Juventus je v nedeljo na tradicionalni tekmi za Pokal Berlusconi na San Siru premagal Milan s 3:2. Foto: EPA
Juventus je v nedeljo na tradicionalni tekmi za Pokal Berlusconi na San Siru premagal Milan s 3:2. Foto: EPA
Robinho in Kevin Constant
Robinho (levo) je pri Milanu ostal brez pomembnih partnerjev v napadu. Foto: EPA
Wesley Sneijder in Andrea Stramaccioni
Se bosta Wesley Sneijder in mladi Interjev trener Andrea Stramaccioni letos pogosto takole veselila? Foto: EPA
Gökhan Inler
Gökhan Inler je eden izmed trojice Švicarjev pri Napoliju. 7. septembra jih bomo spremljali tudi v Stožicah, kjer se bo Švica pomerila s Slovenijo v kvalifikacijah za SP 2014. Foto: EPA
Antonio Di Natale
Antonio Di Natale ostaja zaščitni znak Udineseja. Foto: EPA
Josip Iličić in Fabrizio Miccoli
Palermov dvojec, Josip Iličić in Fabrizio Miccoli, upa na boljšo sezono, kot je bila lanska. Sicilijanci so na lestvici zasedli šele 16. mesto. Foto: EPA
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar (levo) je z Bojanom Jokićem ostal v Chievu. Klub iz Verone je lani končal na zanj zelo dobrem desetem mestu. Foto: EPA

"Stara dama" je z izjemo Alessandra Del Piera zadržala moštvo iz prejšnje sezone, ko v 38 krogih ni izgubila niti enkrat. Hkrati je dobila še nekaj pomembnih okrepitev: iz Interja je prišel Lucio, iz Udineseja Mauricio Isla in Kwadwo Asamoah, iz Parme Sebastian Giovinco, iz Manchester Uniteda pa 19-letni Francoz Paul Pogba, ki velja za najbolj nadarjenega evropskega vezista pri teh letih. Po slogu igre spominja na Patricka Vieiro.
Za Juventus je nova okoliščina v primerjavi z lani ta, da bo igral tudi v Evropi. V Ligi prvakov ima prav tako visoke načrte. V Torinu še iščejo napadalca, ki bi jim na sezono zagotavljal po 20 zadetkov. Ni jim uspelo privabiti Robina van Persieja, Luisa Suareza ali Edinsona Cavanija, zdaj želijo Stevana Jovetića ali Fernanda Llorenteja, opazujejo tudi Edina Džeka. Zaradi desetmesečne kazni Antoniu Conteju bo moštvo vodil Massimo Carrera.

Milan - bo "rešitelj" Kaka?
Pri lani največjem tekmecu Juventusa Milanu so delovali povsem drugače kot Torinčani. Moštvo je korenito spremenjeno. Za več deset milijonov evrov sta v PSG prestopila Zlatan Ibrahimović in Thiago Silva, izmed napadalcev so izgubili še Antonia Cassana (Inter) in Maxija Lopeza (Sampdoria). Poslovili so se številni veterani - Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso, Clarence Seedorf in Filippo Inzaghi.
Nekaj nogometašev je na San Siro prišlo - najbolj znana imena so Riccardo Montolivo, Giampaolo Pazzini in povratnik v Italijo Cristian Zapata - toda to je premalo za resno konkuriranje Juventusu in igranje na treh "frontah". Manjka res vrhunski igralec iz najvišjega svetovnega razreda. Trener Massimiliano Allegri ima na razpolago premalo napadalcev, pogreša tudi močnega osrednjega branilca. Za nameček se je tik pred začetkom sezone že petnajstič v zadnjih dveh letih poškodoval Alexandre Pato, ki naj bi se vrnil v 3. krogu. Morda se bo do konca prestopnega roka iz Reala stari "jati" pridružil Kaka.

Inter - temeljita prevetritev
Inter se je tako kot Milan odločil za "revolucijo". Po lanski skromni sezoni in sedmem mestu mu drugega niti ni preostalo. Ob Samirju Handanoviću (začetek prvenstva bo zaradi poškodbe kolena izpustil) so najpomembnejše okrepitve branilca Matias Silvestre (posojen iz Palerma) in Alvaro Pereira (Porto), vezista Walter Gargano (Napoli) in Gaby Mudingayi (posojen iz Bologne) ter napadalca Cassano in Rodrigo Palacio (Genoa). Po polletni posoji v Espanyolu črno-modri veliko upov polagajo v Coutinha.
Interjevega dresa ne bodo več nosili Diego Forlan, Lucio in Pazzini, na izhodnih vratih sta tudi Julio Cesar in Maicon. "Mercato" bi lahko do konca meseca postregel s kakšnim presenečenjem, morda se bo poslovil še Dejan Stanković. Največja slabost: ni prave alternative za Diega Milita. Vodstvo kluba se izmika jasnemu odgovoru, kaj je cilj Interja, a prav gotovo se klub ne bo zadovoljil s tretjim mestom, na katerega ga postavljajo stavnice.

Napoli - razbremenjen Lige prvakov
Napoli nekateri vidijo takoj za Juventusom (lani ga je v finalu pokala tudi edini premagal), a pod Vezuvom bodo sezono začeli brez dveh pomembnih tvorcev uspehov v zadnjih letih Ezequiela Lavezzija (PSG) in Gargana (Inter). Vročekrvne navijače, ki še posebej selitve zadnjega v Milano (okrepil je neposrednega tekmeca) niso sprejeli z lahkim srcem, bo poskušal "pomiriti" mladi talent Lorenzo Insigne. Lani je pri Pescari v drugi ligi dosegel 18 zadetkov, zdaj pa se je vrnil v matični klub. Švicarsko "kolonijo" v Neaplju je po Gökhanu Inlerju in Blerimu Džemailiju dopolnil Valon Behrami (Fiorentina). Lani so na stadionu San Paolo spremljali Ligo prvakov, letos bodo Evropsko ligo.

Roma - vrnitev "boema" Zemana
Roma si ne želi ponoviti še ene slabe sezone. Na trenerskem stolčku je Luisa Enriqueja zamenjal Čeh Zdenek Zeman, ki ga na Apeninskem polotoku velikokrat naslavljajo z besedico "boemo" - tako zaradi tega, od kod prihaja, kot zaradi njegove osebnosti. Njegov zaščitni znak je napadalno usmerjen sistem 4-3-3. V večnem mestu je že deloval, najprej pri Laziu (1994-97), nato pa še pri Romi (1997-99). Moštvo je pomlajeno, med drugim so odšli Juan, Gabriel Heinze in Fabio Simplicio. Med številnimi novimi imeni izstopajo Federico Balzaretti (Palermo), Michael Bradley (Chievo) in Mattia Destro (Siena).

Udinese - Handanovića zamenjal Brkić
Videmski Udinese, ki je zadnji dve sezoni končal na četrtem in tretjem mestu, je tako kot lani izgubil tri pomembne člene (Handanović, Isla, Asamoah), a znova cilja visoko. V vratih bo stal Srb Željko Brkić, ki je lani pred poškodbo pri Sieni branil zelo dobro, izkazal se je tudi v sredo v kvalifikacijah za Ligo prvakov v Bragi. Izmed novincev je najzanimivejši brazilski vezist Willians. Veliko pričakujejo tudi od kolumbijskega napadalca Luisa Muriela, ki je lani igral za Lecce. Ob morebitni uvrstitvi v Ligo prvakov bodo najbrž poiskali še kakšno okrepitev.
Palermo - evforije pred novo sezono ni
Palermo z Josipom Iličićem in Jasminom Kurtićem vstopa v sezono precej tišje kot v zadnjih letih, ko je Maurizio Zamparini napovedoval boj za mesta tik pod vrhom. Navijaške evforije v mestu ni. Med igralci, ki so odšli, so vratar Emiliano Viviano (posojen Fiorentini) ter branilca Balzaretti (Roma) in Silvestre (Inter). Lani je Palermova obramba prejela kar 62 zadetkov, prvi cilj novega trenerja Giuseppeja Sannina (nazadnje Siena) pa bo izboljšati ravno igro v zadnji vrsti. V napadu sta novinca komaj 18-letni Argentinec Paulo Dybala (Instituto Cordoba), ki ga primerjajo s Sergiom Agüerom, in povratnik Franco Brienza (Siena). Strelski izbruh napoveduje tudi Abel Hernandez.

Kvote za osvojitev naslova prvaka na italijanski stavnici SNAI:

- Juventus 2,10
- Milan 4
- Inter 6
- Roma 10
- Napoli 10
- Lazio 60
- Udinese 200

Italijansko prvenstvo, 1. krog

Sobota ob 18.00:
FIORENTINA - UDINESE
Ob 20.45:
JUVENTUS - PARMA
Nedelja ob 18.00:
MILAN - SAMPDORIA
Ob 20.45:
ATALANTA - LAZIO
CHIEVO - BOLOGNA
GENOA - CAGLIARI
PALERMO - NAPOLI
PESCARA - INTER
ROMA - CATANIA
SIENA - TORINO