Milivoje Novaković je hvaležen za vsak trenutek v slovenski reprezentanci.
Milivoje Novaković je hvaležen za vsak trenutek v slovenski reprezentanci. "Vseh mojih sedem, osem let z reprezentanco je bilo prekrasnih." Foto: BoBo

Seveda sem bil v Olimpiji celo otroštvo, a ko pride točka, ko vidiš, da si nekaj naredil, da si bil najboljši strelec vseh selekcij in ne igraš oziroma od tebe zahtevajo denar, se nekaj naučiš o življenju.

Milivoje Novaković
"Sem ponosen Ljubljančan, pripravljen pomagati vsakemu, tudi Olimpiji." Foto: BoBo

Imel sem zelo lepih pet let s Kekom in Miklavičem. Vzdušje je bilo fenomenalno, kar sami smo hoteli trenirati dlje in dlje. Afrika nam je prinesla nekaj lepega. Žal mi je, da nismo napredovali, a to so neizkušnje z velikih tekmovanj, ki jih nimamo.

Milivoje Novaković
"Tekma v Angliji bo zelo pomembna. Seveda so favoriti in imajo kakovostno reprezentanco, a igramo lahko z vsakim. Ne bomo se predali že pred tekmo," je obljubil 35-letnik pred težko pričakovanim obračunom na Wembleyju. Foto: BoBo

Ta je bil gost oddaje V sredo na Valu 202, kjer se je v krajšem pogovoru z novinarjem Radia Slovenija Boštjanom Janežičem dotaknil začetkov svoje kariere, najboljših nogometnih let in reprezentančne poti, na kateri je nastopil na 66 tekmah in zadel 28 golov.

Pri Olimpiji ni dobil priložnosti
Novakovićeva pot do slave je bila težka in trnova. Potem ko ni dobil priložnosti v članski ekipi matičnega kluba, se je prebijal skozi vse ravni avstrijske lige. "Po naravi sem bolj trmast. Pred sabo imam vedno cilj. Seveda sem bil v Olimpiji celo otroštvo, a ko pride točka, ko vidiš, da si nekaj naredil, da si bil najboljši strelec vseh selekcij in ne igraš oziroma od tebe zahtevajo denar, se nekaj naučiš o življenju. Hvala bogu se ti to vse vrne. Dal sem čez vse avstrijske lige, ustvaril sem si dobro ime, naredil maksimum iz svoje kariere," je priznal in nadaljeval: "Imel sem težave z menedžerji. Ko si nabereš izkušnje, lahko svetuješ mlajšim igralcem. Ni ti treba imeti ob sebi nobenega, plačaš odvetnika in si sestaviš pogodbo, kot jo hočeš."

Dodal je: "Nisem še rekel zadnje besede. Imam cilj, da grem na evropsko prvenstvo. Sploh ni važno, ali igram ali ne, važno je, da sem zraven. Trudil se bom po najboljših močeh, da pridemo tja." Novaković sicer upa, da bo igral še vsaj dve leti. Trenutno je na Japonskem zelo zadovoljen, o prihodnosti pa težko razmišlja. Po karieri se vidi v Sloveniji, kjer bo poskusil pridobiti trenersko licenco.

Hitro najboljši strelec v Bolgariji
Novaković je v sezoni 2005/06 branil barve Litex Lovecha in postal tudi najboljši strelec bolgarskega prvenstva. "Igralec v 25. in 26. letu starosti najbolj dozoreva in prihaja v najboljša leta. Iz LASK Linza sem prestopil v Litex, imel sem najboljšega evropskega trenerja Ljupka Petrovića, ki me je ogromno naučil. Tudi njemu bi pripisal zasluge. V Bolgariji sem bil prvi strelec, takrat sem imel odprta vrata do (Crvene) zvezde, ki je bila tedaj močna, a želel sem za manj denarja oditi v Nemčijo. Vedel sem, kaj je Nemčija, kaj je Evropa. Hvala bogu mi je uspelo pustiti dober pečat v Bundesligi," je pojasnil.

Rad se spominja Kekovih časov
Ljubljančan je še posebej užival v igranju za reprezentanco pod taktirko nekdanjega selektorja Matjaža Keka. "Imel sem zelo lepih pet let s Kekom in Miklavičem. Vzdušje je bilo fenomenalno, kar sami smo hoteli trenirati dlje in dlje. Afrika nam je prinesla nekaj lepega. Žal mi je, da nismo napredovali, a to so neizkušnje z velikih tekmovanj, ki jih nimamo," je priznal in poudaril: "Igrali smo lep nogomet - za gledalce in zase!" Novaković se še danes redno sliši z nekdanjim kapetanom slovenske izbrane vrste Robertom Korenom. Njegova reprezentančna upokojitev je po Milivojevem mnenju ustvarila veliko luknjo na sredini v vezni liniji. "Takega igralca je težko odpisati. Slovenija je potrebovala nekaj časa, da se pobere. Še vedno imamo nekatere igralce na tem položaju, a takega igralca z izkušnjami, kot jih ima Koren, ni," je dejal in poudaril pomembnost dejstva, da gredo mladi igralci čim prej v tujino, kjer si bodo nabrali prepotrebne izkušnje.

Ne razmišlja o Zahovičevem rekordu
Novaković je z 28 zadetki drugi najboljši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance, več - sedem - jih je dosegel le Zlatko Zahovič. Razmišlja o tem, da bi postal najboljši strelec slovenske članske izbrane vrste vseh časov? "Po resnici povedano se ne obremenjujem s tem dosežkom. Zahovič je ikona nogometa. Jaz delam v korist ekipe, hočem, da ekipa zmaguje. Kdo doseže zadetek, zame ni pomembno," je še povedal in pojasnil: "Rekordi so zato, da se rušijo. Jaz bom dal od sebe maksimum, ampak to ni moj cilj."

Kaj prinašata Kevin Kampl in Dejan Lazerević, ki ga je primerjal z napadalcem Liverpoola Raheemom Sterlingom, v slovensko reprezentanco? Kako je zadovoljen s potekom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016, kakšna pot ga z reprezentančnimi soigralci še čaka in kakšno je življenje na Japonskem? Vse to in še več lahko izveste s klikom na spodnjo videopovezavo.

Seveda sem bil v Olimpiji celo otroštvo, a ko pride točka, ko vidiš, da si nekaj naredil, da si bil najboljši strelec vseh selekcij in ne igraš oziroma od tebe zahtevajo denar, se nekaj naučiš o življenju.

Imel sem zelo lepih pet let s Kekom in Miklavičem. Vzdušje je bilo fenomenalno, kar sami smo hoteli trenirati dlje in dlje. Afrika nam je prinesla nekaj lepega. Žal mi je, da nismo napredovali, a to so neizkušnje z velikih tekmovanj, ki jih nimamo.

V Sredo na Valu 202: Milivoje Novaković
V Sredo na Valu 202: Milivoje Novaković