Damjan Bohar je v 37. minuti popeljal vijoličaste v vodstvo. Foto: EPA
Damjan Bohar je v 37. minuti popeljal vijoličaste v vodstvo. Foto: EPA
Viole
Po vodilnem zadetku Maribora so gostujoči navijači (zbralo se jih je 1.300) takole slavili z baklami. Foto: EPA
Klaas Jan Huntelaar in Aleksander Rajčević
Klaas Jan Huntelaar je izenačil s strelom z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters
Maribor tudi v Gelsenkirchnu neporažen

favorit, a Maribor je osvojil veliko točko (1:1).
Na Veltins Areni, lepotici v Porurju, so gostje v prvem polčasu celo povedli. V 37. minuti je domače navijače šokiral Damjan Bohar. Sijajno akcijo je začel Dare Vršič. Žoga je na levi strani prišla do Mitje Vilerja, ta pa je podal v sredino kazenskega prostora, kjer jo je Bohar (v akciji je sodeloval že prej) z močnim strelom z 11 metrov neubranljivo poslal v mrežo.
V 56. minuti je po veliki napaki Vilerja, ki mu je podal žogo, izenačil Klaas Jan Huntelaar. Nizozemski reprezentant je s 16 metrov natančno meril po tleh, pokriti Jasmin Handanović je bil prekratek.

Namesto poškodovanega Petra Stojanovića je mesto v začetni postavi vijoličastih dobil Aleš Mejač, pri Schalkeju pa je namesto Maxa Meyerja igral Švicar Tranquillo Barnetta.
Vršič poskusil s sredine igrišča
Potem ko je Schalke v uvodnih desetih minutah kar nekajkrat nevarno zapretil (Handanović je bil vselej na mestu), je pri vijoličastih v 11. minuti iz protinapada prvi zapretil Dare Vršič. Streljal je s sredine igrišča, saj je videl, da vratar Ralf Fährmann stoji zunaj vrat. Žoga je zletela malo čez prečko.

V 26. minuti je sledila do tedaj najlepša priložnost Schalkeja. Po lepem predložku Christiana Fuchsa z leve strani je na daljši vratnici z glavo iz bližine streljal Kevin Prince Boateng. Mimo vrat.

Pet minut pozneje je Marcos Tavares od daleč nenadoma streljal po tleh, žal naravnost v vratarja Fährmanna.

Handanović dobil dvoboja z Draxlerjem
Po obeh zadetkih je imel terensko premoč in več priložnosti Schalke. V 60. minuti je bil Handanović na pravem mestu po strelu Juliana Draxlerja iz bližine. Četrt ure pozneje je mariborski vratar z odlično obrambo znova preprečil veselje velikemu upu nemškega nogometa po njegovem silovitem strelu.

Trener Maribora Ante Šimundža je že predtem pogumno na zelenico poslal še enega napadalca Jeana Philippa Mendyja, ki je zamenjal Vršiča. Slovenski prvaki so najbolj zagrozili v 89. minuti, ko je še en rezervist Sintayehu Sallalich po protinapadu krenil proti vratom in streljal, toda več od kota Štajercem iz te akcije ni uspelo iztržiti.
V zadnjih minutah niso imeli večjih težav in so se po treh minutah sodnikovega podaljška veselili velike točke. Tudi pred 15 leti je Maribor remiziral na nemških tleh. Tedaj se je v zadnjem krogu predtekmovanja brez zadetkov razšel z Bayerjem iz Leverkusna in mu zaprl vrata v osmino finala.
Matić v Lizboni odločil z glavo
Na drugi tekmi skupine G je Chelsea v Lizboni z 0:1 ugnal Sporting. Edini strelec je bil v 34. minuti Nemanja Matić, ki je nekoč nosil dres Sportingovega mestnega tekmeca Benfice. Po prostem strelu Cesca Fabregasa je zadel z glavo in po 16 tekmah prekinil Sportingov štiriletni niz brez poraza na domačem stadionu v evropskih tekmovanjih. Višji poraz je z odlično predstavo preprečil vratar Rui Patricio. Tudi portugalski podprvaki so imeli nekaj priložnosti, v zadnji minuti je Fredy Montero z glavo streljal mimo vrat.

2. krog, skupina G:
SCHALKE - MARIBOR 1:1 (0:1)
47.997; Huntelaar 56.; Bohar 37.

Schalke: Fährmann, Ayhan ( 46./Učida), Matip, Neustädter, Fuchs, K.-P. Boateng ( 79./Meyer), Aogo, Choupo-Moting ( 66./Obasi), Barnetta, Draxler, Huntelaar.

Maribor: Handanović, Mejač, Rajčević, Šuler, Viler , Filipović , Mertelj ( 80./Ndiaye), Vršič ( 67./Mendy), Bohar ( 82./Sallalich), Ibraimi , Tavares.
Sodnik:
Carlos Velasco Carballo (ŠPA)


SPORTING LIZBONA - CHELSEA 0:1 (0:1)
Matić 34.

Lestvica:
CHELSEA          2  1 1 0  2:1  4
MARIBOR          2  0 2 0  2:2  2
SCHALKE          2  0 2 0  2:2  2
SPORTING         2  0 1 1  1:2  1


M. R.

Maribor tudi v Gelsenkirchnu neporažen