Jan Oblak bi lahko postal tretji slovenski nogometaš, ki bi zaigral v finalu Lige prvakov oz. Evropskega pokala. Škofjeločan je v sredo sicer že postal prvi Slovenec, ki je odigral celotno polfinalno tekmo. Srečko Katanec je s Sampdorio igral še v
Jan Oblak bi lahko postal tretji slovenski nogometaš, ki bi zaigral v finalu Lige prvakov oz. Evropskega pokala. Škofjeločan je v sredo sicer že postal prvi Slovenec, ki je odigral celotno polfinalno tekmo. Srečko Katanec je s Sampdorio igral še v "polfinalni skupini" starega tekmovanja, Zlatko Zahovič pa je bil pri Valencii rezervist. Foto: Reuters

Igrali smo na zmago, da dosežemo gol in ga ne prejmemo. Na koncu se je vse dobro končalo. Zdaj moramo biti stoodstotno zbrani v glavah: v soboto nas najprej čaka prvenstvo (Rayo Vallecano), v torek pa nova tekma proti njim.

Jan Oblak po prvi polfinalni tekmi Lige prvakov
Diego Simeone
Diego Simeone je bil ves čas tik ob stranski črti. Dirigiral je igralcem na zelenici in nekajkrat tudi navijačem na tribunah. Foto: EPA

Saul Niguez je trenutno v izjemni formi. Prav uživam, ko vidim njegov silovit napredek. Prepričan sem, da lahko še precej napreduje, od njega lahko pričakujem še veliko več, motiva mu res ne manjka.

Diego Simeone o strelcu edinega gola
Fernando Torres
Fernando Torres je zadel vratnico v 75. minuti. Foto: Reuters
Pep Guardiola
Pepu Guardioli se z Bayernom še ni uspelo prebiti v finale Lige prvakov. Tudi v torek ga čaka trnova pot do želenega cilja. Foto: EPA

Atletico je imel le dve priložnosti, a imajo izjemno kakovost in so učinkoviti. Imajo zelo dobrega vratarja, odlični so v obrambi. Ni lahko zadeti proti ekipi, ki ima toliko igralcev postavljenih okoli kazenskega prostora. Priigrali smo si nekaj priložnosti, večina ekip proti Atleticu sploh ne dobi priložnosti za gol.

Pep Guardiola po porazu v Madridu
Jan Oblak in Thomas Müller
Thomas Müller, ki je zelo iznajdljiv pred vrati, je vstopil šele v 70. minuti. Foto: EPA

Nogometaši Atletica nikoli niso nervozni, tudi če je vseh enajst igralcev v kazenskem prostoru. Naša prednost na povratni tekmi bo tudi zelenica, ki omogoča igro kratkih podaj. Tokrat tega ni bilo mogoče izpeljati.

Kapetan Bayerna Philipp Lahm
Mats Hummels
Mats Hummels je zelo blizu podpisa pogodbe z Bayernom. Foto: EPA
Saul Niguez po zmagi Atletica nad Bayernom

Če bi taktični velemojster Diego Simeone pisal scenarij za prvo tekmo na stadionu Vicente Calderon, bi potekala točno tako, kot je v prvem polčasu. Na koncu je Bayern dobil le 41 odstotkov dvobojev, robustni Arturo Vidal pa le 38 odstotkov. Igralci Atletica so se sijajno postavljali, odlično zapirali prostor in stali tik ob nasprotnem igralcu. Vse, kar je zahteval Simeone, so izpolnili. Če bi Fernando Torres četrt ure pred koncem namesto vratnice zadel v polno, pa bi bili z nogo in pol že na San Siru.
Saul Niguez lahko še precej napreduje
"Vložili smo res ogromno v to srečanje. Mislim, da smo odigrali še boljšo tekmo, kot v četrtfinalu proti Barceloni. Tekmecu smo vsilili naš sistem igre. V prvem polčasu smo igrali točno tako, kot sem si zaželel. Drugi polčas je potekal bolj po željah Bayerna," je pojasnil Simeone, ki je znova igral svojo tekmo ob stranski črti.

"Saul Niguez je trenutno v izjemni formi. Prav uživam, ko vidim njegov silovit napredek. Prepričan sem, da lahko še precej napreduje, od njega lahko pričakujem še veliko več, motiva mu res ne manjka," je strelca odločilnega zadetka pohvalil 45-letni strokovnjak iz Buenos Airesa.
Oblak prvo ime atletov v 2. polčasu
Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak se je izkazal dvakrat v drugem polčasu, ko je zaustavil strel Javija Martineza z glavo in nato še močan strel Vidala z 20 metrov, s skupno sedmimi obrambami pa je bil ključni mož Atletov v 2. polčasu.

"Igrali smo na zmago, da dosežemo gol in ga ne prejmemo. Na koncu se je vse dobro končalo. Zdaj moramo biti stoodstotno zbrani v glavah: v soboto nas najprej čaka prvenstvo (Rayo Vallecano), v torek pa nova tekma proti njim. Vemo, da bo povratna tekma še zelo težka," je po tekmi v pogovoru za svetovne medije razmišljal 23-letnik iz Škofje Loke.

Prvi Slovenec, ki je odigral polfinale Lige prvakov
Oblak je na 46. tekmi sezone že 30. ohranil nedotaknjeno mrežo, s čimer je najboljši v Evropi. Po statističnem portalu WhoScored si je sinoči prislužil oceno 8,48 (sedem obramb, tri pobrane žoge, dobljen skok!) oz. drugo najboljšo na tekmi, igralec tekme je bil seveda Saul Ninguez (8,82). Kot drugega igralca tekme sta ga označila in ocenila tudi madridska športna dnevnika As in Marca.

"Še ena tekma, na kateri smo dokazali, da si zaslužimo igrati proti največjim moštvom, ker smo veliko moštvo. Bilo je zahtevno srečanje in zdaj pričakujemo novo težko tekmo v Münchnu," je poudaril sploh prvi slovenski nogometaš, ki je začel in odigral celotno polfinalno tekmo Lige prvakov. Zlatko Zahovič je maja 2001 odigral le 23 minut prve polfinalne tekme Leeds - Valencia, na povratni pa je zmago Valencie s 3:0 pospremil s klopi.

Po poteh Katanca in Zahoviča
Oblak lahko postane sicer šele tretji Slovenec, ki bi zaigral v finalu Lige prvakov oz. Evropskega pokala, ki je bil v Jugoslaviji/Sloveniji poznan sicer pod imenom Pokal državnih prvakov. Srečko Katanec leta 1992 na Wembleyju proti Barceloni v zadnji izvedbi pred preoblikovanjem in preimenovanjem ni bil uspešen. Njegova Sampdoria je izgubila po podaljšku z 0:1. Pred 15 leti je Zlatko Zahovič z Valencio ostal praznih rok v Milanu proti Bayernu. Športni direktor Maribora ni bil natančen z enajstih metrov, njegov strel je obranil veliki junak tistega finala Oliver Kahn. Z naslovom evropskega klubskega prvaka se sicer lahko pohvalita Rene Krhin in Vid Belec, ki sta bila leta 2010 med 25 člani zmagovitega Interja, a pod taktirko Joseja Mourinha v tekmovanju nista odigrala niti minute.

"El Nino": Proti tako močnemu tekmecu moraš trpeti
Torres je v spomladanskem delu znova začel spominjati na zlate čase. "Zelo dober izid nam je uspelo iztržiti na prvi tekmi. Saul je odigral res izjemno. Hitro vodstvo nam je omogočilo, da je šlo srečanje naprej po naših željah. Škoda za mojo vratnico, saj bi lahko imeli še lepšo prednost. Bayern igra na najvišji evropski ravni, čaka nas še zelo težka povratna tekma. Proti tako močnemu tekmecu moraš trpeti, še bolj trpeti in se boriti do konca. Pokazati moraš več, kot si realno sposoben, če želiš v finale," je razlagal "El Nino", ki je pred štirimi leti s Chelseajem osvojil Ligo prvakov v dramatični tekmi na Allianz Areni proti Bayernu po streljanju enajstmetrovk.
Brez Müllerja je bil Lewandowski odrezan
Guardiola je res presenetil z začetno postavo. Thomas Müller odlično dopolnjuje klasičnega napadalca Roberta Lewandowskega. Vse do 70. minute je moral Müller čakati na vstop v igro. Najboljši strelec Bundeslige je bil seveda sam popolnoma odrezan od igre. Tudi Franck Ribery je igral le 26 minut in vsekakor je pričakovati drugačno zasedbo prihodnji torek.
Guardiola: Zadetek posledica slabega začetka
"Veliko smo se pogovarjali o igri Atletica. Travnata površina je šla zelo na roko gostiteljem. Ni nam uspelo dogovorov prenesti na igrišče. Vseeno mislim, da smo tri četrtine tekme narekovali ritem. Atletico je imel le dve priložnosti, a imajo izjemno kakovost in so učinkoviti. Imajo zelo dobrega vratarja, odlični so v obrambi. Ni lahko zadeti proti ekipi, ki ima toliko igralcev postavljenih okoli kazenskega prostora. Priigrali smo si nekaj priložnosti, večina ekip proti Atleticu sploh ne dobi priložnosti za gol," je povedal Guardiola, ki bo odšel iz Münchna s tremi naslovi nemškega prvaka.

"Zadetek smo prejeli zaradi zelo slabega začetka tekme. Prvih 15 minut nismo bili v tekmi. Naši branilci so se kar umikali in s tem omogočili zadetek. Nisem zadovoljen s prvim polčasom in seveda tudi ne s končnim izidom. Brez zadetka na gostovanju si takoj v neugodnem položaju. Na drugi tekmi bomo morali precej dvigniti ritem igre, igrati bo treba pametno. Vsekakor si bom pozorno ogledal posnetek te tekme, saj bo treba v torek zaigrati drugače," je še dodal trener Bayerna, ki upa, da bo v soboto proti Borussii iz Mönchengladbacha dokončno potrjen nemški naslov.
Lahm: Nogometaši Atletica nikoli niso nervozni
"Nismo želeli preveč tvegati na začetku tekme. Po zaostanku je res težko izenačiti proti tako obrambno naravnani ekipi. Nogometaši Atletica nikoli niso nervozni, tudi če je vseh enajst igralcev v kazenskem prostoru. Naša prednost na povratni tekmi bo tudi zelenica, ki omogoča igro kratkih podaj. Tokrat tega ni bilo mogoče izpeljati," je razmišljal kapetan Philipp Lahm.

"Temeljito smo se pripravili na tekmo, vendar v uvodnih minutah nismo bili dovolj agresivni. Nigueza smo spustili preblizu vratom. V drugem polčasu bi si zaslužili gol. Zdaj moramo vložiti vse moči v povratno tekmo. Mislim, da se lahko prebijemo v finale," je dejal Manuel Neuer, ki ni imel veliko dela. Ko je Atletico prišel blizu vratom, pa je bilo vedno zelo nevarno.
Hummels zelo blizu vrnitve v München
V Münchnu potekajo že načrti za novo obdobje. Guardiola bo le še do 21. (morda do 28.) maja sedel na klopi Bavarcev. Nasledil ga bo Carlo Ancelotti. Mats Hummels, ki je za Bayern odigral le 38 minut, je na poti nazaj v München. Izgubljeni sin, ki ni dočakal prave priložnosti, si želi vrnitve. Le 19. maja 2007 na zadnji tekmi sezone v Bundesligi je dobil 38 minut priložnosti za igro proti Mainzu. Januarja 2008 je podpisal za Borussio, kjer je pustil neizbrisen pečat.
Odškodnina naj bi znašala od 30 do 40 milijonov evrov. Sijajni branilec je že obvestil vodstvo črno-rumenih, da želi zapustiti klub. Žena Cathy (za mis Bayerna so jo aprila 2007 izbrali navijači kluba) je doma v Münchnu. Obramba Bayerna še kako potrebuje novega stebra, kar se je videlo v Torinu, Lizboni in tudi v Madridu.
Bo Götze odšel v nasprotno smer?
V Münchnu je nesrečen Mario Götze, ki pod vodstvom Guardiole igra le na manj pomembnih tekmah. Strelec odločilnega zadetka v finalu zadnjega svetovnega prvenstva želi v prihodnji sezoni začeti novo poglavje. Morda je na vidiku dogovor med Bayernom in Borussio. Direktor Dortmunda Hans-Joachim Watzke je v pogovoru za televizijsko postajo Sky izjavil, da bi z veseljem sprejel Götzeja nazaj. Tudi Šindži Kagava in Nuri Sahin sta se vrnila na stadion Westfalen.
Vsekakor se obeta zelo zanimiv finale nemškega pokala med Bayernom in dortmundsko Borussio 21. maja v Berlinu. Bavarce prihodnji torek na Allianz Areni čaka zelo težka naloga, če želijo dvigniti vozovnico za finale Lige prvakov. Ko je bil finale zadnjič v Milanu, 23. maja 2001, so osvojili prestižni pokal.

Igrali smo na zmago, da dosežemo gol in ga ne prejmemo. Na koncu se je vse dobro končalo. Zdaj moramo biti stoodstotno zbrani v glavah: v soboto nas najprej čaka prvenstvo (Rayo Vallecano), v torek pa nova tekma proti njim.

Jan Oblak po prvi polfinalni tekmi Lige prvakov

Saul Niguez je trenutno v izjemni formi. Prav uživam, ko vidim njegov silovit napredek. Prepričan sem, da lahko še precej napreduje, od njega lahko pričakujem še veliko več, motiva mu res ne manjka.

Diego Simeone o strelcu edinega gola

Atletico je imel le dve priložnosti, a imajo izjemno kakovost in so učinkoviti. Imajo zelo dobrega vratarja, odlični so v obrambi. Ni lahko zadeti proti ekipi, ki ima toliko igralcev postavljenih okoli kazenskega prostora. Priigrali smo si nekaj priložnosti, večina ekip proti Atleticu sploh ne dobi priložnosti za gol.

Pep Guardiola po porazu v Madridu

Nogometaši Atletica nikoli niso nervozni, tudi če je vseh enajst igralcev v kazenskem prostoru. Naša prednost na povratni tekmi bo tudi zelenica, ki omogoča igro kratkih podaj. Tokrat tega ni bilo mogoče izpeljati.

Kapetan Bayerna Philipp Lahm
Saul Niguez po zmagi Atletica nad Bayernom