Nogometaši Manchester Uniteda so zopet najboljši v Evropi. Foto: Reuters
Nogometaši Manchester Uniteda so zopet najboljši v Evropi. Foto: Reuters
Nogometaši Manchester Uniteda
V deževni Moskvi se je prvi junak rdečih vragov po zadnji obrambi na tekmi znašel v objemu soigralcev. Foto: Reuters
Edwin van der Sar
Takole je nizozemski veteran ubranil odločilno enajstmetrovko Nicolasu Anelkaju. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Nebeški skok za vodstvo 1:0: Cristiano Ronaldo je dosegel že 42. gol za Manchester v tej sezoni, če štejemo vsa tekmovanja. Na njegovo veliko srečo zgrešena enajstmetrovka ni bila usodna. Foto: Reuters
Didier Drogba
Didier Drogba se je prijel za glavo, ko je stresel vratnico. Foto: Reuters
Frank Lampard
Frank Lampard je hladnokrvno premagal van der Sara in pred polčasom je bilo 1:1. Foto: Reuters
Moskvo so preplavili angleški navijači. Privrženci Manchester Uniteda so že popoldne poskrbeli za nekaj incidentov. Foto: Reuters

Po 90 minutah igre je bilo 1:1 (Ronaldo; Lampard), prav tako po podaljšku. Junak izvajanja enajstmetrovk je bil vratar Edwin van der Sar, ki je ubranil zadnji strel Nicolasa Anelkaja. Chelsea je bil že zelo blizu prvemu naslovu, vendar John Terry ni kaznoval napake najboljšega strelca Lige prvakov v tej sezoni Cristiana Ronalda. Kapetan Chelseaja je, verjetno tudi zaradi spolzkega igrišča, zadel le vratnico in rdečim vragom ponudil novo priložnost.

 
Streljanje enajstmetrovk:
Tevez - gol Ballack - gol Carrick - gol Belletti - gol Ronaldo - Čech brani Lampard - gol Hargreaves - gol A. Cole - gol Nani - gol Terry - vratnica Anderson - gol Kalou - gol Giggs - gol Anelka - obramba
van der Sarja

Razpoloženi Portugalec
V prvem polčasu je bil Manchester več pri žogi in bi lahko iztržil več kot le 1:1. Do 26. minute z izjemo krvavega nosu Paula Scholesa (Makelele ga je nenamerno poškodoval) ni bilo omembe vrednih dogodkov. Takrat je v kazenski prostor žogo poslal Wes Brown. Ronaldo je skočil visoko in z glavo mojstrsko zadel žogo za vodstvo 1:0.

Čech preprečil višje vodstvo
Chelsea je bil blizu izenačenju, ko je Rio Ferdinand ob dvoboju z Michaelom Ballackom neposrečeno posredoval in streljal na svoj gol. Van der Sar je z roko refleksno ubranil strel. Sledil je nasprotni napad, ko se je izkazal Petr Čech. Najprej je ubranil poskus Carlosa Teveza z glavo, nato še strel Michaela Carricka. Tevez je imel kmalu še eno priložnost, vendar se po podaji Ronalda pred gol ni dobro znašel. Tik pred polčasom so navijači Chelseaja lažje zadihali. Essien je streljal od daleč, žoga je zadela Ria Ferdinanda in se odbila proti Franku Lampardu, ki mu ni bilo težko zadeti z nekaj metrov.

Vratnica Drogbaja
V drugem polčasu je bila slika drugačna, saj je bil Chelsea nevarnejši. V 55. minuti si je Michael Essien pripravil lep strel, vendar s 17 metrov ni najbolje meril. V 77. minuti je bilo spet vroče v kazenskem prostoru Manchestra. Rio Ferdinand je onemogočal Florenta Maloudaja, ki je padel, vendar sodnik Lubos Michel ni dosodil enajstmetrovke.

Slavljenec Giggs
Nekaj trenutkov pozneje je bil londonski klub še bližje vodilnemu zadetku. Didier Drogba je z dobrih 20 metrov sprožil lep strel, ki ga je ustavila vratnica. Šele tri minute pred koncem rednega dela smo videli prvo menjavo. V igro je vstopil Ryan Giggs, kar je njegov rekordni 759. nastop za Manchester United.

Veteran odločil
V podaljšku se je napetost stopnjevala. Najprej je Lampard streljal iz obrata in stresel vratnico, po točno 100 minutah igre pa je imel izjemno priložnost Manchester. Patrice Evra je s turbo pospeškom prodrl pred gol, podal nazaj do Giggsa, čigar strel je z glavo mojstrsko ubranil John Terry. Živci so bili vedno bolj napeti. Drogbaju je zavrelo, udaril je Nemanjo Vidića in si prislužil rdeči karton. Zmagovalca so dale šele enajstmetrovke, v katerih je ključno vlogo odigral 37-letni nizozemski vratar Edwin van der Sar.




MANCHESTER UNITED 7 - 6 CHELSEA
po 11-metrovkah (redni del 1:1)
Ronaldo 26. Lampard 45. ---------------------------------------
van der Sar Čech
Brown *** Essien
Ferdinand Terry
Vidić Carvalho
Evra A. Cole
Ronaldo J. Cole **
Scholes * Ballack
Carrick Makelele ***
Hargreaves Lampard
Rooney ** Malouda *
Tevez Drogba
---------------------------------------
* 87./Giggs * 92./Kalou
** 101./Nani ** 99./Anelka
*** 125./Anderson *** 124./Belletti
RK: Drogba/116.
Sodnik: Luboš MICHEL (Slovaška)        
 
T. O.