Novaković, ki je z 19 goli na 54 tekmah drugi strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance, je za Köln na 158 tekmah zabil kar 72 golov, od tega 42 na stotih prvoligaških nastopih. Foto: Reuters
Novaković, ki je z 19 goli na 54 tekmah drugi strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance, je za Köln na 158 tekmah zabil kar 72 golov, od tega 42 na stotih prvoligaških nastopih. Foto: Reuters

Želim se osredotočiti samo na Köln, vse ostalo me ne zanima. Zame je zdaj samo Köln, tema državna reprezentanca je prečrtana.

Novaković za nemške medije, za slovenske je tako kot za selektorja nedosegljiv.
Mišo Brečko - karnevalska zabava v Kölnu
27-letni Trboveljčan je zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ki se je končala na tirnicah kölnske železnice in z onesposobljenim terencem, postal vroča tema pogovorov tako v Nemčiji kot v Sloveniji. Foto: Reuters
Samir Handanović in Alessandro Matri
"Zadnje čase smo v ligi prejeli malo preveč golov, zdaj moramo znova najti stabilnost v obrambi," je pred tekmo s Paokom razmišljal "Sarma" in res Udinese nato na dveh tekmah zapored ni prejel gola. Foto: EPA
Haris Vučkič
Cardiff v nedeljo čaka finale ligaškega pokala proti Liverpoolu, ki pa ne bo mogel računati na Harisa Vučkića, ki je v tem tekmovanju letos za Newcastle odigral tekmo proti Scunthorpu. "Rad bi igral proti Liverpoolu na Wembleyju, ker bi to bila izredna izkušnja. Samo tak je nogomet, kdaj lahko igraš, kdaj pa ne. Bom pa na stadionu in navijal za soigralce, da osvojijo Carling Cup." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Izjemen gol Matavža v Trabzonu

Reprezentanti so v preteklem tednu dosegli 5 golov in zbrali 2 rumena kartona, prvi vratar Slovenije Samir Handanović pa je prvič v koledarskem letu 2012 ostal nepremagan, in to kar dvakrat v 4 dneh. Med strelci vsekakor izstopa Milivoje Novaković, ki je po reprezentančnem slovesu le prekinil polletni strelski post. No, tukaj je tudi Haris Vučkić, ki je zabil svoj prvi gol v članski konkurenci, potem ko je že vedel, da bo imel konec februarja v Kopru priložnost za reprezentančni debi proti Škotski.

42. gol na stoti prvoligaški tekmi
Kar je Novaković nemškim medijem napovedal v ponedeljek, je v torek potrdil tudi NZS-ju in se poslovil od izbrane vrste ter se posvetil samo še Kölnu, kar se mu je hitro obrestovalo na stoti jubilejni tekmi v 1. Bundesligi. Na gostovanju "kozličkov" v Nürnbergu je "Nova" izenačil, potem ko je v trčenju z vratarjem Schäferjem žogo preusmeril v mrežo. To je bil sploh prvi gol 32-letnega Ljubljančana po 17. septembru lani in šele tretji letošnji gol v prvenstvu!

"Rajši bi vzel točko, kot da sem dosegel ta gol. Osvojena točka bi danes bila po mojem menjenju podobna trem," je bil razočaran Novaković, ki je sicer na stotih prvoligaških tekmah za Köln dosegel kar 42 golov. "Nisem ustvarjen za dolge žoge," je še izdal "NovaGol" novinarjem, nato pa se je ugriznil v jezik in ni nadaljeval s kritiko zastavljene taktike.

"Državna reprezentanca je prečrtana"
Za slovenske navijače so bile pomenljivejše besede: "Želim se osredotočiti samo na Köln, vse ostalo me ne zanima. Zame je zdaj samo Köln, tema državna reprezentanca je prečrtana." Časi prepirov s trenerji in upravo Kölna zaradi potovanj v Slovenijo so dokončno postali preteklost.

Velike pozornosti je bil deležen tudi "strojevodja Brečko", ki je zaradi incidenta po klubski karnevalski zabavi postal prvo ime obnogometnega dogajanja preteklega tedna v Nemčiji. 25 tisoč evrov oz. slaba polovica mesečne plače je kazen kluba, medtem ko sankcije policije in sodišča še sledijo. Pod sojem žarometom je Brečko vseeno odigral spodobno tekmo, ki jo je začinil z rumenim kartonom.

"Sanje so, a realnost je Udinese"
Po dobrih dveh mesecih je Samir Handanović ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Prvič mu je to uspelo v Evropski ligi proti Paoku, drugič pa v Serii A proti Cagliariju, a obakrat je Udinese na domačem Friluliju iztržil le remi 0:0. V italijanskih medijih so znova zakrožile "prestopne" govorice, po katerih bo "Sarma" poleti zagotovo prodan, favorit naj bi bil Milan.

Slovenski kapetan je na to temo v znanem tonu odgovoril po srečanju z grškim klubom. "Vsak igralec sanja o igranju za velik klub, toda zaenkrat razmišljam samo o Udineseju. Druge moram prepričati s svojimi predstavami. Če bo prišla ponudba, prav, če ne, pa bom nadaljeval s svojim delom tu."

Matavž poražen v "domačem" Groningenu
Četrtkov večer v Evropi je zaznamoval tudi Tim Matavž, ki je za PSV na gostovanju pri Trabzonsporju (1:2), dosegel izreden uvodni zadetek (glej priloženo videonovico), najverjetneje najlepšega od dosedanjih 15 golov v dresu PSV-ja. V nedeljo pa se je 23-letni Šempetrčan vrnil v Groningen, kjer se je uveljavil na Nizozemskem. A proti prvemu tujemu klubu, za katerega je igral do konca avgusta, Matavžu in soigralcem ni šlo, saj so izgubili kar z 0:3.

Vučkić bi ostal v Cardiffu do konca sezone
Na posojilu v drugi angleški ligi se je odlično znašel veliki up slovenskega nogometa Haris Vučkić. Po debiju za Cardiff City je na drugi tekmi 19-letni Ljubljančan dosegel svoj sploh prvi gol v članski konkurenci. Napadalni vezist, ki je v nasprotju s pravili že pri 15 letih debitiral v 1. SNL, je prvenec zabil v torek proti Peterboroughu (3:1), ob menjavi ob koncu tekme pa je bil nagrajen s stoječim aplavzom.

"Res si želim igrati. Vem, da je Newcastle moj klub, toda če bi dobil priložnost, da do konca sezone igram tukaj v Cardiffu, bi bilo to izredno. Če bi se kluba dogovorila, bi bilo čudovito," se Vučkić že vidi v dresu Cardiffa do konca sezone. Newcastle in valižanski klub sta se najprej dogovorila le za enomesečno posojo, ki pa se lahko podaljša do največ 120 dni. "Res sem zelo vesel, da sem dosegel ta gol in sem pomagal moštvu do zmage," se je veselil Vučkić, ki je že imel v rokah tudi vabilo v člansko reprezentanco Slovenije.

Dedićeva strelska eksplozija
V 2. nemški ligi se je s spomladanskim delom odprlo Zlatku Dediću. Ob gostovanju Dynama pri Paderbornu je slovenski napadalec zabil dva gola, a je bilo to dovolj le za točko. Primorec je tako na štirih februarskih tekmah dosegel 4 gole, skupno osem letos za Dresden. Med strelce v drugoligaški konkurenci se je vpisal tudi nekdanji kapetan Slovenije Klemen Lavrič, ki je s Karslruhejem z 2:0 premagal Energie Cottbus, za katerega je del tekme odigral tudi Rok Kronaveter.

Kirm zadel, Stevanović debitiral
Z drugim delom prvenstva je začel tudi Andraž Kirm na Poljskem, ki je med tednom tudi odigral tekmo Evropske lige. Slovenec je bil vpleten v izenačenje Wisle proti Standard Liegu (1:1), konec tedna pa je dosegel 3. prvenstveni gol ob remiju Krakovčanov na gostovanju v Lublinu (2:2). Na Poljskem je za Šlonsk Vroclav debitiral Dalibor Stevanović, ki bo skušal v deželi prirediteljev Eura 2012 oživiti kariero in se morebiti vrniti celo v reprezentanco, kjer ga najverjetneje nogometno najbolj od vseh pozna ravno selektor Slaviša Stojanović.

Članski prvenec Vučkića v dresu Cardiffa (od 0:35)



Gol Andraža Kirma na Poljskem

Sedmi in osmi gol Dedića za Dynamo Dresden

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Vicenza - Crotone 1:1/na klopi
Jasmin HandanovićMaribor* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - PAOK 0:0 (EL);
Udinese - Cagliari 0:0
vso tekmo;
vso tekmo
3. nepremagan v Evropi; 11. nepremagan

BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Nürnberg - Köln 2:1vso tekmo v 55' - 3. karton

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Genoa - Chievo 0:1/ma klopi
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Lokomotiva - Athletic Bilbao 2:1 (EL)/izven postave
Bojan JokićChievo (ITA)Genoa - Chievo 0:1/izven postave
Dejan KelharSamsunspor (TUR)Ankaragucu - Samsunspor 0:3do 85' (0:3) v 34' - 2. karton
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Dunajsko NM -:--prestavljeno zaradi snega
Marko ŠulerHapoel Tel Aviv (IZR)Hapoel TA - Bnei Sachnin 0:0vso tekmo/

VEZISTI (8)

Valter Birsa

Genoa (ITA)Atalanta - Genoa 1:0;
Genoa - Chievo 0:1
/;
/
na klopi;
na klopi
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Lazio 5:1vso tekmopodal za 5. gol
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Wisla - Standard 1:1 (EL);
Lublin - Wisla 2:2
od 78' (0:1);
vso tekmo

/; v 55' za 1:2 - 3. gol

Rene KrhinBologna (ITA)Inter - Bologna 0:3/izven postave
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)* zimski premor * - 5. mesto-marca nadaljevanje
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Den Haag - Excelsior R. 1:1vso tekmo/
Dare VršičOlimpija Ljubljana* zimski premor * - 3. mesto-marca nadaljevanje
Haris VučkićCardiff (ANG II)Cardiff - Leicester C. 3:1;
Ipswich - Cardiff 3:0
do 77' (3:0);
od 54' (2:0)
v 40' za 3:0 -prvenec za Cardiff; 7

NAPADALCI (5)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Paderborn - Dynamo 2:2do 89' (1:2) v 18' za 1:1, v 80' za 1:2 - 7. in 8. gol
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Lokeren - Gent 1:1od 75' (1:1)vrnitev po poškodbi
Tim MatavžPSV (NIZ)Trabzonspor - PSV 1:2 (EL);
Groningen - PSV 3:0
vso tekmo;
vso tekmo

v 6' za 0:1 - 3. gol v EL; /

Nejc PečnikNacional Madeira (POR)Nacional - Coimbra 4:1/izven postave
Dalibor VolašMaribor* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje

"Ladje na obzorju"

Siniša AnđelkovićAscoli (ITA II)Ascoli - Grosseto 0:2vso tekmo/
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Lazio 5:1/poškodovan
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Wacker - Admira 2:1od 59' (1:0) v 80' za 2:0 - 4. gol
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Karlsruhe - Energie 2:0do 58' (2:0)/
Robert KorenHull City (ANG II)Birmingham - Hull 0:0vso tekmo

/

Dejan LazarovićPadova (ITA II)Padova - Empoli 1:1od 63' (1:1)/
Klemen LavričKarlsruhe (NEM II)Karlsruhe - Energie 2:0vso tekmo v 50' za 1:0 - 4. gol
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Sassuolo - Varese 0:0vso tekmo v 30' - 5. karton
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Coimbra 4:1/na klopi
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Nürnberg - Köln 2:1vso tekmo v 66' za 1:1 - 3. gol sezone
Jan OblakUniao Leiria (POR)Leiria - Beira Mar 0:0vso tekmo2. nepremagan
Goran ŠukaloDuisburgRostock - Duisburg 4:2/

bolan


Želim se osredotočiti samo na Köln, vse ostalo me ne zanima. Zame je zdaj samo Köln, tema državna reprezentanca je prečrtana.

Novaković za nemške medije, za slovenske je tako kot za selektorja nedosegljiv.
Izjemen gol Matavža v Trabzonu