Nizozemci so v predtekmovanju s 3:1 premagali Slovence. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Nizozemci so v predtekmovanju s 3:1 premagali Slovence. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Michel Platini
Predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini si bo ogledal kadetski finale v Stožicah. Foto: EPA

"Veseli smo, da smo spet v finalu. Nemčija je zelo dobra ekipa, ampak najpomembnejše bo to, da igramo našo igro in z njo skušamo zmagati. Smo optimisti, a se zavedamo, da bo težko, saj ima Nemčija kar nekaj dobrih igralcev. Toda po drugi strani jih imamo tudi mi," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal kapetan nizozemske vrste Nathan Ake, ki je skupaj z nemškim vrstnikom Maxom Meyerjem tudi glavni kandidat za igralca turnirja.

Lani boljši Nizozemci
Nemčija in Nizozemska sta se pomerili že v lanskem finalu EP-ja v Srbiji, kjer so nogometaši v oranžni športni opremi zmagali s 5:2. "Tista tekma nima nobenega vpliva na sredin obračun. Ekipi sta skoraj povsem drugi. Veseli pa nas, da smo prišli do priložnosti, da ubranimo naslov," je povedal selektor Nizozemske Albert Stuivenberg in dodal: "Igramo proti zelo dobri ekipi, toda na tekmo se pripravljamo tako kot na vsako drugo. Zmagovalca tekme je nemogoče napovedati, a komaj čakamo, da se začne."

Böger: Pomembno je tudi, da se fantje zabavajo
Podobno menijo v nemškem taboru. "Veselimo se tekme. Smo optimisti in upamo, da bomo igrali dobro," je bil kratek kapetan Leon Goretzka. Za nemškega selektorja Stefana Bögerja pa je pomembno tudi to, da se fantje na igrišču zabavajo. "Do zdaj smo igrali dobro. Zdaj pa nas čaka zelo pomemben obračun, ki ga komaj čakamo. Od svojih igralcev pričakujem strast, odločnost, željo, pa tudi zabavo. V tej starostni kategoriji je zelo pomembno tudi to, da se fantje na igrišču zabavajo, da uživajo," dodaja Böger.

Na tribunah tudi Michel Platini
Finale si bo ogledal tudi predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini, ki bo v Slovenijo pripotoval v zgodnjih popoldanskih urah. Po prihodu si bo med 15.15 in 15.45 ogledal dogodek "Nogomet za vse" na Kongresnem trgu, kjer se bodo od 12. ure naprej predstavile različne skupine, ki jim je skupno igranje nogometa – od socialno ranljivih skupin, otrok s posebnimi potrebami pa do osnovnošolcev in srednješolcev.

EVROPSKO PRVENSTVO DO 17 LET
FINALE, Ljubljana (Stožice)

Finale, sreda ob 18.00 (TV SLO 2):
NEMČIJA - NIZOZEMSKA

Polfinale:
NEMČIJA - Poljska 1:0 (1:0)
1.629; Goretzka 39.

NIZOZEMSKA - Gruzija 2:0 (0:0)
1.500; Hendrix 79., Haye 80.
RK: Čanturia 16./Gruzija