Razočarani Jan Oblak, ki je doživel prvi poraz v dresu Benfice, in Kevin Gameiro, ki je z bele točke prinesel Sevilli tretji evropski naslov. Foto: Reuters
Razočarani Jan Oblak, ki je doživel prvi poraz v dresu Benfice, in Kevin Gameiro, ki je z bele točke prinesel Sevilli tretji evropski naslov. Foto: Reuters
Ivan Rakitić in igralci Seville, prvaki Evropske lige
Ivan Rakitić je takole dvignil pokal Uefe za sezono 2013/14, pri čemer je bil uradno Hrvat razglašen za igralca finala, čeprav bi si to brez dvoma zaslužil vratar Beto. Foto: Reuters
Beto in Oscar Cardozo
Prestrašeno izvajanje 11-m Oscarja Cardoza in Rodriga je vratar Beto izkoristil za nekaznovan izlet s črte in zlata vredni obrambi. Foto: Reuters
Lima (Benfica) - Beto (Sevilla)
Najvidnejši nogometaš rednega dela je bil brazilski napadalec Lima, ki je za Benfico zapravil vrsto priložnosti, najlepšo sredi 2. polčasa, ko je v odločilnem trenutku zgrešil žogo. Foto: EPA
Izvajanje 11-m v finalu Evropske lige
Vrhunci 2. polčasa finala v Torinu
Bacca s podplatom zadel Oblaka
Vrhunci 1. polčasa finala v Torinu

Urok Bele Guttmanna še kar traja! Benfica je po letu 1962 in odhodu madžarskega Juda, ki je preklel "orle" v Evropi za sto let, izgubila že osmi evropski finale, drugega zapored v Evropski ligi. Zle usode na drugem največjem nogometnem odru v Evropi ni mogel prekiniti niti Jan Oblak, ki je v vratih Benfice doživel sploh prvi poraz. 21-letni Škofjeločan v "loteriji" ni mogel ubraniti nobenega izmed štirih strelov Seville (glej video desno).

Beto uročil "orle" in sodnike
Pri Špancih je v vratih z dvema ubranjenima enajstmetrovkama blestel Portugalec Beto. Oscar Cardozo in Rodrigo sta se kot drugi in tretji strelec obotavljala, kar je Beto izkoristil za korakanje s črte, česar pa sodniki niso dosodili, in 32-letnik je postal veliki junak finala v Torinu. Pri Andaluzijcih so Carlos Bacca, Stephane M'bia, Coke in Kevin Gameiro neusmiljeno premagovali Oblaka z natančnim in močnimi 11-m. Ko je v četrti seriji za 4:2 zadel Kevin Gameiro, je Sevilla tretjič postala prvak Evropske lige oz. Pokala Uefa.

Ostri in številni prekrški, strelov pa nikjer
Finale na Juventus Stadiumu je podjetneje začela Benfica, a brez pravega zaključka. Na drugi stani je imela Sevilla prvi kot na tekmi, Kolumbijec Carlos Bacca pa je bil v 9. minuti v izrednem položaju, a je bil v prepovedanem položaju.

Po dveh ostrih prekrških nad Srbom Miralemom Sulejmanijem sta porumenela branilca Seville Federico Fazio in Alberto Moreno. Iz prekinitve je Benfica prvič zagrozila, a Ezequiel Garay ni izkoristil nezbranosti vratarja Beta. V 25. minuti je pretepeni Sulejmani moral z igrišča, pri "orlih" je vstopil Andre Almeida. Prve tri četrtine igre so zaznamovali številni in ostri prekrški, pravih strelov pa ni bilo. V 37. minuti je sledil prvi strel v okvir vrat: ko je Alberto Moreno medlo streljal, Jan Oblak pa mirno pobral žogo.

Dodatek prinesel tri priložnosti "orlov"
Šele sodnikov podaljšek 1. polčasa je prinesel pravo razburjenje in tri resne priložnosti Benfice. Najprej Maxiju Perreiri ni uspelo dvigniti žoge prek Beta, v naslednjem napadu je udaril Ruben Amorim, a se je portugalski čuvaj mreže Seville izkazal tudi ob naslednjem poskusu Rodriga.

Pareja blokiral pred golovo črto
Drugi del se je nadaljeval tam, kjer se je končal prvi - s pritiskom Benfice. Po hitrem protinapadu je imel Lima neomejen čas in prostor za zaključni diagonalni strel, s katerim je že premagal Beta, a je branilec Nicolas Pareja ustavil žogo pred golovo črto. Po odbiti žogi sta sledila še dva poskusa Lizbončanov, a so Rodriga in še drugič Limo znova ustavili požrtvovalni Andaluzijci.

Oblak trikrat zapored ustavil Reyesa
V 53. minuti se je velika priložnost ponudila tudi Sevilli, a je Jose Antonio Reyes streljal mimo Oblakovih vrat. Začele so se vrstiti napake na obeh straneh, kar je prineslo vrsto strelov. Reyes je znova poskusil z razdalje v 55. minuti, a je bil Oblak na mestu, kakor tudi v 61. minuti, ko je nekdanji španski reprezentant še tretjič ogrel dlani Slovenca. Ob koncu napada je s podplatom čevlja Oblaka pohodil Bacca, zaradi česar je vratar "orlov" potreboval zdravniško pomoč.

Garay zgrešil napol prazno mrežo
Španci so prevzeli pobudo, a niso spletli matne mreže za zaključni strel. Na drugi strani sta se Lima in Rodrigo še naprej zapletala v preigravanja, ob idealnem položaju pri beli točki pa je Lima zgrešil žogo. Pri poskusih z razdalje je bil najnevarnejši strel Lime v 84. minuti, a se je s parado izkazal Beto. Sledil je kot, ko je obramba Seville pozabila na Ezequiela Garaya, ki pa je z glavo zgrešil na stežaj odprta vrata. Redni del ni dal zmagovalca in finale se je prevesil v podaljšek 2 x 15 minut.

Bacca iz oči v oči z Oblakom in mimo
V 99. minuti je s prostega strela močno udaril Lima, a je Beto bil na pravem mestu. Sledila je groba napaka v portugalski obrambi in Bacca je sam stekel proti Oblaku, ki je zaprl kote in Kolumbijec je z diagonalnim strelom zgrešil vrata. Krči in vse bolj raztrgana igra so pripeljali finale do izvajanja enajstmetrovk. Prvih po letu 2007, ko je slavila Sevilla, ki je zdaj ponovila vajo še proti nesrečni Benfici.

Statistika

Sevilla

Benfica

Streli 1120
Streli v okvir vrat46
Prekrški2125
Posest žoge5149
Koti47


Krvnik Maribora potrdil Guttmannov urok
Benfica je nazadnje v Evropi slavila leta 1962, od tedaj pa je kar osemkrat padla na zadnji oviri (kar petkrat v finalu Evropskega pokala oziroma Lige prvakov). Lani je tako Chelsea premagal Benfico v finalu Evropske lige v sodnikovem podaljšku z golom Branislava Ivanovića. "Orli" z 21-letnim Škofjeločanom v vratih niso mogli premagati uroka Bele Guttmanna, ki je po dveh naslovih evropskih prvakov ob burni ločitvi napovedal, da Benfica še 100 let ne bo osvojila Evrope.

Sevilla je na poti do finala v Torinu v šestnajstini finala izločila prav Maribor. Španci so Evropsko ligo, tedaj Pokal Uefa, osvojili v letih 2006 in 2007. S tretjo osvojeno lovoriko v tem tekmovanju se je Sevilla na večni lestvici izenačila z Liverpoolom, Interjem, Barcelono, Valencio in Juventusom (štejejo se tudi lovorike pokala velesejemskih mest).

Evropska liga, finale:
SEVILLA - Benfica 4:2 (0:0) - po enajstmetrovkah

Sevilla: Beto; Coke98., Pareja, Fazio11., Moreno13.; Carrico, M'Bia, Reyes ( 78./Marin ( 114./Gameiro)), Rakitić, Vitolo ( 110./Figueiras), Bacca.

Benfica: Oblak; Pereira, Luisao, Garay, Siqueira30. ( 99./Cardozo); Amorim, Gaitan ( 119./Cavaleiro), Gomes; Sulejmani ( 25./Almeida100.), Lima, Rodrigo.

Sodnik: dr. Felix Brych (Nemčija).

Enajstmetrovke (prvi so streljali nogometaši Benfice):

Benfica - Sevilla 2:4

Lima Bacca
Cardozo M'bia
Rodrigo Coke
Luisao Gameiro



* - leta 2010 sta Ligo prvakov kot člana Interja osvojila tudi Rene Krhin in Vid Belec, a v tem tekmovanju nista zaigrala. Srečko Katanec je s Sampdorio leta 1990 osvojil Pokal pokalnih zmagovalcev, leta 1992 pa je s klubom iz Genoe izgubil v finalu Pokala prvakov, še prej pa je s Stuttgartom leta 1989 izgubil finale Pokala Uefa.

Izvajanje 11-m v finalu Evropske lige
Vrhunci 2. polčasa finala v Torinu
Bacca s podplatom zadel Oblaka
Vrhunci 1. polčasa finala v Torinu