Dinamov kapetan Milan Badelj je v prvem polčasu zadel avtogol, v nadaljevanju pa je dosegel zmagoviti zadetek in se na najlepši mogoči način poslovil od Maksimirja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dinamov kapetan Milan Badelj je v prvem polčasu zadel avtogol, v nadaljevanju pa je dosegel zmagoviti zadetek in se na najlepši mogoči način poslovil od Maksimirja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
S prodori se je večkrat izkazal Josip Pivarić (desno). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mariborski nogometaši so v 39. minuti takole proslavili izenačujoči zadetek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mariborski navijači se že veselijo povratnega srečanja v Ljudskem vrtu, kamor pa ne bodo odpotovali Bad Blue Boysi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ta je po zgodnjem vodstvu svoje ekipe še pred odmorom poskrbel za izenačenje, ko je žogo nespretno poslal za hrbet svojega vratarja, a se je nato za napako oddolžil in dosegel zmagoviti zadetek.

Zagrebčani izkoristili vrzeli v obrambi
Tekmo so nekoliko bolje začeli gostitelji, ki so ves čas pritiskali in si v 7. minuti pripravili prvo resnejšo priložnost, ko je z roba kazenskega prostora prek vrat sprožil Arijan Ademi. Tri minute pozneje je že padel zadetek. Po desni strani je odlično pobegnil hrvaški reprezentančni branilec Domagoj Vida in podal pred vrata, kjer je Jasmina Handanovića iz neposredne bližine premagal 22-letni Splitčan Duje Čop.

Napadi Zagrebčanov niso pojenjali, v 15. minuti je Jerko Leko po predložku z leve strani ob drugi vratnici grdo zgrešil, hip zatem je lastnega vratarja skoraj premagal Arghus. Handanovića je rešila prečka.

Badelj premagal lastnega vratarja
Proti koncu polčasa so se Mariborčani otresli začetnega hrvaškega pritiska, v vezni liniji je igra končno stekla, priigrali so si tudi nekaj lepih priložnosti. V 26. minuti je po lepem prodoru vrata zgrešil Goran Cvijanović, po dobre pol ure igre je z glavo zgrešil še Robert Berić. V 39. minuti je slovenskim državnim prvakom vendarle uspelo izid poravnati. Cvijanović je z leve strani pred vrata poslal nizek predložek, ki ga je v lastno mrežo preusmeril kapetan Milan Badelj.

Berić zapravil najlepšo priložnost
Še pred začetkom drugega polčasa so gostitelji izvedli menjavo in namesto Leka v igro poslali Ivana Peka. Izenačena igra s konca prvega polčasa se je nadaljevala tudi v drugem, čeprav so Hrvati kmalu prevzeli pobudo. Neprestano so pritiskali in v obrambi puščali preveč prostora, kar je v 55. minuti skoraj izkoristil Agim Ibraimi, ki je že stekel proti golu, a je domača obramba posredovala v zadnjem trenutku in mu žogo izbila pred nosom. Sledili sta dve izjemni priložnosti, po ena na vsaki strani. Po dobri uri igre je po levi strani prodrl Josip Pivarić in z diagonalnim strelom za slab meter zgrešil levo Handanovićevo vratnico.

V 68. minuti je izjemno priložnost zapravil še Berić, ki se je po vrhunski globinski podaji Marcosa Tavaresa znašel iz oči v oči z vratarjem Ivanom Kelavo, z desnico meril v malo mrežico in za las zgrešil.

Badljevo slovo od Maksimirja
Badelj, ki bo po povratni tekmi prihodnji torek v Mariboru okrepil vrste Hamburga, se je v 74. minuti oddolžil za avtogol, ki ga je zadel v prvem polčasu. V ogenj ga je z lepo globinsko podajo poslal strelec prvega zadetka Čop, kapetan Dinama pa je hladnokrvno zaključil za 2:1. Takoj zatem se je nova izredno lepa priložnost ponudila Beriću, ki se je znova znašel iz oči v oči s Kelavo, a je z močnim strelom nastreljal vratarja.

Dinamu je vratnica preprečila še višje vodstvo, ko je s prostega strela z roba kazenskega prostora v 85. minuti silovito sprožil Sammir.

Liga prvakov, dodatne kvalifikacije, prve tekme, PRVAKI:
DINAMO ZAGREB
- MARIBOR 2:1 (1:1)
22.000; Čop 10., Badelj 74.; Badelj 39./ag

Dinamo: Kelava; Pivarić, Šimunić, Tonel, Vida; Badelj, Ademi, Leko(46./Peko), Rukavina (57./Bequiraj), Sammir (88./Vrsajko); Čop.

Maribor: Handanović; Mejač, Rajčević, Arghus, Potokar; Mertelj, Filipović, Cvijanović, Ibraimi (78./Mezga); Tavares, Berić (82./Komazec).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)


BATE BORISOV - HAPOEL KIRJAT ŠMONA 2:0 (1:0)
Rodionov 29., 78.
RK: Matović 70./Ironi

AEL LIMASSOL - ANDERLECHT 2:1 (1:0)
Junior 36., Miguel 72.; Mbokani 62.
RK: Jovanović 75./Anderlecht

BASEL - CLUJ 1:2 (1:0)
Streller 44.; Sougou 66., 71.

HELSINGBORG - CELTIC 0:2 (0:1)
Commons 2., Samaras 75.

NEPRVAKI:
BRAGA - UDINESE 1:1 (0:1)
Ismaily 68.; Basta 23.

MALAGA - PANATHINAIKOS 2:0 (2:0)
Demichelis 17., Eliseu 34.

SPARTAK MOSKVA - FENERBAHČE 2:1 (0:0)
Emenike 59., Kombarov 69.; Kuyt 65.

BORUSSIA (M) - DINAMO KIJEV 1:3 (1:2)
Ring 13.; Mihalik 28., Jarmolenko 36., Jong 81./ag

KÖBENHAVN - LILLE 1:0 (1:0)
Santin 38.
Payet je v 15. minuti zgrešil 11-m za Lille.