Slavje nogometašev Reala ob 12.
Slavje nogometašev Reala ob 12. "zvezdici" na stadionu Millennium v Cardiffu. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin in Sergio Ramos
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Slovenec Aleksander Čeferin je najprestižnejši pokal v klubskem nogometu predal kapetanu Reala Sergiu Ramosu. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je z zadetkom za 3:1, svojim 105. v Ligi prvakov, dokončno odločil finale. Foto: Reuters
Casemiro
Casemiro je tudi s pomočjo Samija Khedire matiral Gigija Buffona. Foto: Reuters
Mario Mandžukić
Mario Mandžukić je Juventus s spektakularnim golom vrnil v igro. Foto: Reuters
Mario Mandžukić
Takole je Mandžukić izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je popeljal Real v vodstvo. Foto: Reuters
Zinedine Zidane
Zinedine Zidane (na fotografiji s sinom) je drugič zapored kot trener postal evropski klubski prvak. To je pred njim nazadnje uspelo Arrigu Sacchiju z Milanom v letih 1989 in 1990. Foto: Reuters

Skupaj pa je to 12. lovorika evropskega klubskega prvaka za Madridčane, medtem ko Juventus, ki je izgubil peti zaporedni finale (!), ostaja pri dveh.

A prvi polčas ni napovedoval tako gladke zmage Reala, saj se je po golih Cristiana Ronalda in Maria Mandžukića, ki je spektakularno zadel s t. i. "škarjicami", končal z 1:1. Juventus je v tem delu pokazal občutno več.

Dva gola Reala v treh minutah
Real je po prihodu iz slačilnice zaigral precej bolj napadalno, kar je kronal z dvema zadetkoma v razmiku treh minut. Najprej je Casemiro s strelom od daleč in "s pomočjo" Samija Khedire, od katerega se je odbila žoga, matiral Gigija Buffona, nato pa je slednjega po podaji Luke Modrića ukanil še Ronaldo za 3:1.

Dvoboj je bil s tem odločen. Za piko na i je v 90. minuti poskrbel Marco Asensio. Še končna statistika: posest žoge 52:48, streli 11:5, streli v okvir vrat 5:4 - vse v korist Reala.

Higuain in Pjanić ogrela dlani Navasa
Po začetnem otipavanju je prvi strel v okvir vrat sprožil Juventus, pri katerem je Gonzalo Higuain v 3. minuti meril z glavo, a je žoga končala v naročju Keylorja Navasa. Malo kasneje je Higuain sprožil še s približno 20 metrov in bolj namučil Navasa, ki je žogo odbil. Še nevarnejši je bil poskus Miralema Pjanića, ki je v šesti minuti udaril z roba kazenskega prostora, Navas pa je s skrajnimi močmi odbil žogo, ki je letela v njegov spodnji desni kot. Juventus je bil torej na začetku nevarnejši, medtem ko Real ni uspel razviti svoje igre. Juventusova sredina je dobro ustavila Realovo.

Ronaldo izkoristil prvo priložnost na tekmi
Madridčani so v nadaljevanju vzpostavili ravnotežje in počasi prevzemali pobudo, nato pa zadeli iz prve prave nevarne akcije. V 20. minuti sta si namreč Carvajal in Cristiano Ronaldo na desni strani Juventusovega kazenskega prostora izmenjala podajo, po kateri je nato Ronaldo z diagonalnim strelom po tleh poslal žogo v malo mrežico nemočnega Gigija Buffona. Žoga je med letom oplazila Leonarda Bonuccija.

Evrogol Mandžukića za izenačenje
A veselje Reala je bilo kratko. Juventus se ni predal malodušju. Nove napade je kmalu kronal z izenačujočim zadetkom, in to kakšnim. Po akciji Alexa Sandra in podaji Higuaina je Mario Mandžukić spektakularno zadel s strelom preko glave. Žoga je preletela Navasa in pod prečko končala v mreži. Mandžukić je pred tem žogo ustavil s prsmi.

Statistika na strani Juventusa
Mandžukić je tako kronal boljšo igro Juventusa, ki je pokazal več. Do konca polčasa se je nadaljevala dinamična predstava na obeh straneh, Juventus je bil nekoliko nevarnejši. Statistika prvega polčasa: posest žoge 55:45, streli v okvir vrat 4:1 - oboje v korist "stare dame".

Casemiro s pomočjo Khedire zatresel mrežo
Drugi del je Real začel izjemno napadalno. V 54. minuti je Luka Modrić sprožil z okoli 20 metrov, a je bil Buffon na mestu. Malo kasneje je bil za las prepočasen Ronaldo. Madridčani so diktirali tempo igre, za kar so bili nagrajeni v 61. minuti. Odbita žoga je približno 25 metrov od Juventusovih vrat prišla do Casemira, ki jo je udaril "na polno". Žoga je med letom zadel Samija Khedira spremenila smer in za desno vratnico Buffona, ta je bil za las prekratek, končala v mreži.

Ronaldo udaril še drugič
Le tri minute kasneje pa še tretji gol Reala. Po izgubljeni žogi Juventusa na svoji polovici je Modrić z desne strani tik ob gol avt liniji podal na prvo vratnico, kamor je vtekel Ronaldo in žogo potisnil mimo Buffona za 3:1. Tekma je bila odločena. Real je dobil krila, Juventus je bil potolčen. Kljub menjavam zasedba Massimiliana Allegrija ni imela dovolj dinamita, da bi zrežirala preobrat.

Rdeči karton Cuadrada
V 82. minuti je po podaji Danija Alvesa do strela prišel Alex Sandro, čigar poskus pa je za pol metra zgrešil vrata. Dokončno so bili upi Juventusa pokopani v 84. minuti, ko je Juan Cuadrado dobil še drugi rumeni karton (in s tem rdečega), kar je pomenilo pot v slačilnico.

Asensio postavil piko na i
Ko sta obe ekipi čakali le še na zadnji sodniški žvižg, je Marcelo po uspešnem preigravanju ob gol avt liniji podal v sredino kazenskega prostora, kamor je vtekel rezervist Marco Asensio in "s prve" ukanil Buffona. Slavje Reala v Cardiffu se je lahko začelo ...


NOGOMET - LIGA PRVAKOV

FINALE
Juventus - REAL MADRID 1:4 (1:1)
66.000; Mandžukić 27.; Ronaldo 20., 64., Casemiro 61., Asensio 90.
: Cuadrado 84./Juventus

Juventus: Buffon, Barzagli (66./Cuadrado ), Bonucci, Chiellini, Dani Alves, Pjanić (71./Marchisio), Khedira, Alex Sandro , Dybala (78./Lemina), Higuain, Mandžukić.

Real Madrid: Navas, Carvajal , Serio Ramos , Varane, Marcelo, Casemiro, Kroos (89./Morata), Modrić, Isco (83./Asensio), Ronaldo, Benzema (77./Bale).

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)