Bryan Ruiz je po strelu z glavo premagal Gianluigija Buffona. Foto: Reuters
Bryan Ruiz je po strelu z glavo premagal Gianluigija Buffona. Foto: Reuters
Keilor Navas in Mario Balotelli
Mario Balotelli je imel po pol ure igre priložnost, da z lobom popelje Italijo v vodstvo, vendar je zgrešil. Foto: Reuters
V San Joseju so bučno proslavili zmago nad Italijo. Foto: Reuters
Ruiz v 44. minuti povedel Kostariko v vodstvo

Kostarika, ki so ji v skupini D pripisovali najmanjše možnosti za napredovanje, je po dveh tekmah (premagala je tudi Urugvaj) že v osmini finala! V Recifeju je zasenčila favorizirano Italijo. V prvem polčasu je izpeljala kar nekaj nevarnih akcij, dosegla zadetek in bila tudi oškodovana za enajstmetrovko, v drugem polčasu pa mirno nadzorovala rezultat. Azzurri se bodo zdaj morali reševati proti Urugvaju, za preboj v osmino finala pa jim zadošča že remi. Anglija je v tej skupini že brez možnosti.

Oglejte si posnetek tekme:
1. polčas
2. polčas

Analiza tekme:
1. polčas
2. polčas


Sodnik ni videl prekrška nad Campbellom

Kostarika je prvič nevarno zapretila v 36. minuti, ko je z razdalje lepo meril Cristian Bolanos, vendar Gianluigija Buffona natančna žoga ni presenetila. V 43. minuti je Joel Campbell krenil v protinapad in padel v kazenskem prostoru, potem ko ga je odrinil Giorgio Chiellini. Čilenski sodnik Enrique Osses ni pokazal na belo točko, s čimer je močno razburil igralce in navijače Kostarike.

Ruiz sprožil veselje na tribunah
In potem odločilni trenutek. Junior Diaz je na levem krilu poslal žogo pred gol. Buffon je šel iz vrat, toda pritekel je Ruiz (zadnjo sezono je igral za PSV Eindhoven, kamor ga je posodil Fulham) in z glavo dosegel zadetek. Sprva se je zdelo, da bo o zadetku morala odločati tehnologija golove črte, toda ob počasnem posnetku dvomov ni bilo. Pod vročim soncem v Recifeju so številni navijači Kostarike začeli svoj ples. To je bil zadetek, ki je Kostariki prinesel drugo napredovanje iz skupine na svetovnih prvenstvih.

Balotelli dvakrat prestrašil Navasa
Italijani so pritiskali predvsem po pol ure igre. Andrea Pirlo je poslal imenitno globinsko podajo Mariu Balotelliju, ki pa se z lobom ni proslavil. Le nekaj trenutkov pozneje je Balotelli z 18 metrov močno sprožil, odlični vratar Keilor Navas je strel ubranil. V drugem polčasu je Italija zaman iskala luknje v obrambi tekmeca. Poskušala je s streli od daleč (Darmian, Pirlo), kakšne resne akcije pa ji ni uspelo izpeljati. Kostarika je prežala na protinapade in nekajkrat ogrozila Buffonova vrata.

Skupina D, 2. krog:
ITALIJ

A - KOSTARIKA (Recife)
0:1 (0:1)
42.000; Ruiz 44.

Italija: Buffon, Abate, Darmian, Barzagli, Chiellini, Motta ( 46./Cassano), De Rossi, Candreva ( 57./Insigne), Pirlo, Marchisio ( 70./Cerci), Balotelli .

Kostarika: Navas, Gamboa, Gonzalez, Umana, Bolanos, Duarte, Tejeda ( 68./Cubero ), Diaz, Borges, Ruiz ( 81./Brenes), Campbell ( 74./Urena).

Sodnik: Enrique Osses (Čile)

URUGVAJ - ANGLIJA 2:1 (1:0)
Suarez 39., 85.; Rooney 75.

Lestvica:                            
KOSTARIKA       2  2 0 0  4:1  6 točk
ITALIJA         2  1 0 1  2:2  3     
URUGVAJ         2  1 0 1  3:4  3     
ANGLIJA         2  0 0 2  2:4  0     
                                     

Ruiz v 44. minuti povedel Kostariko v vodstvo