Ljubljana slavi prvi naslov državnih prvakov po 21 letih, NK Olimpija Ljubljana pa bo prvič nastopil v bojih za Ligo prvakov. V štirih nastopih v Evropski ligi je zbrala le tri napredovanja: proti Širokem Brijegu, Bohemiansu in Jeunesse Esch. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubljana slavi prvi naslov državnih prvakov po 21 letih, NK Olimpija Ljubljana pa bo prvič nastopil v bojih za Ligo prvakov. V štirih nastopih v Evropski ligi je zbrala le tri napredovanja: proti Širokem Brijegu, Bohemiansu in Jeunesse Esch. Foto: www.alesfevzer.com

Salzburg, Celtic, Apoel Nikozija, Bate Borisov, Legia Varšava, Dinamo Zagreb, Ludogorec Razgrad, Köbenhavn, Qarabag, Rosenborg, Astana, Crvena zvezda, Skenderbeu Korce, Dinamo Tbilisi, Hafnarfjardar in Trenčin je 16 znanih od 17 potencialnih nasprotnikov Olimpije v 2. predkrogu Lige prvakov. Uefa tik pred žrebom v nerazkritem ključu razvrsti klube v tri podskupine.

Nogometaši Maribora
Maribor je med letoma 2011 in 2014 poskrbel za kar štiri zaporedne evropske jeseni v Ljudskem vrtu: trikrat se je igral skupinski del Evropske lige, kjer se je celo prezimilo v leto 2014, nato pa je sledila še druga Liga prvakov. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Kous (Celje) - Marcos Tavares (Maribor)
Tri evropske vstopnice so že podeljene: Olimpiji za Ligo prvakov, Mariboru in Domžalam za Evropsko ligo. Celje mora za evropske tekme osvojiti slovenski pokal, če pa bo v finalu lovoriko osvojil Maribor, bo z mednarodnim tekmovanjem osrečil Gorico. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski klubski nogomet na Uefini lestvici zaseda 28. mesto s koeficientom 13,625 med 55 nogometnimi zvezami.

Uefa
Uefina tekmovanja so lahko hitro dobičkonosna, sploh v slovenskih klubskih razmerah. Olimpija bo za nastopanje v 2. predkrogu Lige prvakov prejela 300 tisoč evrov nagradnega bonusa, ob napredovanju pa se začnejo nagrade hitro zviševati v milijone. V Evropski ligi znaša "štartnina" v 1. predkrogu 200 tisoč evrov, ki se nato zvišujejo bolj postopno. Maribor je v sanjski sezoni 2014/15 iz nagradnega sklada Lige prvakov prejel rekordnih 13,775 milijona evrov! Foto: Reuters
Branko Ilić (Astana) - Marcos Tavares (Maribor)
Lani je bilo Evrope za slovenske klube konec že julija. Kako bo letos? Tri klube prve tekme čakajo že 30. junija, Olimpija bo začela pa sredi julija. Foto: BoBo

Olimpija Ljubljana je s skromno evropsko popotnico preteklih let ostala brez vloge nosilca v 2. predkrogu Lige prvakov, kar prinaša na papirju težjega nasprotnika že na prvi stopnički novopečenih slovenski prvakov. Po uvodni tekmi 12. ali 13. julija, torej vsega nekaj dni po koncu Eura 2016, bo jasno, kako resna je grožnja, da bo Evrope za zeleno-bele konec že 19./20. julija.

Astana zgled za vse nadobudne nenosilce
Na drugem koncu države bo imel medtem Maribor v Evropski ligi kot predvideni nosilec za vse kvalifikacijske kroge lepo priložnost za hitro popravo vtisa po neuspešni sezoni 2015/16, ki pa se je začela sesuvati pred slabim letom ravno ob evropskem neuspehu z Astano. Torej na dvoboju s takšnim nenosilcem, ki si je po skalpu vijoličastih na koncu izboril pravo Ligo prvakov, kakršen si po tiho želi postati tudi Olimpija.

V Salzburg, Zagreb, Beograd ...
A začetek evropskih sanj v dobi Milana Mandarića bo najbrž peklenski. V bobnu za 2. krog kvalifikacij Lige prvakov se zdaj čaka samo na državnega prvaka Moldavije. Že ob Olmpijini osvojitvi naslova pa je bilo jasno, da ljubljanski klub ne bo nosilec. S tem je tudi znanih 16 potencialnih nasprotnikov, izmed katerih bodo zmaji na žrebu v Nyonu čez dober mesec, 20. junija, dobili nosilca, ki ga bodo želeli presenetiti.

Salzburg, Celtic, Apoel Nikozija, Bate Borisov, Legia Varšava, Dinamo Zagreb, Ludogorec Razgrad in Köbenhavn je favorizirana osmerica nosilcev 2. predkroga. Sledi ambiciozna trojica Qarabag, Rosenborg in že omenjena Astana. Bližnje gostovanje in obujanje polpreteklih spominov bi prinesel dvoboj s Crveno zvezdo, čisto malo dlje je Skenderbeu Korce. Na papirju daleč najbolj ugodno delujejo prvaki Gruzije, Islandije in Slovaške: Dinamo Tbilisi in Hafnarfjardar ter Trenčin.

O zadnjem potencialnem nasprotniku odloča razplet v Moldaviji: če tekmo za prvaka dobi Dacia, bo nosilec postal prvak Walesa The New Saints, v primeru uspeha Šerifa pa klub iz Tiraspola.

Uefina neznanka - regionalne podskupine
Uefa sicer za potrebe žreba 2. in 3. predkroga razdeli udeželence v tri podskupine, ki se grobo delijo po geografskem ključu sever, jug in vzhod. Slovenski prvak zadnjih let Maribor je bil običajno uvrščen v podskupino s prvaki srednjeevropskih držav in oddaljenejših vzhodno- in južnoevropskih držav, a zanimivo, da v 5 letih nikoli ni bil v podskupini s prvakom Hrvaške in Srbije. Uefa ne razkriva ključa delitev, ki jih opravi dan pred žrebom, temveč zagotavlja, da gre zgolj za optimizacijo žreba, kar pušča Olimpijo v negotovosti.

Kaj je vzrok skromnemu izhodišču?
Novi slovenski nogometni prvaki na podlagi izidov zadnjih petih sezon v Evropi zasedajo komaj 277. mesto s koeficientom 4,625 točke. Delitev mesta na Uefini klubski lestvici s FC Zestafoni iz Gruzije je posledica dejstva, da je Olimpija v omenjenem 5-letnem obdobju le trikrat igrala kvalifikacije za Evropsko ligo. Leta 2011 je prišla do 3. predkroga z Austrio Dunaj, leto pozneje izpadla v 2. predkrogu s Tromsojem, leta 2013 pa kljub visoki domači zmagi klonila pred Žilino prav tako v 2. predkrogu.

Goljatov skalp prinaša lažje nadaljevanje
Ker bo žreb za 3. predkrog Lige prvakov opravljen 15. julija, še pred povratnimi tekmami, bi lahko imela Olimpija v nadaljevanju tekmovanja, podobno kot lani Astana, celo lažje delo. Namreč če Olimpija v 2. predkrogu izžreba enega izmed klubov favorizirane osmerice, bi mu prevzela vlogo nosilca v soočenju z nižje postavljenim klubom (od Rosenborga navzdol), kar pa je bolj zanimivost in prikaz zapletenega kvalifikacijskega sistema za preboj v sanjska evropska tekmovanja.

Zgodnji začetek, a izjemno izhodišče za kvalifikacije
Po izgubljeni kroni in vihravi sezoni se Mariboru v tolažbo ponuja, da požanje sadove pretekle petletke in prek uspeha v Evropi hitro prenovi ter poživi moštvo. Kljub lanskemu izpadu z Astano na prvi oviri so 13-kratni slovenski prvaki zbrali zavidljiv koeficient 21,625 za 94. mesto na Uefini lestvici.

Na žrebu 20. junija bo Maribor tako najvišje rangirani nosilec za 1. in 2. predkrog Evropske lige, ob napredovanju bo nato v vlogi nosilca tudi za 3. predkrog in najbrž tudi v playoffu, kjer uspeh prinaša Mariborčanom dobro znan skupinski del Evropske lige. Sezona 2016/17 se bo za Maribor začela že 30. junija s prvo tekmo 1. predkroga, kjer se jim zdaj ponujajo od gibraltarskega novinca Europe prek Budućnosti Podgorice do Ordabasija Šimkenta iz Kazahstana.

Gorica odvisna od pokalnega (ne)uspeha Celja
Zadnji junijski dan bosta v Evropski ligi začela novo tekmovalno sezono še dva slovenska kluba: Domžale zagotovo in Gorica ali Celje. Novogoričani bodo v finalu slovenskega pokala držali pesti za Maribor, medtem ko Celjanom nastop v Evropi prinaša samo osvojitev lovorike v Kopru 25. maja.

Pri tem se Domžalam s koeficientom 3,625 točke (316. mesto) nasmiha vloga nosilca v 1. predkrogu, pri čemer so odvisni od razpleta prvenstva v Bolgariji in izida pokalnega finala v Moldaviji. Sreča pri razpletu preostalih prvenstev in pokalnih finalov, predvsem v vzhodni in južni Evropi, pa ni bila naklonjena Gorici (koeficient 3,125) oz. Celju (koeficient 3,375), ki bosta nenosilca 1. predkroga.

Vsaj sedem let skomin po napredovanju
Domžalčani sicer v zadnjih treh evropskih poskusih oz. od poletja 2008 in Dudelanga niso preskočili prve ovire. Identičen je goriški izkupiček v Evropi, saj so po letu 2008 trikrat izpadli na prvih tekmah. Še manj prodorni so Celjani, ki so obstali pri samo dveh evropskih tekmah v vseh petih poskusih v zadnjih 12 letih.

Kdo je sposoben poletje podaljšati v jesen?
Kljub kopici hitrih izpadov sta Slovenija in slovenski klubski nogomet po zaslugi Maribora na Uefini lestvici prišla do 28. mesta s koeficientom 13,625. Malce za Srbijo in Norveško, a pred Azerbajdžanom, Slovaško in Madžarsko, torej v zlati sredini 55 članic Uefe. Ali bo Prva liga napredovala ali nazadovala, bo zdaj v veliki meri odvisno od vodilnega dvojca Olimpija - Maribor in njuna zmožnosti pretvoriti evropsko poletje v jesen.


Članek je bil dopolnjen v skladu z razpletanjem sezone 2015/16 po Evropi.

Salzburg, Celtic, Apoel Nikozija, Bate Borisov, Legia Varšava, Dinamo Zagreb, Ludogorec Razgrad, Köbenhavn, Qarabag, Rosenborg, Astana, Crvena zvezda, Skenderbeu Korce, Dinamo Tbilisi, Hafnarfjardar in Trenčin je 16 znanih od 17 potencialnih nasprotnikov Olimpije v 2. predkrogu Lige prvakov. Uefa tik pred žrebom v nerazkritem ključu razvrsti klube v tri podskupine.

Slovenski klubski nogomet na Uefini lestvici zaseda 28. mesto s koeficientom 13,625 med 55 nogometnimi zvezami.