Švica je na evropskem prvenstvu prvič nastopila šele leta 1996 v Angliji, nato pa še v letih 2004 in 2008. Reprezentanca do 19 let je bila pred petimi leti svetovni prvak, izbrana vrsta do 21 let pa se je leta 2011 na evropskem prvenstvu ustavila šele v finalu (poraz proti Španiji z 0:2). Foto: Reuters
Švica je na evropskem prvenstvu prvič nastopila šele leta 1996 v Angliji, nato pa še v letih 2004 in 2008. Reprezentanca do 19 let je bila pred petimi leti svetovni prvak, izbrana vrsta do 21 let pa se je leta 2011 na evropskem prvenstvu ustavila šele v finalu (poraz proti Španiji z 0:2). Foto: Reuters

Vemo, da imajo Slovenci veliko individualne kvalitete. Proti Kamplu sem z Baslom že igral, Novakovića poznamo še iz Bundeslige. Zelo so močni v igri z glavo. Na igrišču bomo morali stati zelo kompaktno in biti zelo osredotočeni.

Vratar Yann Sommer
Josip Drmić in Xherdan Shaqiri
Xherdan Shaqiri (desno) lani v Bernu proti Sloveniji zaradi poškodbe ni igral. Foto: Reuters

Proti Sloveniji in San Marinu moramo osvojiti šest točk. Tu ni vprašanj.

Granit Xhaka
Petković: Igrati moramo veliko bolj samozavestno
"Nekateri si najbrž želijo, da tudi zdaj ne damo gola"
Zupan: S Kamplom v sredini bo Novakoviću lažje
Katanec: O Švicarjih vemo vse

Pred dobrima dvema letoma, 7. septembra 2012, so se v Stožicah kvalifikacije za SP v Braziliji začele z zmago Natija, kot je vzdevek švicarske izbrane vrste, z 0:2. "Iz treh priložnosti smo dobili dva gola, in to s položajev zunaj kazenskega prostora. Če bi izkoristili svoje priložnosti, bi se tekma gotovo odvijala drugače. Švicarji so zelo dobra ekipa, a danes so bili zreli, da bi se tekma končala drugače," je tedaj razmišljal Boštjan Cesar.

15. oktobra lani je Švica v Bernu Slovenijo pričakala kot udeleženka mundiala. Katančevim fantom žal ni uspelo osvojiti treh točk in si zagotoviti dodatnih kvalifikacij. Zapomnili si bomo predvsem izvrstno predstavo Samirja Handanovića, ki pa ni mogel preprečiti mojstrskega zadetka Granita Xhake z 20 metrov dobre četrt ure pred koncem tekme za zmago z 1:0.

Slovenija je do zdaj Švico premagala le enkrat. A kakšna zmaga je to bila. V kvalifikacijah za SP 2002 je 6. junija 2001 na svojem debiju za reprezentanco znameniti zadetek dosegel Sebastjan Cimerotič. Prispevek Igorja E. Berganta po zmagi v Baslu pred 13 leti si lahko ogledate TUKAJ, kako je "Cime" po svojem "prvovencu", kot se mu je simpatično zagovorilo, ob prihodu na Brnik poziral v objemu glasbenic skupine Power Dancers, pa TUKAJ.

V nove kvalifikacije so Švicarji, trenutno deseti na lestvici Fife, vstopili bogatejši za izkušnjo iz dežele sambe, kjer so v osmini finala šele ob koncu podaljška klonili proti Argentini. Na letalo jih je poslal Angel Di Maria v 118. minuti. Nesrečnik je bil Blerim Džemaili, ki mu je izenačenje preprečila vratnica.

Petković nekoč nosil dres Kopra
Selektor Ottmar Hitzfeld se je julija upokojil, novi vodja je Vladimir Petković. 51-letni bosanski Hrvat iz Sarajeva Slovenijo dobro pozna. V sezoni 1985/86 je kot vezist igral za Koper v drugi jugoslovanski ligi, nato pa je po kratki vrnitvi v BiH odšel v Švico, kjer je preživel skoraj ves čas svoje nadaljnje igralske in trenerske kariere. Nazadnje je leto in pol deloval pri Laziu, kjer so ga na začetku januarja predčasno odslovili, ker se je brez njihove vednosti dogovarjal o prevzemu švicarske reprezentance po svetovnem prvenstvu.

Petković je jeseni 2012 dvakrat že gostoval v Ljudskem vrtu. Z Laziem se je najprej veselil zmage nad Muro z 0:2, v skupinskem delu Evropske lige pa so bili sinjemodri na zadnji tekmi od Maribora boljši z 1:4.
"Na stadionu bo zelo vroče. To sem svojim igralcem že povedal. 12.000 gledalcev bo glasno spodbujalo svojo reprezentanco. Ne smemo dovoliti, da bi se Slovenci zaradi naših napak razleteli po igrišču," je pred drevišnjim srečanjem povedal na sinočnji novinarski konferenci.

Slovenska reprezentanca je na zadnjih devetih tekmah v Mariboru osemkrat zmagala. Kot kaže, pa Ljudski vrt danes ne bo poln. Do včeraj so prodali 6.500 vstopnic, na Nogometni zvezi Slovenije pa pričakujejo od 8 do 10 tisoč gledalcev.


Iz pritiska želijo povleči tisto pozitivno

Tako kot za Slovence se tudi za Švicarje kvalifikacije niso dobro začele. V Baslu so jih Angleži premagali z 0:2, zato so pod pritiskom. "To ima lahko tako pozitivne kot negativne strani. Iz tega moramo povleči tisto pozitivno in tekmece spraviti v težave. Slovenija je morda še pod malo večjim pritiskom, saj je na prvi tekmi klonila proti na papirju lažjemu tekmecu," je menil Petković ter po zadnjem treningu pohvalil pripravljenost in prizadevnost svojih varovancev.

Slovenija naj bi začela z naslednjo postavo: Handanović, Struna, Cesar, Ilić/Maroh, Brečko, Mertelj, Kurtić, Kirm, Birsa, Kampl, Novaković.

Pred mesecem dni je švicarsko mrežo dvakrat zatresel Danny Welbeck, tekma pa bi se kaj lahko obrnila tudi v drugo smer. V 56. minuti je pri izidu 0:0 angleški vratar Joe Hart ubranil nevaren poskus Harisa Seferovića iz voleja, dve minuti pozneje pa so se Angleži veselili vodstva po protinapadu, potem ko je na sredini igrišča žogo slabo ustavil in izgubil kapetan Gökhan Inler. V nadaljevanju je Josip Drmić sam pred Hartom slabo končal akcijo, zmago pa so gosti v 94. minuti potrdili po še enem protinapadu.

Večina jih igra v Nemčiji
Seferović je eden izmed tistih, ki so trenutno v najboljši formi. Po poletnem prestopu iz Real Sociedada je za Eintracht iz Frankfurta v Bundesligi na sedmih tekmah dosegel tri zadetke in prispeval še dve podaji. Vratar Yann Sommer, ki se je iz Basla odpravil v Borussio Mönchengladbach, je prejel le štiri gole, njegovo moštvo pa je še neporaženo in zaseda visoko tretje mesto na lestvici.
Valon Behrami in Johan Djourou sta standardna člana Hamburga (drugi je celo kapetan), ki je v soboto z 0:1 slavil v Dortmundu. 22-letni levi bočni branilec Ricardo Rodriguez je na zadnjih štirih srečanjih za Wolfsburg prispeval tri zadetke, enega pa še v Evropski ligi. V Nemčiji igrajo tudi že omenjeni Xhaka (Borussia M.), Drmić (po prestopu iz Nürnberga pri Bayerju iz Leverkusna za zdaj dobiva priložnost kot rezervist), Admir Mehmedi (Freiburg) in seveda prvi zvezdnik moštva Xherdan Shaqiri.

Ta bo v petek dopolnil 23 let. Pri Bayernu sicer na zelenici ne preživi toliko časa, kot bi si želel, v letošnji sezoni je vso tekmo odigral le proti Schalkeju, dve srečanji je začel na klopi, dvakrat pa sploh ni okusil igranja. V zadnjih dneh so se pojavile govorice, da naj bi ga pozimi v svojo jato rad zvabil Atletico Madrid.

Senderos namesto von Bergna?
Edino odprto vprašanje pri Švicarjih je, kdo se bo poleg Djourouja s slovenskim napadom boril v ožji obrambi. Steve von Bergen (po poškodbi Fabiana Schärja edini igralec iz švicarske lige v Petkovićevi zasedbi) v zadnjem obdobju ne kaže najboljših predstav, zato bi namesto njega mesto v prvi enajsterici znal dobiti Philippe Senderos, ki redno igra za Aston Villo. Postava proti Angliji je bila takšna: Sommer, Lichtsteiner, von Bergen, Djourou, Rodriguez, Inler, Behrami, Xhaka (70./Drmić), Shaqiri, Mehmedi (74./Džemaili), Seferović.

V pogovoru za visokonakladni švicarski tabloid Blick je svoja pričakovanja pred tekmo razkril tudi slovenski napadalec Džengis Čavušević, ki po dveh poškodbah križnih vezi v letošnji sezoni znova navdušuje v dresu švicarskega prvoligaša St. Gallna. Zbral je štiri zadetke in dve podaji, mrežo je zatresel tudi v soboto ob veliki zmagi nad Baslom (2:1). "Seveda bi bil raje zraven, s ponosom bi igral za reprezentanco, toda moramo biti tudi realisti. Po težkih časih sem odigral šele nekaj tekem. Mislim, da ima Švica boljše moštvo z boljšimi posamezniki, toda Slovenci imamo možnosti, da zmagamo. S stoodstotnim vložkom in malo sreče lahko Slovenija zmaga na vsaki tekmi. V Mariboru bo zelo glasno, Švicarjem bo težko."


Kvalifikacije za Euro 2016, skupina E

Danes ob 20.45 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
SLOVENIJA - ŠVICA (Maribor)
ANGLIJA - SAN MARINO
LITVA - ESTONIJA

Lestvica:                        
ANGLIJA          1  1 0 0  2:0  3
LITVA            1  1 0 0  2:0  3
ESTONIJA         1  1 0 0  1:0  3
SLOVENIJA        1  0 0 1  0:1  0
SAN MARINO       1  0 0 1  0:2  0
ŠVICA            1  0 0 1  0:2  0

Vemo, da imajo Slovenci veliko individualne kvalitete. Proti Kamplu sem z Baslom že igral, Novakovića poznamo še iz Bundeslige. Zelo so močni v igri z glavo. Na igrišču bomo morali stati zelo kompaktno in biti zelo osredotočeni.

Vratar Yann Sommer

Proti Sloveniji in San Marinu moramo osvojiti šest točk. Tu ni vprašanj.

Granit Xhaka
Petković: Igrati moramo veliko bolj samozavestno
"Nekateri si najbrž želijo, da tudi zdaj ne damo gola"
Zupan: S Kamplom v sredini bo Novakoviću lažje
Katanec: O Švicarjih vemo vse