Wales, reprezentanca iz
Wales, reprezentanca iz "dežele rdečega zmaja", se je že v svojem prvem nastopu na evropskem prvenstvu uvrstil v polfinale. Na sliki branilec Chris Gunter z zastavo Walesa. Foto: Reuters
Sam Vokes
Rezervist Sam Vokes je v 85. minuti postavil piko na i velikemu uspehu Walesa. Foto: Reuters
Hal Robson Kanu
Hal Robson Kanu je iz igre vrgel dva branilca Belgije, nato pa poslal žogo za hrbet Thibauta Courtoisa. Foto: Reuters
Radja Nainggolan
Radja Nainggolan (levo) in Jason Denayer proslavljata vodilni zadetek. Foto: Reuters
Ashley Williams
Kapetan Walesa Ashley Williams je izenačil po podaji iz kota. Foto: Reuters
Wales
Wales, ki ima le enega zvezdnika, Garetha Bala, krasi izjemen moštveni duh. Foto: Reuters

Na papirju močnejši Belgijci so povedli v 13. minuti, ko je Radja Nainggolan s izstrelkom z okoli 25 metrov "razparal" mrežo Wayna Hennesseyja.

Zadetek je očitno prehitro zadovoljil Belgijo, saj je Wales prevzel pobudo in v 33. minuti z zadetkom Ashleyja Williamsa izenačil.


Celotno tekmo si oglejte tukaj.


Mojstrovini Kanuja in Vokesa

Wales, ki ima na zeleno-beli zastavi rdečega zmaja, je v drugem polčasu zapečatil usodo Belgijcev iz dveh protinapadov. Najprej je v 55. minuti Hal Robson Kanu z izjemno potezo vrgel iz igre dva belgijska branilca za 2:1, nato pa je v 85. minuti rezervist Sam Vokes vratarja Thibauta Courtoisa matiral še z glavo.

Belgija z rahlo pobudo, Wales nevarnejši
Belgijci, znani tudi pod vzdevkom rdeči vragi, so imeli sicer žogo nekaj več v nogah (52:48), a je bil Wales nevarnejši: skupaj streli 15:14, v okvir vrat pa 7:4. Belgiji se je zelo poznala odsotnost dveh branilcev, poškodovanega Jana Vertonghena in kaznovanega Thomasa Vermaelena. Njuni 21-letni zamenjavi Jordan Lukaku in Jason Denayer nista bila kos nalogi.

Tekmo v Lillu so sodili slovenski sodniki na čelu z Damirjem Skomino.


Trije poskusi Belgijcev v enem napadu

Belgijci so po uvodnem otipavanju zapretili v 7. minuti. Romelu Lukaku je v protinapadu potegnil po levi strani, nato pa podal na drugo stran, kjer je z nekaj metrov sprožil osamljeni Yannick Carrasco, a mu je vratar Wayne Hennessey ubranil strel. Odbita žoga je prišla do Thomasa Meunierja, čigar strel so Valižani blokirali, tako kot tudi poskus Edena Hazarda.

Nainggolan razparal mrežo Hennesseyja
Belgija je imela tudi v nadaljevanju pobudo, v 13. minuti pa jo kronala z vodilnim zadetkom. In to kakšnim! Hazard je okoli 25 metrov stran od valižanskih vrat na kratko podal do Nainggolana, ta pa je s pravim projektilom poslal žogo pod prečko nemočnega Hennesseyja. Izjemen gol, morda celo najlepši doslej na turnirju v Franciji.

Courtois preprečil veselje Taylorju
Belgija se je po golu pomaknila nekoliko nazaj in pobudo prepustila Walesu. Ta je imel v 26. minuti izjemno priložnost za izenačenje. Ramsey je na sredini kazenskega prostora našel vtekajočega Neila Taylorja, ki je udaril "s prve", a mu je vratar Thibaut Courtois izjemno ubranil.

Kapetan Williams poskrbel za izenačenje
Šest minut pozneje pa je bil Courtois nemočen. Wales si je priboril kot, podal je Aaron Ramsey, v kazenskem prostoru je Ashley Williams ušel Jasonu Denayerju, nato pa z glavo matiral Courtoisa. Wales je ne samo izenačil, ampak je tudi prevzel pobudo na igrišču, medtem ko so Belgijci po uvodnem pritisku (presenetljivo) popustili. Statistika prvega polčasa tako govori o rahli premoči Valižanov: posest žoge 55:45, streli 10:6, streli v okvir vrat pa 4:3.

Robson Kanu osmešil Meunierja in Fellainija
Na začetku drugega polčasa je pri Belgiji vstopil Marouane Fellaini, ki je zamenjal Carrasca. Belgijci so podobno kot v prvem delu spletli nekaj nevarnih akcij, poskusila sta Lukaku in Hazard, a nista bila natančna. Zato pa je bil uspešnejši Wales. "Rdeči zmaji" so izpeljali protinapad v režiji Garetha Bala in Ramseyja, ki je v kazenskem prostoru našel Hala Robsona Kanuja. Ta se je mojstrsko otresel Thomasa Meunierja in Fellainija, nato pa s polvisokim strelom ukanil še Courtoisa. Popoln preobrat Walesa.

Jalovi napadi Belgijcev
Belgija se je po šoku počasi pobirala in nizala obetavne akcije, a je Wales na zelenici dobro stal. V 74. minuti je Alderweireld poslal sijajen predložek v kazenski prostor, kjer je Fellaini ustrelil z glavo in za kakšen meter zgrešil. Belgija je pritiskala, zdelo se je, da izenačujoči zadetek visi v zraku.

Vokes zapečatil usodo Belgije
A ni šlo, obramba Walesa je bil čvrsta. Na drugi strani pa so Valižani v 85. minuti zadali Belgiji usodni udarec. V protinapadu je Chris Gunter z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer se je rezervist Sam Vokes dvignil v zrak med Denayerjem in Alderweireldom ter z glavo matiral Courtoisa s strelom v malo mrežico. Srečanje je bilo odločeno ...

Nainggolan z "granato" razparal mrežo Hennesseyja

Williams z glavo matiral Courtoisa

Robson Kanu preigral dva in zabil drugi gol Walesa

Vokes postavil piko na i zgodovinskemu uspehu

ČETRTFINALE, Lille

WALES - Belgija 3:1 (1:1)
45.936; Williams 31., Robson Kanu 55., Vokes 85.; Nainggolan 13.