Nemci so se odločili, da največje zvezdnike pustijo doma, motivirana mlada zasedba pa je zasenčila vse tekmece na turnirju v Rusiji. Foto: Reuters
Nemci so se odločili, da največje zvezdnike pustijo doma, motivirana mlada zasedba pa je zasenčila vse tekmece na turnirju v Rusiji. Foto: Reuters
Lars Stindl
Lars Stindl je sredi prvega polčasa unovčil veliko napako Marcela Diaza. Foto: Reuters
Julian Draxler
Kapetan Julian Draxler je bil izbran za najboljšega igralca turnirja. Foto: Reuters
Diego Armando Maradona in Joachim Löw
Diego Armando Maradona je čestital nemškemu selektorju Joachimu Löwu, ki ima na voljo ogromno kakovostnih nogometašev. Foto: Reuters
Nemci brez zvezdnikov do Pokala konfederacij
Podelitev priznanj na Pokalu konfederacij
Stindl izkoristil Diazovo darilo za 1:0

Svetovni prvaki iz leta 2014 so tako prvič zmagali na Pokalu konfederacij. Južnoameriški prvaki so imeli terensko premoč (streli 20:8, v okvir vrat 8:3, posest 61:39 %), a so bili pred vrati nespretni.

Odločen začetek Čila
Čilenci so začeli odločno in hitro so stisnili Nemce pred vrata. Vratar Marc-Andre ter Stegen je imel polne roke dela, akcije pred njegovim golom so se kar vrstile. V 19. minuti je Arturo Vidal močno streljal, ter Stegen je žogo odbil. Alexis Sanchez je bil v odličnem položaju, a žoge ni najbolje zadel.

Stindl kaznoval veliko napako Diaza
Kazen je prišla v naslednjem napadu. Marcelo Diaz je naredil veliko napako pred svojim kazenskim prostorom. Timo Werner mu je odvzel žogo, nato pa podal v sredino, kjer jo je Lars Stindl le še potisnil v prazno mrežo.

V naslednjih minutah je pritisk Čila popustil. Nemci so prežali na protinapade, Werner in Leon Goretzka sta bila nekajkrat nevarna. Tik pred odmorom je Gonzalo Jara podal naravnost na nogo Juliana Draxlerja, ki je na levi strani zaposlil Goretzko, ki pa si ni najbolje zaustavil žoge in Claudio Bravo je njegov poskus uspel zaustaviti.

Čilenci preveč nervozni
V drugem polčasu je ritem padel. Čile je skušal na vsak način priti do izenačenja, Nemčija pa je spretno branila minimalno prednost in čakala na priložnosti v protinapadih. Sodnik Milorad Mažić je imel veliko dela, večkrat je na pomoč poklical tudi videosodnika, saj so bili Čilenci preveč nervozni. Po uri igre sta se sprla Joshua Kimmich in Vidal, sicer soigralca pri Baryernu. Oba sta prejela rumena kartona. V 63. minuti je Gonzalo Jara s komolcem v obraz zadel Wernerja in imel je veliko srečo, da je Mažić po nasvetu videosodnika iz žepa povlekel le rumeni karton. Zaslužil bi si izključitev.
Rezervist Puch najbližje izenačenju
V 55. minuti je nevarno zapretil Draxler, Čile pa je imel prvo večjo priložnost v 71. minuti, a je Sanchez slabo končal akcijo s strelom s kakšnih 14 metrov. Le nekaj minut pozneje je bil nevaren še Vargas, ter Stegen pa je bil zbran.

Najlepšo priložnost je imel Čile pet minut pred koncem. Sanchez je ujel žogo na črti pred ter Stegnom in jo poslal nazaj v kazenski prostor, kjer je imel rezervist Edson Puch dovolj prostora za strel s kakšnih petih metrov, a je žogo poslal visoko prek vrat.

Zadnje upanje je bil prosti strel Sancheza z 22 metrov v sodnikovem dodatku, ter Stegen pa je s parado žogo uspel odbiti in nemško slavje se je začelo.

Draxler najboljši igralec, Werner najboljši strelec
Najboljši igralec Pokala konfederacij je postal kapetan elfa Julian Draxler, najboljši strelec je Timo Werner (trije goli in dve podaji), najboljši vratar pa Claudio Bravo.
Draxler: Ognevit finale za tako "nepomembno" tekmovanje
"Neverjetno! Na začetku so se vsi smejali Pokalu konfederacij. Moram reči, da je bilo v finalu zelo ognjevito za tako "nepomembno" tekmovanje. Prikazali smo izjemno borbeno predstavo in zmaga je popolnoma zaslužena. Ta ekipa nikoli ni igrala skupaj pred začetkom tega turnirja. Zares smo stopili skupaj in postali prava "klapa". Zdaj gremo lahko končno na zaslužen dopust, s seboj v domovino pa nesemo še pokal," je bil navdušen Draxler, ki se je v pretekli sezoni izkazal v dresu PSG-ja.

Finale, St. Peterburg:
Čile - NEMČIJA 0:1 (0:1)
57.268; Stindl 20.

Čile: Bravo , Isla, Medel, Jara , Beausejour, Diaz ( 53./L. Valencia), Aranguiz ( 81./Sagal), Hernandez, Vidal , Vargas ( 81./Puch), Sanchez.

Nemčija: ter Stegen, Rüdiger, Mustafi, Ginter, Kimmich , Rudy , Goretzka ( 92./Süle), Hector, Stindl, Draxler, Werner ( 79./Can ).

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)



Tekma za tretje mesto:
PORTUGALSKA - Mehika 2:1 (0:0)
Pepe 91., Silva 104./11-m; Neto 55./ag
Andre Silva je v 17. minuti zapravil enajstmetrovko.
RK: Nelsinho 106.; Jimenez 112.

Nemci brez zvezdnikov do Pokala konfederacij
Podelitev priznanj na Pokalu konfederacij
Stindl izkoristil Diazovo darilo za 1:0