Datumi četrtfinalnih tekem so bili določeni uro po samem žrebu in Uefa je pričakovano ločila najbolj atraktivna para, ki tako ne bosta potekala sočasno. Foto: Reuters
Datumi četrtfinalnih tekem so bili določeni uro po samem žrebu in Uefa je pričakovano ločila najbolj atraktivna para, ki tako ne bosta potekala sočasno. Foto: Reuters
Nogometaši Reala
24. maja lani je Atletico z golom Godina vodil vse do sodnikovega podaljška, ko je v 93. minuti izenačil Ramos. Igra "rdeče-belih" se je v podaljšku sesula in "galaktiki" so jim nasuli tri gole za 4:1 in osvojili deseti naslov evropskih prvakov. Foto: EPA
Jan Oblak (Atletico Madrid)
Bo Jan Oblak branil za Atletico v četrtfinalu? Angel Moya naj bi zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice na levi nogi moral počivati od tri do šest tednov. Prva tekma pa bo čez štiri tedne. Letos je Oblak z obrambami že pomagal Atleticu, da je izločil Real v španskem pokalu. Foto: Reuters

Atletico - Real in Paris SG - Barcelona sta udarna para četrtfinala Lige prvakov 2014/15, v senci najprej omenjenih dvobojev pa bomo dobili polfinaliste elitnega nogometnega tekmovanja še iz parov Porto - Bayern in Juventus - Monaco.

Real na šestih derbijih letos ni ugnal Atletica
Med najboljšo osmerico evropskih klubov za sezono 2014/15 so trije klubi iz Španije, dva iz Francije in po en predstavnik iz Nemčije, Italije in Portugalske. Omejitev in nosilcev pri žrebu ni bilo več, kar je tudi odprlo pot do vsešpanskega para, ki je na koncu celo mestni derbi in ponovitev zadnjega finala iz Lizbone (4:1 - po podaljšku). Drugače bo šlo že za sedmi in osmi madrileno v sezoni, pri čemer pa Real ni zmagal niti enkrat, ob dveh remijih je Atletico slavil kar štirikrat.
"Atletico je zelo konkurenčna ekipa. V tej sezoni smo se velikokrat pomerili z njim in ga poznamo zelo dobro. Tukaj ni skrivnosti. Atletico je ekipa, ki ve, kako tekmovati, prejema malo zadetkov, dober je ob prekinitvah. Videli bomo, ali ga lahko premagamo in se vrnemo na žreb za polfinale," je za spletno stran Uefe dejal direktor Reala Emilio Butragueno.

"Nogomet nima spomina. Velika napaka bi bila, da bi razmišljali o rezultatih, ki smo jih v zadnjem času dosegali proti Realu," opozarja direktor Atletica Clemente Villaverde.

Pred dvema letoma odločali goli v gosteh
Real Madrid brani naslov evropskega prvaka, a ob zadnji krizi izidov ni več tako izrazit favorit. Na stavnicah sta ga prehitela Bayern in Barcelona, na četrtem mestu pa je že PSG. Tudi Parižani in Katalonci so stari znanci, saj se bodo v Ligi prvakov srečali že tretjo sezono zapored, pri čemer gre tu za ponovitev četrtfinala izpred dveh let, ko je po skupnem izidu 3:3 Barcelona napredovala po zaslugi golov v gosteh.
"PSG je stari znanec, z njim smo se srečali tudi v skupinskem delu. Je izvrstna ekipa, ki je močno okrepila svoj kader. Morali se bomo res boriti za zmago. V četrtfinalu so vsi klubi močni, tudi PSG, tako da bo težko," meni Barcelonin podpredsednik Jordi Mestre.

Zgodovina na strani Porta in Juventusa
Bayern se bo šestič in sedmič pomeril s Portom, ki se z velikim veseljem ozira v medsebojno zgodovino. Kluba sta se namreč prvič soočila v finalu takratnega Pokala državnih prvakov leta 1987, ko so Portugalci na Dunaju v zadnje četrt ure zrežirali preobrat in z 2:1 postali prvič evropski prvaki.

"Ozračje v Portu je zelo vroče. Spremljal sem Porto v finalu Lige prvakov leta 2004 proti Monacu. Vzdušje na stadionu je bilo izjemno. S takšnimi navijači ne bo lahko za nas, toda igrali smo že na veliko različnih stadionih, tako da bomo vedeli, kaj pričakovati," je povedal Bayernov vratar Manuel Neuer.

Samo Alpe in 200 km ločijo Juventus in Monaco, ki sta se v Ligi prvakov soočila le v polfinalu sezone 1997/98, legendarni Alessandro Del Piero je dosegel kar štiri gole za skupno zmago Italijanov s 6:4.
"Juventus je med največjimi klubi. Je favorit. Srečo smo imeli, da bomo igrali povratno tekmo doma. Poskusili bomo izvleči čim več," pravi trener Monaca Leonardo Jardim. Nekdanji zvezdnik Juventusa Pavel Nedved, ki zdaj deluje v vodstvu kluba, pa je dejal: "Imamo priložnost prebiti se v polfinale. To je najpomembneje."

Samo še štirje koraki do Berlina
Žreb polfinala bo na sporedu v Nyonu 24. aprila, polfinalne tekme pa bodo odigrane 5., 6. in 12., 13. maja. Evropska sezona 2014/15 se bo sklenila z velikim finalom v soboto, 6. junija, na Olympiastadionu v Berlinu.


LIGA PRVAKOV

Četrtfinale:

Torek, 14. aprila, ob 20.45:
JUVENTUS - MONACO
ATLETICO MADRID - REAL MADRID
(Oblak)

Povratni tekmi bosta 22. aprila.
Sreda, 15. aprila, ob 20.45:
PARIS SG - BARCELONA
PORTO - BAYERN

Povratni tekmi bosta 21. aprila.

V petek, 24. aprila, sledi žreb polfinala.