Miran Pavlin in Mladen Rudonja sta imela veliko zaslug, da je Slovenija igrala na evropskem prvenstvu 2000 (Pavlin je v dodatnih kvalifikacijah dosegel ključen zadetek proti Ukrajini) in na svetovnem prvenstvu 2002 (le kdo se ne spomni zadetka Rudonje na tekmi proti Romuniji). Foto: BoBo
Miran Pavlin in Mladen Rudonja sta imela veliko zaslug, da je Slovenija igrala na evropskem prvenstvu 2000 (Pavlin je v dodatnih kvalifikacijah dosegel ključen zadetek proti Ukrajini) in na svetovnem prvenstvu 2002 (le kdo se ne spomni zadetka Rudonje na tekmi proti Romuniji). Foto: BoBo
Tim Matavž
Verjetno bi se v petek končalo drugače, če bi Tim Matavž izkoristil veliko priložnost za izenačenje na 1:1. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ermin Šiljak
Ermin Šiljak: "Tekma proti Norveški bo še težja, kot je bila proti Švici." Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Vsi zatrjujejo, da je prav nocojšnji obračun kvalifikacij za svetovno prvenstvo idealna priložnost, da Slovenija prekine neugodno tradicijo tekem z Norveško, ki je še nikoli ni premagala. Alfred Jermaniš meni, da je bil petkov rezultat slabši kot slovenska igra, Dušan Kosič svari, da se z Norvežani ne gre spuščati v fizični boj, Mladena Rudonjo moti, da na tekmi proti Švici želja po zmagi ni bila tako izrazita, Ermin Šiljak pa se boji, da bo Norveška kot ranjeni lev, saj je kvalifikacije začela s porazom proti Islandiji. Od MMC-jevih sogovornikov je bil nad predstavo Slovenije proti Švici najbolj razočaran Miran Pavlin, ki se sprašuje, zakaj Josipa Iličića ni bilo v prvi enajsterici: "Nikomur ni jasno, zakaj ni igral že od prve minute."


Alfred Jermaniš: "Rezultat proti Švici je bil slabši kot slovenska igra. Pri 0:1 je imela Slovenija "smrtno" priložnost, in če bi Tim Matavž zadel, bi se verjetno razpletlo drugače. Tekma v Oslu bo popravni izpit. Preprečiti bo treba strele z druge linije. Takšna gola sta bila usodna v petek. Norvežani so telesno zelo močni in dobri v skokih. Upajmo, da se bo prav zdaj končala neugodna tradicija dvobojev z Norveško. Navsezadnje je tudi Islandija, čeprav je bila ob žrebu v šestem kakovostnem bobnu, premagala Norveško. Zdaj je vprašanje: je Islandija tako močna ali pa so Norvežani slabši, kot mislimo? O morebitnih spremembah v ekipi je na daleč nehvaležno govoriti. Jaz veliko sprememb ne bi delal. V prejšnjih kvalifikacijah smo tudi izgubili s Severno Irsko, pa smo potem z isto ekipo v Srbiji igrali 1:1. V naši reprezentanci so igralci, ki so se že dokazali, in vanje je treba verjeti. Veliko vprašanje je, ali imamo res na razpolago boljše."

Dušan Kosič: "Iz poraza proti Švici ne bi delal tragedije, res pa je, da fantje niso igrali tako, kot znajo. Prepričan sem, da bo selektor nekoliko zamenjal prvo postavo. Toda nasprotnik je neugoden in naloga ne bo enostavna. Tudi če bi bila Slovenija v najboljši izvedbi, bi bile težave, vemo pa, da nekaj igralcev v svojih klubih ne igra redno. Proti Norveški bi izbral predvsem tiste vezne igralce, ki znajo žogo spustiti na tla, čim več mora biti kreatorjev. Z Norveško se spustiti v fizični boj, je nesmiselno. Slovenija zna igrati, ampak težko se je sprostiti, če imaš nad glavo imperativ zmage."

Miran Pavlin: "Smo razočarani. Ni dobro že na začetku izgubiti doma. Spomnite se spodrsljaja naše generacije, ko smo proti Ferskim otokom igrali 2:2 in potem lovili vlak. Norveška je nekako čuden nasprotnik, saj je še nismo premagali. To tradicijo je treba zrušiti. Pričakujem spremembe v prvi postavi. Da Josip Iličić proti Švici ni igral od prve minute, ni nikomur jasno, zakaj. Takoj, ko je prišel v igro, je smrdelo po golu. Igra v resnem klubu, in ni razumljivo, zakaj ni začel tekme. Norvežani so že pregovorno močni ob prekinitvah. Avte izvajajo bolje kot mi kote, in na to moramo biti pozorni. Če bomo to vzdržali, spustili žogo na tla in krenili v protinapad, so gotovo ranljivi. Bistveno je, da Slovenci ne izgubijo, saj bi poraz že skoraj končal njihove upe oziroma bodo težko obrnili zgodbo sebi v prid."

Mladen Rudonja: "Švica je zmagala, ker si je bolj želela zmage. To me moti. Vedno smo imeli željo in borbenost. Želja v Stožicah ni bila na tako visoki ravni. To se je čutilo. Zdaj je časa malo, treba se je dvigniti in ublažiti posledice poraza, da ne izpademo iz igre za svetovno prvenstvo. Sposobni smo premagati Norveško, bo pa treba narediti manjše popravke v moštvu. Selektor gotovo dobro ve, kje je šepalo in kaj je treba popraviti. Imamo igralce, ki lahko odigrajo boljše, kot so nekateri proti Švici."

Ermin Šiljak: "Žal smo slabo začeli kvalifikacije. To nas je presenetilo, čeprav smo vedeli, da Švica ne bo lahek nasprotnik. Toda tekma proti Norvežanom bo verjetno še težja. Eden od vzrokov je ta, ker so tudi oni ob uvodu izgubili in bodo kot ranjeni lev. Vsekakor se bodo želeli na domačem igrišču odkupiti. Po menjavi generacij so se nekaj let lovili, zdaj pa spet ustvarjajo dobro reprezentanco, ki pa še ni na tej ravni, kot je bila prejšnja generacija s Carewom na čelu. Še vedno pa igrajo tipičen severnjaški nogomet in ne odstopajo od svojega sloga. Sposobni smo jih presenetiti in premagati."