Slovenije v Stožicah ne bo v polfinalu. Prvo mesto v predtekmovalni skupini B je osvojila Nizozemska, med najboljše štiri pa je napredovala še Poljska. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Slovenije v Stožicah ne bo v polfinalu. Prvo mesto v predtekmovalni skupini B je osvojila Nizozemska, med najboljše štiri pa je napredovala še Poljska. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Kostić ni bil razočaran po novem porazu kadetov
Slovenci po porazu z Belgijo izpadli

Slabše bi se v Ljudskem vrtu težko začelo, saj je Belgija povedla že po 63 sekundah tekme. Dolgo globinsko podajo je izkoristil Siebe Schrijvers in z levico premagal Gregorja Zabreta. Gol je prebudil slovenske fante in nagrada je prišla v 13. minuti. Po podaji Dina Hotića je žogo na desni strani dobil Petar Stojanović in z desetih metrov hladnokrvno zadel.

Slovenija je od izenačenja do konca prvega polčasa pokazala privlačno igro in oblegala belgijska vrata, toda izid se ni spremenil. V drugem delu so varovanci Miloša Kostića popustili. Odločilni zadetek za zmago Belgije je v 53. minuti dosegel Pieter Gerkens. Njegov prvi strel je Zabret ubranil, v drugem poskusu (skoraj iz mrtvega kota) pa je bil izjemno natančen. V zadnji minuti je zmago Belgije potrdil Tuur Dierckx, ki je ušel Tilnu Klemenčiču in zadel z glavo.

V zadnjih 20 minutah je imela Belgija številčno prednost. Najprej je v 60. minuti drugi rumeni karton dobil Domen Črnigoj, ki je v prvem polčasu igral zelo dobro, nato pa je zaradi ostrega štarta direktni rdeči karton dobil še Emir Dautović.

Poljaki za finale z Nemci
Tudi če bi Slovenija visoko premagala Belgijo, ji to ne bi prineslo polfinala. Reprezentanci Nizozemske in Poljske sta se namreč razšli brez zadetkov, tako da bosta obe ekipi igrali v polfinalu. Tekmec Poljakov bodo Nemci, ki so osvojili prvo mesto v predtekmovalni skupini A.

Izjavi po tekmi:
Miloš Kostić:
"Mi smo že na začetku vedeli, da je naša skupina zelo močna in da so nasprotniki telesno dobro pripravljeni, odločale pa so malenkosti. Videli ste, da smo večino golov prejeli po lastnih napakah, ki so plod neizkušenosti in nezbranosti, ki pa jih tako prvenstvo in tekmovanje ne dopuščata. Vseeno sem vesel, da so fantje zgarali vse tri tekme, tekalno in tudi s svojimi močmi so bili na maksimumu, nimam jim česa zameriti. Napake se še pojavljajo, tudi taktične vrzeli. Fantje igrajo v slovenski kadetski ligi, ki še ni primerljiva s tistimi naših nasprotnikov. To je poligon, kjer smo lahko preizkusili, česa so sposobni naši vrstniki, kje še zaostajamo in kaj še lahko izboljšamo. Upam, da bomo lahko to prenesli na fante, na treninge, na tekmovanja in da bo napredek viden že prihodnje leto na prvenstvu U-19, kjer želimo pokazati tisto, kar je potrebno za najvišjo raven evropskega prvenstva. Danes nam je noge spodrezal že tisti prvi gol, a smo potem v prvem polčasu, ko smo prebili krizo uvodnih šestih minut, začeli mi narekovati ritem, bili boljša ekipa na igrišču, imeli več priložnosti, a smo žal izkoristili samo eno. To je bil tisti jeziček na tehtnici, ko nismo izkoristili naših priložnosti."

Petar Stojanovič: "Pred tekmo smo si rekli, da je treba odigrati borbeno do konca, da jim ne smemo pustiti, da se razigrajo, a se je prav to zgodilo. Popustili smo, potem dobili še dva rdeča kartona in koncentracija je dokončno padla. Delali bomo na tem, da bomo napredovali, tudi na tem evropskem prvenstvu smo dali vse od sebe, in upam, da se nam bo to v prihodnje obrestovalo. Zdaj smo videli, kakšna je višja raven nogometa v Evropi, treba je trdo delati. Videli ste, da so igralci zelo dobri. Mi sami prav gotovo delamo veliko znotraj reprezentance, zmožni smo več, a žal tega nismo pokazali, upam, da nam bo to uspelo na U-19. Tukaj smo bili malo premalo pripravljeni, prvenstvo smo odigrali brez kvalifikacij, saj smo igrali doma. A vendar nam je bilo zaradi tega lažje, saj nas je občinstvo zelo spodbujalo."

SKUPINA B, 3. krog:
BELGIJA
- SLOVENIJA (Maribor) 3:1 (1:1)
6.211; Schrijvers 2., Gerkens 53., Dirckx 80.; Stojanović 13.
RK: Črnigoj 60., Dautovič 63.

Belgija: Pirard, Locigno, van den Ackerweken, Fiore , Dendoncker ( 79./Dehond), Gerkens , Schrijvers ( 72./Biscotti), Milošević ( 41./Marquet), Dirckx, Spruyt, Mert.

Slovenija: Zabret , Paljušić ( 60./Rupnik), Helezović, Hvastija, Dautović , Klemenčič, Zahovič ( 70./Vujčić), Hotić, Stojanović ( 55./Barišič), Črnigoj , Kavčič, Šauperl.

Sodnik: Harald Lechner (Avstrija)

NIZOZEMSKA - POLJSKA (Lendava) 0:0

Lestvica:                         
NIZOZEMSKA        3  1 2 0  3:1  5
POLJSKA           3  1 2 0  2:1  5
----------------------------------
BELGIJA           3  1 1 1  3:2  4
SLOVENIJA         3  0 1 2  3:7  1



Skupina A, 3. krog:
NEMČIJA - FRANCIJA 3:0 (0:0)
Meyer 54., 56., Dittgen 62.

ISLANDIJA - GRUZIJA 0:1 (0:0)
Dartsimelia 73.

Lestvica:                         
NEMČIJA           3  3 0 0  5:0  9
FRANCIJA          3  0 2 1  3:6  2
----------------------------------
GRUZIJA           3  1 1 1  2:2  4
ISLANDIJA         3  0 1 2  2:4  1



POLFINALE, Ljubljana (Stožice), nedelja ob 17.30:
NEMČIJA - POLJSKA

Ob 20.30:
NIOZEMSKA - GRUZIJA

Finale bo v sredo, 16. maja, ob 18.00.

Kostić ni bil razočaran po novem porazu kadetov
Slovenci po porazu z Belgijo izpadli