v napad
Löw je v začetno enajsterico uvrstil Marvina Plattenhardta, saj je Jonas Hector zbolel, priložnost je od prve minute dobil tudi Mesut Özil, ki je razočaral. Mehičani so hitro pokazali, da jih zanima zmaga, že v prvi minuti so izpeljali prvo akcijo, nevarnost je razčistil Jerome Boateng. Prvo nemško priložnost je imel po podaji Kimmicha Timo Werner v 3. minuti in takrat si najbrž ni mislil, da bo v preostanku tekme tako osamljen in da ne bo dobival uporabnih žog.

Lepa akcija Lozana, prečka Kroosa
V 14. minuti je Neuer zanesljivo ubranil strel Hectorja Herrere. Po živahni igri na obeh straneh je tekma vrhunec doživela v 35. minuti. Sami Khedira je na mehiški polovici izgubil žogo, Mehika pa je v nekaj potezah prišla pred nemški kazenski prostor, Javier Hernandez je podal Hirvingu Lozanu, ki je iz igre vrgel Özila in nato matiral vratarja Neuerja. Nemci bi kmalu pripravili hiter protiudarec, Toni Kroos je dobro meril s prostega strela, izkazal pa se je vratar Ochoa, ki je žogo odbil v prečko.

Brandt za las zgrešil gol
Drugi polčas je (tudi z vstopom Marca Reusa) prinesel boljšo nemško igro, toda brez učinkovitega zaključka. Mehičani so se dobro branili. V 57. minuti pa sta Hernandez in Vela želela izpeljali podobno akcijo kot ob zadetku v 35. minuti, vendar je Hernandez slabo podal. V 70. minuti je Hernandez padel ob Hummelsu, enajstmetrovke ni bilo. V 71. minuti Reus v kazenskem prostoru ni dobro zadel žoge. Löw je v igro poslal še napadalca Maria Gomeza in Juliana Brandta, a učinka ni bilo. V 89. minuti je Brandt z dvajsetih metrov sprožil nevaren projektil, ki je za las zgrešil gol.

Kroos: Odlično so nas zapirali
"V prvem polčasu nismo našli odgovora na igro Mehičanov. Bili so zelo dobro postavljeni, prostor so nam puščali le tam, kjer so hoteli. Odlično so nas zapirali, ni nam uspelo najti prave rešitve. V drugem polčasu smo igrali bolje. Mehičani so bili že malo utrujeni, imeli smo več prostora, zato smo lahko igrali bolje, vendar nam ni uspelo zadeti. Mislim, da bi lahko dosegli vsaj en zadetek," je povedal vezist Reala Toni Kroos, na katerega so se Mehičani odlično pripravili.

Rafael Marquez ob bok legendam
V 74. minuti je pri Mehiki dobil priložnost 39-letni Rafael Marquez, ki je s tem zaigral že na petem SP-ju. Le še trem nogometašem je to uspelo v zgodovini SP-jev (Gianluigi Buffon, Lotthar Matthäus, Antonio Carbajal). V skupini F bo v ponedeljek še tekma med Švedsko in Južno Korejo. V soboto (v 2. krogu predtekmovanja) bo imela Nemčija že tekmo za biti ali ne biti. "Nedvomno smo zdaj pod pritiskom in moramo na naslednjih dveh tekmah osvojiti šest točk," se zaveda Toni Kroos. Dodatna težava za Nemčijo je, da utegne v osmini finala naleteti na Brazilijo.


SP v nogometu, skupina F, Moskva (Lužniki):
NEMČIJA - MEHIKA 0:1 (0:1)
78.011; Lozano 35.

Nemčija: Neuer, Kimmich, Boateng, Hummels, Plattenhardt (80./Gomez), Khedira (60./Reus), Kroos, Müller, Özil, Draxler, Werner (86./Brandt).

Mehika: Ochoa, Salcedo, Ayala, Moreno, Gallardo, Layun, Guardado (74./Marquez), Herrera, Vela (58./Alvarez), Lozano (66./Jimenez), Hernandez.

Sodnik: Alireza Faghani (Iran)

Mehičani presenetili Nemce