Udeleženci finala svetovnega nogometnega prvenstva leta 1958 so se srečali na
Udeleženci finala svetovnega nogometnega prvenstva leta 1958 so se srečali na "kraju zločina". Foto: EPA

Brazilijo so zastopali Pele, ki je takrat v finalu kot 17-letni reprezentant dosegel dva gola za prvi naslov svetovnih prvakov, in še trije člani takratnega brazilskega moštva, Mazzolo, Zito ter Pepe. Drugih ni več med živimi. Srečanja se je udeležilo še osem Švedov, ki so sodelovali v takratnem finalu. Zdaj že priletni gospodje so se prišli poslovit od stadiona Rasunda, ki ga bodo porušili. Vsi igralci obeh moštev so za spomin dobili rumene drese švedske reprezentance s simbolično številko 58 na hrbtu.

Pele: Brazilijo smo postavili na svetovni zemljevid
"Takrat sem bil star le 17 let in tekmovanje na Švedskem je bilo moje prvo potovanje zunaj meja Brazilije. Na tem stadionu smo se takrat počutili kot doma, tako prijetno vzdušje je bilo na naših tekmah. Pred tem SP-jem nihče ni poznal Brazilije, mi pa smo jo postavili na svetovni zemljevid," se je spominjal Pele in dodal: "Še posebej mi je ostalo v spominu podeljevanje nagrad. Kralj Gustav XVI. Adolf je prišel s častne tribune na igrišče in nam čestital. To je bilo takrat za nas nekaj izjemnega."

Novembra Švedska že na novem stadionu
Stadion bo svojo vlogo simbolično končal v sredo, ko se bosta pomerili prav Švedska in Brazilija. Novi stadion v Solni, imenovan Friends Arena, je že skorajda končan, nogometno premiero pa bo večnamenski objekt za 50.000 gledalcev doživel novembra s prijateljsko tekmo z Anglijo.