Milivoje Novakovič bo oranžni dres zamenjal za rdeče-belega. Foto: EPA
Milivoje Novakovič bo oranžni dres zamenjal za rdeče-belega. Foto: EPA
Hanspeter Latour
Hanspeter Latour se veseli prihoda Milivoja Novakoviča. Foto: EPA
Köln se je v lanski sezoni ekspresno vrnil v drugo ligo, potem ko je v Bundesligi zasedel predzadnje mesto. Foto: EPA

27-letni visokorasli napadalec, ki je nazadnje igral v bolgarskem Litexu, se bo novemu klubu pridružil dan po kvalifikacijski tekmi za EP med Bolgarijo in Slovenijo 6. septembra. Slovenski reprezentant bo v klubu na neki način zamenjal zvezdnika letošnjega svetovnega prvenstva Lukasa Podolskega, ki je poleti odšel k Bayernu.

Odškodnina 1,5 milijona evrov?
Finančne podrobnosti prestopa niso znane, nemški mediji pa ugibajo, da se odškodnina giblje okrog 1,5 milijona evrov. Novakovič lahko po izteku pogodbe podaljša še za eno leto.

"Imel sem veliko ponudb znanih klubov, vendar sem si srčno želel oditi v Köln, ker je to velik klub z dolgoletno tradicijo. Moj edini cilj je že drugo leto igrati v Bundesligi. Köln je letos favorit na vsaki tekmi in to je zame velik izziv. Zavedam pa se, da je pred nami zelo težka pot, saj je druga liga zelo močna," je povedal nekdanji član Olimpije in se na uradni strani moštva iz Porenja pohvalil z dobro tehniko, hitrostjo in igro z glavo.

Litex ga prej ni spustil
"Pogajanja so trajala tako dolgo, ker je Litex želel, da igram v kvalifikacijah Pokala Uefa. Najraje bi v Köln prišel že pred dvema mesecema, saj bi dal skozi celoten proces treninga, spoznal pa bi tudi vse soigralce. Bolgari me niso hoteli spustiti. Zdaj se bom moral čim prej privaditi na novo okolje. Mesto je res lepo, tukaj se bom zagotovo počutil zelo domače," je še dodal Oblakov adut na zadnjih reprezentančnih tekmah, ki se je na majskem srečanju proti Trinidadu in Tobagu izkazal s tremi zadetki.

Trener Kölna Hanspeter Latour je prav tako zelo zadovoljen, da je prestop končno pod streho. "Milivoja hočemo čim prej vključiti v ekipo. Prepričan sem, da bo zelo pomagal naši ekipi," napoveduje švicarski strokovnjak.

Zaenkrat dve zmagi in poraz
Köln je sicer sezono začel z dvema zmagama in presenetljivim petkovim porazom v Jeni (2:3). Na lestvici je peti, v vodstvu pa je Karlsruhe s popolnim izkupičkom. Napadalni trojec rdeče-belih Patrick Helmes, Adil Chihi in Matthias Scherz je bil na uvodnih tekmah učinkovit, vendar mesto Novakoviča v udarni enajsterici ne bi smelo biti vprašljivo. Debitiral bi lahko že 15. septembra, ko v Köln prihaja Eintracht iz Braunschweiga.