Ko se je pri Benfici v lanski sezoni poškodoval Artur, mu Oblak ni več vrnil mesta prvega vratarja. Bo to ponovil zdaj še v Atletico Madridu? Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Ko se je pri Benfici v lanski sezoni poškodoval Artur, mu Oblak ni več vrnil mesta prvega vratarja. Bo to ponovil zdaj še v Atletico Madridu? Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Pri sebi nikoli ne čutim pritiska in tudi tokrat pri "loteriji" proti Bayerju ga nisem.

O odsotnosti pritiska kljub temu, da te gleda svet.
Jan Oblak (Atletico Madrid)
Oblak je prejšnji teden postal prvi Slovenec, ki je po sedmih letih zaigral v izločilnih bojih Lige prvakov. Zadnji je bil Mirnes Šišić (Olympiakos-Chelsea osmina finala 2008). V soboto je nato Oblak postal še šesti Slovenec, ki je zaigral v španski prvi ligi. Foto: Reuters

Razlika je zagotovo v ligi in ekipah, proti katerim igraš. Tako Benfica kot Atletico sta zelo velika kluba, z ogromno navijači, kar se tega tiče, ni razlike. Kar se pa tiče tekem, kakovosti nasprotnikov, konec koncev smo tudi še v Ligi prvakov.

O razliki med igranjem za Benfico in Atletico
Jan Oblak (Atletico Madrid) - Stefan Kiessling (Bayer Leverkusen)
Slovenski drugi vratar je že deležen številnih člankov in simpatij. Tolažba Stefana Kiesslinga takoj po koncu "loterije" je v hipu obšla svet družbenih omrežij, vrstijo se analize o veliki priložnosti, Atleticovi navijači pa so že zložili prvo pesem (glej video spodaj). Foto: Reuters

"Prejšnji teden sem po dolgem času ponovno dobil priložnost. Sicer v nesrečnih okoliščinah za mojega kolega. Tako je v nogometu, kjer se hitro lahko vse spremeni - tako na dobro kot na slabo. Tak je pač šport. Pomembno je, da sem jo dočakal pripravljen, saj je to moja naloga. Zadovoljen sem s tem, kar se zdaj dogaja, a moram ostati z nogami na tleh in mirno nadaljevati. Nisem v nobeni evforiji, vse je normalno, sem še vedno isti kot pred dvema tednoma," je popolnoma umirjeno pripovedoval na ponedeljkovem reprezentančnem zboru trenutno najbolj zaželen slovenski nogometaš.

Kot začasni prvi vratar še nepremagan
V 97 minutah igre na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov z Bayer Leverkusnom in v 90 minutah tekme z Getafejem v 28. krogu Primere Division je ostal Škofjeločan nepremagan. Vsekakor je Oblak z obema rokama zagrabil začasno številko ena, v času poškodbe kolega Miguela Angela Moye, o katerem govori s samimi izbranimi besedami, čeprav ga je poleti v internem vratarskem dvoboju prehitel ravno na račun poškodbe.

Samo izročil žogo in pogledal v oči
Ob pomanjkanju časa za pogovor kljub Oblakovi pripravljenosti, da zamudi tudi na kosilo, je bila prva tema "loterija", ob kateri je nogometni svet znova opozoril nase. Ali je z držanjem žoge, ki jo je igralcem Bayerja izročal kar sam, skušal iztiriti nasprotnike?

"Nisem nič govoril z njimi. Samo pogledal sem jih in jim dal žogo. Ni šlo za nobeno kakšno hudo igro ... mogoče za igro ali branje oči. Pri enajstmetrovkah je odvisno res od veliko dejavnikov. Nikoli pri sebi ne moreš zagotovo vedeti, kam gre strel," je pojasnjeval Oblak, ki je vnovič dokazal, da ima občutek za strele z bele točke.

"Pri sebi nikoli ne čutim pritiska"
Ali ni bilo ob dolgem neigranju skoraj preveč pritiska, saj je o napredovanju odločala nepredvidljiva "loterija", v kateri je lani že doživel boleč poraz. Z Benfico je izgubil finale Evropske lige proti Sevilli, pri čemer je sicer Oblak uganil smer vseh petih strelcev, a bil vedno prekratek.

"Pri sebi nikoli ne čutim pritiska in tudi tokrat pri "loteriji" proti Bayerju ga nisem. Hotel sem narediti vse najboljše za našo ekipo, ubraniti čim več 11-m. Na srečo so oni veliko grešili in smo zmagali ter šli v četrtfinale Lige prvakov," je recept za svoj izreden uspeh razložil Oblak, ki je svoje besede potrdil tudi s svojim zadržanim in skromnim nastopom.

Ob tem je dal otrok Olimpije vedeti, zakaj je šel po zmagi tolažiti Stefana Kiesslinga, ko je zgrešil ključno enajstmetrovko. Oblak je namreč obrazložil težo soočenja pri enajstmetrovkah: "Ne gre za strah, temveč je normalno, da lahko, ko vidiš človeka v oči, razbereš nekatere stvari. Nekateri znajo skriti, drugi pa pokažejo vse. Vseeno je težko biti pameten o tem, potem ko je to že mimo. Gre res za trenutek, stotinko, ne da se razlagati, kako in zakaj."

Zmago si zaslužiš na terenu, tudi proti San Marinu
Pogovor se je seveda obrnil tudi proti reprezentanci in kvalifikacijski tekmi s San Marinom. "Po dolgem času smo se spet zbrali, vsi smo veseli, da se vidimo. Komaj čakamo na novo tekmo, kjer gremo po zmago. Normalno, da Slovenija je in verjamem, da bo vedno favorit proti San Marinu. A če si favorit, ni samoumevno, da boš zmagal, to je treba dokazati na igrišču in si tam zaslužiti zmago," je poudaril Oblak, ki se dobro zaveda, da mora tudi v reprezentanci Slovenije še počakati na svojo pravo priložnost.


Povratnik zavit v tišino vse do tekme
V preteklem tednu je sicer med izbranci Srečka Katanca najboljšo predstavo pokazal Josip Iličić, ki je na nedeljski tekmi v treh minutah z dvema podajama pripomogel k dvojčku Maria Gomeza. Za celotno predstavo je bil "Jojo" po WhoScored nagrajen z oceno 8,1 in uvrstitvijo v enajsterico kroga Serie A. Povratnik v izbrano slovensko nogometno vrsto se je zavil v molk in bo na voljo za izjave šele po petkovi tekmi.

Berić zgovoren na zelenici in zunaj nje
Veliko zgovornejši je bil trenutno najnevarnejši slovenski nogometaš - Robert Berić je v Avstriji dosegel že 17. gol sezone, že devetič je bil to tudi ključni gol za zmago Rapida. Pogovor s 23-letnim napadalcem, ki je prvič v reprezentanci za kvalifikacijsko tekmo, si boste lahko prebrali v četrtek.

Debitantski nastop Jana Oblaka v La Ligi


"Obli, Oblak, cada dia te quiero mas!" (Obli, Oblak vsak dan te imam raje)

Nov zmagoviti gol Roberta Berića

Branko Ilić v 90. preprečil poraz Partizana


Iličićev par podaj v Vidmu - s prostega strela in protinapada


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za San Marino (23+1)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Wolfsburg 1:2 (EL)
Sampdoria - Inter 1:0
/
vso tekmo (6,0)
na klopi, izpad iz Evropske lige; 1 obramba, 2 pobrani žogi
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Bayer *1:0 (LP)
Atletico - Getafe 2:0

23' (0:0) (6,6)
vso tekmo (7,3)

3 obrambe; debi v La Ligi, 2 obrambi, 2 pobrani žogi
Nejc VidmarDomžaleDomžale - Maribor 0:0vso tekmo16. nepremagana v Prvi ligi
BRANILCI (9)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Chievo - Palermo 1:0vso tekmo (6,2) v 61', zakrivil 11-m v 86', rešil gol, 5 zračnih dvobojev
Mišo BrečkoKöln (NEM)

Köln - Werder 0:0

/na klopi
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Palermo 1:0vso tekmo (7,3)

2 posredovanji

Branko IlićPartizan (SRB)Čukarički - Partizan 2:2vso tekmo v 90' - 3. gol
Luka KrajncCesena (ITA)Cesena - Roma 0:1

vso tekmo (6,9)

3 posredovanja, 2 preigravanji
Dominic MarohKöln (NEM) Köln - Werder 0:0vso tekmo (6,7)2 strela, 2 posredovanji
Martin MilecStandard Liege (BEL)* prost vikend * -brez tekme
Petar StojanovićMariborDomžale - Maribor 0:0vso tekmo
v 11' - 7. karton
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Platanias 1:0
OFI - PAS 0:3
vso tekmo
-
/; zmaga za zeleno mizo
VEZISTI (9+1)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Palermo 1:059' (1:0) (6,6)1 strel, 1 zračni dvoboj
Željko Filipović *MariborDomžale - Maribor 0:0

/

poškodovan - odpoved
Kevin KamplBorussia Dortmund (NEM)BVB - Juventus 0:3 (LP)
Hannover - BVB 2:3

vso tekmo (6,6)
/

debi v Ligi prvakov, strel, 3 posredovanja; na klopi

Andraž KirmOmonia (CIP)Anorthosis - Omonia 1:3 67' (1:2)
/
Jasmin KurtićFiorentina (ITA)Roma - Fiorentina 0:3 (EL)
Udinese - Fiorentina 2:2
/
vso tekmo (6,7)
nima pravice igranja v EL; v 57'
Dejan LazarevićSassuolo (ITA)Empoli - Sassuolo 3:1 84' (3:1) (6,0)1 strel
Aleš MerteljMariborDomžale - Maribor 0:0vso tekmo/
Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Istanbul - Genlerbirligi 3:1/izven postave
Benjamin VerbičCeljeCelje - Olimpija 0:0vso tekmo
/
NAPADALCI (3)
*Josip IličićFiorentina (ITA)Roma - Fiorentina 0:3 (EL)
Udinese - Fiorentina 2:2
/
69' (2:2) (8,1)
igralec tekme! v 50' za 1:1 in v 53. za 1:2, v 48'
Robert BerićRapid Wien (AVT)Wiener Nstd - Rapid 0:1vso tekmo v 48' - 17. ligaški gol
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)Kavasaki - Nagoja 1:3 (P)
Nagoja - Kašima 1:1
75' (1:2)
vso tekmo
/;
/
Vpoklicani za tekmo s Katarjem
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)

Ludo. - Loveč 5:0 (P)
Ludo. - Botev 0:0

74' (3:0)
46' (0:0)
/
Tim MatavžAugsburg (NEM)Freiburg - Augsburg 2:0 70' (0:0) (5,8)prvič zaigral po poškodbi
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Braunschweig - Inglostadt 0:0

vso tekmo

/

* - vpoklican, a zaradi poškodbe ni pri reprezentanci

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in aktivnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

Pri sebi nikoli ne čutim pritiska in tudi tokrat pri "loteriji" proti Bayerju ga nisem.

O odsotnosti pritiska kljub temu, da te gleda svet.

Razlika je zagotovo v ligi in ekipah, proti katerim igraš. Tako Benfica kot Atletico sta zelo velika kluba, z ogromno navijači, kar se tega tiče, ni razlike. Kar se pa tiče tekem, kakovosti nasprotnikov, konec koncev smo tudi še v Ligi prvakov.

O razliki med igranjem za Benfico in Atletico