Švicarji so v 20. minuti pred vrati Jasmina Handanovića lepo kombinirali, z roba kazenskega prostora pa je vratarja Maribora premagal Granit Xhaka. Foto: Reuters
Švicarji so v 20. minuti pred vrati Jasmina Handanovića lepo kombinirali, z roba kazenskega prostora pa je vratarja Maribora premagal Granit Xhaka. Foto: Reuters

Sigurno ni prijetno začeti kvalifikacijskega ciklusa s porazom. Prejeli smo dva zadetka z razdalje, na kar sem opozarjal, vse ostale stvari smo nadzirali. Napaki pri drugem golu se je zgodila v nevarnem območju in se ne bi smela zgoditi.

Slaviša Stojanović, selektor
Tim Matavž
Najlepšo slovensko priložnost na tekmi je v prvem polčasu zapravil Tim Matavž. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stojanović, Inler, Šuler, Birsa in Handanović po tekmi Slovenija - Švica
Švicarji ohladili Stožice

Gostje so bili precej boljši nasprotnik, bili so bolj razigrani in tudi učinkovitejši. Ekipa Ottmarja Hitzfelda vsebuje nekaj tehnično izjemno podkovanih nogometašev, ki so slovenski obrambi povzročili nemalo preglavic in so bili na koncu tudi jeziček na tehtnici. Razočarala je predvsem domača napadalna vrsta, ki kljub zaostanku v drugem polčasu v okvir vrat ni sprožila niti enega strela.

Ostale kvalifikacijske tekme
V skupini A je reprezentanca Hrvaške le strla odpor Makedonije (1:0), v skupini B je Italija v Bolgariji "le" remizirala (2:2), v skupini D je Nizozemska premagala Turčijo (2:0), reprezentanca Bosne in Hercegovine pa je s kar 1:8 ugnala Liechtenstein.

Xhaka ukanil Handanovića
Začetek tekme je bil živahen, večina igre se je odvila na sredini igrišča, Slovenci so v napad drveli predvsem po prestreženih podajah. Prvo pravo priložnost so si ustvarili v 10. minuti srečanja, ko je prosti strel priboril Valter Birsa. Z 20 metrov je nato Armin Bačinović meril prek vrat. Švicarji v uvodnih minutah niso bili nevarni, igrali so predvsem po krilih, a si resnejše priložnosti niso pripravili.

Vseeno so v 20. minuti prvi zatresli mrežo. Granit Xhaka je po lepem kombiniranju svojih soigralcev sprožil z roba kazenskega prostora, Handanovića ujel na napačni nogi in ob levi vratarjevi vratnici zadel za 0:1.

Derdiyok zadel vratnico
Slovenci so si v naslednjih minutah priigrali nekaj (pol)priložnosti. V 28. minuti je po podaji Andraža Kirma z leve strani z glavo proti vratom ob bližnji vratnici sprožil Tim Matavž, a je Diego Benaglio žogo odbil v kot. Švicarji bi lahko v 31. minuti vodstvo podvojili, ko se je po napaki v obrambi in podaji Valona Behramija iz oči v oči s Handanovićem znašel Eren Derdiyok, ki je iz neposredne bližine zadel vratnico.

Matavžu veselje preprečil Benaglio
Že v naslednjem napadu se je izjemna priložnost po lepi globinski podaji ponudila Matavžu. Napadalec PSV-ja je ušel obrambi in stekel proti golu, kjer mu je veselje z dobro obrambo preprečil Benaglio. V 37. minuti je po sredini proti vratom krenil še Birsa, a je ostalo pri minimalnem vodstvu Švicarjev. Tik pred odmorom je z izjemnim prodorom slovenske branilce na levi nogi ujel še Xherdan Shaqiri, a je žogo nato poslal naravnost v naročje opreznega Handanovića.

Inler kaznoval napako Radosavljevića
Drugi polčas so Švicarji začeli precej bolje kot prvega, že v uvodnih minutah nadaljevanja je proti vratom nevarno sprožil Xhaka, v 51. minuti pa so gostje povedli že z 0:2. Aleksandar Radosavljević je pred kazenskim prostorom storil napako in žogo podal naravnost na nogo nasprotnika. Gökhan Inler je nato s pravim evrogolom švicarske navijače spravil v delirij.

V drugem polčasu brez strela v okvir
Po dobri uri igre je Stojanović Birso zamenjal z Josipom Iličićem, ki je v 70. minuti po prekršku nad rezervistom Zlatanom Ljubijankičem, ki je v napadu zamenjal Zlatka Dedića, s prostega strela izsilil kot. Pet minut pozneje so gostje ostali brez izključenega Tranquilla Barnette, a se to v igri ni kaj prida poznalo. Drugi polčas so Slovenci celo zaključili brez strela v okvir vrat, še najbliže zadetku je bil Ljubijankič, ki je po podaji Bojana Jokića v 80. minuti iz neposredne bližine (in tudi iz prepovedanega položaja) žogo poslal mimo vrat. Zadnjo priložnost za častni zadetek je po predložku z leve strani z glavo zapravil kapetan Boštjan Cesar.

"Takšne napake se ne smejo dogajati!"
Selektor Stojanović je po tekmi dejal: "Sigurno ni prijetno začeti kvalifikacijskega ciklusa s porazom. Prejeli smo dva zadetka z razdalje, na kar sem opozarjal, vse ostale stvari smo nadzirali. Napaki pri drugem golu se je zgodila v nevarnem območju in se ne bi smela zgoditi." Ključen na tekmi je bil prvi gol, a Slovenci so imeli še dovolj časa za povratek oziroma preobrat. Žal se ni izšlo. "Prvi zadetek smo dobili prepoceni, na bočnem položaju smo bili navini, po strelu je šla žoga skozi noge dveh nogometašev. V redu, dobi se gol, ampak potem smo se dobro odzvali, imeli smo svoje priložnosti, a takšne napake, kot je bila tista pri drugem golu, se ne smejo dogajati," je povedal Ljubljančan.

Kapetan Cesar je še dodal: "Ko se izgubi tekma, še posebej doma, ni najbolje. Gremo naprej, ker nas že v torek čaka težka tekma proti Norveški. Hitro je treba dvignit glave in stopit skupaj."

Bačinović dobil prednost pred Kurtićem
Toni Usnik
, pomočnik selektorja, je pred tekmo dejal, da so bili nogometaši 100-odstotno pripravljeni. Selektor je Jasmina Handanovića pred Janom Oblakom izbral, ker ima več tekem za reprezentanco, več izkušenj, prav tako pa naj bi bolje poznal igralce. O vezni liniji je še povedal: "Odločili smo se za Bačinovića, ker je nekoliko bolj obrambno naravnan kot Jasmin Kurtić. Verjamem, da bo z Radosavljevićem ustvaril blok in tudi dobro odigral v fazi napada. V pomoč jima bo še Zlatko Dedić, ki bo poskušal preprečiti distribucijo žoge na Gökhana Inlerja."

Islandci porazili Norvežane
Albanci
so v Tirani strli odpor Cipra s 3:1 (1:1), za presenečenje pa so poskrbeli Islandci, ki so v Reykjaviku premagala Norveško z 2:0 (1:0). Za Islandce sta gola dosegla Kari Arnason v 22. ter Alfred Finnbogason v 81. minuti. Norvežani bodo v torek gostili Slovence v Oslu.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2014, SKUPINA E, 1. krog

SLOVENIJA - ŠVICA 0:2 (0:1)
13.233; Xhaka 20., Inler 51.
RK: Barnetta 75./Švica

Slovenija: J. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Radosavljević (81./Kurtić), Bačinović, Birsa (61./Iličić), Dedić (55./Ljubijankič), Kirm, Matavž.

Švica: Benaglio, Lichtsteiner, von Bergen, Djourou, Rodriguez, Shaqiri (74./Džemaili), Inler, Behrami, Barnetta, Xhaka (86./Fernandes), Derdiyok.

Sodnik: Paolo Tagliavento (Italija)


ALBANIJA - CIPER 3:1 (1:0)
Sadiku 36., Cani 84.,, Bogdani 87.; Laban 45.

ISLANDIJA - NORVEŠKA 2:0 (1:0)
Arnason 22., Finnbogason 82.

Sigurno ni prijetno začeti kvalifikacijskega ciklusa s porazom. Prejeli smo dva zadetka z razdalje, na kar sem opozarjal, vse ostale stvari smo nadzirali. Napaki pri drugem golu se je zgodila v nevarnem območju in se ne bi smela zgoditi.

Slaviša Stojanović, selektor
Stojanović, Inler, Šuler, Birsa in Handanović po tekmi Slovenija - Švica
Švicarji ohladili Stožice