Nogometaši Barcelone so tretjič postali svetovni klubski prvaki. Foto: Reuters
Nogometaši Barcelone so tretjič postali svetovni klubski prvaki. Foto: Reuters
Luis Suarez
Luis Suarez je bil s petimi zadetki daleč najuspešnejši strelec letošnjega svetovnega klubskega prvenstva. Po finalni tekmi je bil proglašen za MVP-ja turnirja. Foto: Reuters

Prva dva so pod vodstvom Pepa Guardiole, ki po koncu sezone zapušča klop Bayerna, osvojili v letih 2009 in 2011. Leta 2009 so v napetem finalu šele po podaljšku strli odpor Estudiantesa, dve leti pozneje je s 4:0 padel še Santos. S tremi zmagami v finalu je Barcelona rekorderka po številu osvojenih naslovov.

Argentina na svetovnega klubskega prvaka še vedno čaka - argentinski klubi so v finalu nastopili trikrat, vse tri obračune so izgubili. Poleg Estudiantesa sta v finalu klonila še Boca Juniors (leta 2007 pred Milanom) in San Lorenzo (lani pred Realom iz Madrida).

Messi začel ...
Katalonci so bili v prvem polčasu boljši nasprotnik, večkrat so pritisnili na obrambo argentinskega nasprotnika, v 19. minuti se je s fantastično obrambo izkazal vratar Marcelo Alberto Barovero, ki je po Messijevem strelu preprečil vodstvo španskih prvakov. Ti so po dobre pol ure igre znova resneje zapretili, tokrat prek Danija Alvesa, ki na drugi vratnici ni izkoristil izjemnega predložka Neymarja. Pritisk je vendarle obrodil sadove v zadnjih minutah prvega polčasa, ko je Messi s strelom z zunanjim delom levice le premagal Barovera. Številni so sicer prepričani, da si je Argentinec pri sprejemu žoge pomagal z roko.

... Suarez dokončal delo
Pred začetkom drugega polčasa je trener River Plata Marcelo Gallardo v igro poslal Lucha Gonzaleza in Gonzala Martineza, a se je njegova ekipa že kaj hitro znašla v dvojnem zaostanku. Že v četrti minuti nadaljevanja je s strelom med Baroverovima nogama žogo v mrežo poslal Suarez. Izvrstni Urugvajec se je - potem ko je Messi zapravil kopico priložnosti, med drugim je njegov poskus z golove črte izbil Jonatan Ramon Maidana - med strelce v 68. minuti vpisal še drugič. Neymar je pred vrata poslal natančen predložek, ki ga je Suarez z glavo spremenil v gol. 3:0. To je bil že njegov peti zadetek na turnirju.


Svetovno klubsko prvenstvo, Jokohama, finale:
RIVER PLATE - BARCELONA 0:3 (0:1)
Messi 36., Suarez 49., 68.

River Plate: Barovero, Mercado, Maidana, Balanta, Vangioni, Viudez (56./Driussi), Kranevitter, Sanchez, Mora (46./Martinez), Alario, Ponzio (46./Lucho).

Barcelona: Bravo, Alves, Pique, Mascherano (81./Vermaelen), Alba, Rakitić (67./Sergi Roberto), Busquets, Iniesta, Messi, Suarez, Neymar (89./Mathieu).

Sodnik: Alireza Faghani (Iran)



Za tretje mesto:
SANFRECCE HIROSHIMA
- GUANGZHOU EVERGRANDE 2:1 (0:1)
Douglas 70., 87.; Paulinho 3.