Selektor Slaviša Stojanović se je po treh porazih v dobrem mesecu znašel pod hudim pritiskom. Foto: MMC RTV SLO
Selektor Slaviša Stojanović se je po treh porazih v dobrem mesecu znašel pod hudim pritiskom. Foto: MMC RTV SLO
Stojanović v Športnem izzivu tudi o kritikah
Val 202: Pogovor s selektorjem Stojanovićem
Odmevi po grenkem porazu v Tirani

Slavišo Stojanovića je na letališču Jožeta Pučnika na Brniku po prihodu iz Albanije, kjer je slovenska nogometna reprezentanca doživela grenak poraz, v sredini športni oddaji na TV Slovenija 2 gostil Ivo Milovanovič. Na selektorja se je po slabem začetku kvalifikacij za SP 2014 vsul plaz kritik, javnost v spletnih komentarjih (na MMC-ju jih je bilo več kot 1.500) in na družbenih omrežjih glasno zahteva njegov odstop, toda po (ne)prespani noči pravi, da bo delo nadaljeval. Zdaj ga najprej čakajo temeljite analize do zdaj opravljenega dela.

"Ne bežim od odgovornosti"
"Ko bom naredil analizo opravljenega dela vseh nas, tako trenerjev kot igralcev, bom postavil nove smernice za naprej. Na prijateljski tekmi proti Makedoniji (14. novembra v Skopju, op. a.) bodo dobili priložnost igralci, ki do zdaj niso oziroma so manj igrali," je napovedal selektor in dodal: "Ne bežim od odgovornosti ter neugodnih vprašanj in kritik, ki jih je kar nekaj. Začela so se že ob mojem nastopu. Pretirano nimam kaj povedati v svoj bran in se tega popolnoma zavedam. Je pa res, da zdaj kritik ne berem več toliko. Nekatere so škodoželjne, zelo veliko je primitivnih, doživljal sem jih tudi na ulici. Moram pa sprejeti vse. Naš položaj ni tak, da bi nam pisali hvalospeve, daleč od tega."

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate oziroma poslušate celotno oddajo Športni izziv, pogovor Boštjana Janežiča s Stojanovićem za Valu 202 in prispevek iz Tirane po tekmi.

S predsednikom Nogometne zveze Slovenije Aleksandrom Čeferinom sta se zelo na hitro pogovorila že pozno ponoči, v prihodnjih dneh bo sledil še temeljitejši razgovor. Tudi Čeferin je danes poudaril, da o menjavi selektorja ne razmišlja. "Čutim, da imam podporo. Predsednik vedno trdno stoji za svojimi besedami in je zelo korekten in konkreten človek. To je velik zaklad, ki zame pomeni veliko manjše breme," je o tej temi dejal Stojanović.

Do zdaj štirje porazi
42-letni Ljubljančan je slovensko reprezentanco prevzel pred enim letom, ko je na klopi nasledil Matjaža Keka. Na osmih tekmah je dosegel dve zmagi in doživel štiri poraze. Še posebej boleči so bili trije na zadnjih štirih obračunih v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Boj za drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije, še ni izgubljen, saj Slovenija za Norveško zaostaja za štiri točke. Bolj skrb vzbujajoče so anemične predstave, ki ne vzbujajo upanja pred pomladanskim nadaljevanjem boja za SP v Braziliji.

Uveljavljanje mladih ne gre čez noč
Stojanović je do zdaj v svojem mandatu preizkusil 33 nogometašev, od tega 15 v vezni vrsti. "Tudi jaz bi si želel, da bi imel jedro 18, 20 igralcev, ki konstantno igrajo v klubih, nimajo poškodb in drugih težav ter da se lahko osredotačam na njih. Pojavilo se je kar nekaj težav s slabo formo in poškodbami, zato jih je bilo treba reševati. Marsikdo bi rekel, da sem eksperimentiral in nisem vedel, kaj in kako bi, ampak točno sem vedel in enostavno iskal rešitve," zatrjuje.

Nekateri menijo, da bi moral več priložnosti ponuditi mladim, drugi so glede tega precej bolj zadržani. "Mladi v takšnem primeru, ko je cilj hitro visoko postavljen, realno ne morejo nositi glavnega bremena. Lahko pa jih, če je takšen cilj postavljen šele za naslednji ciklus in počasi pridejo zraven. Švicarji so denimo potrebovali tri, štiri leta, da so sestavili konkurenčno reprezentanco. V prejšnjem ciklusu se kvalifikacije niso izšle po njihovih željah. Pa govorimo o generaciji mladinskih svetovnih prvakov. To ne gre čez noč. Moji kolegi se bodo verjetno strinjali z mano."

"Usnik in Hadžić nista laika v tem poslu"
Javnost je skeptično sprejela tudi njegova pomočnika Tonija Usnika in Safeta Hadžića. Stojanović odgovarja: "Mi funkcioniramo na način, kot želim. Onadva maksimalno dobro opravljata svoje delo. Nista laika v tem poslu. Usnik je že tri, štiri leta pomočnik. V mladinski kategoriji je bil velik talent, poznajo ga tudi v tujini. Iz prve roke lahko povem, da sem imel v zadnjem času priložnost videti, da so ga pozdravila velika nogometna imena. Safet ima izkušnje z vodenjem kluba v prvi ligi, moj pomočnik je bil dve leti v Domžalah in eno leto v Celju. Navsezadnje pa sem jaz tak tip selektorja, da veliko dela opravim sam."

Stojanović v Športnem izzivu tudi o kritikah
Val 202: Pogovor s selektorjem Stojanovićem
Odmevi po grenkem porazu v Tirani