Brazilija je dvakratna branilka Pokala konfederacij in je s tremi naslovi najuspešnejša država tekmovanja celinskih prvakov. Foto: Reuters
Brazilija je dvakratna branilka Pokala konfederacij in je s tremi naslovi najuspešnejša država tekmovanja celinskih prvakov. Foto: Reuters
Mane Garrincha
16 tekem turnirja bo gostilo šest različnih stadionov. Uvodna tekma bo odigrana na Estadiu Nacional Mane Garrincha v glavnem mestu Brasilii. Igralo se bo še v Belo Horizonteju, Fortalezi, Salvadorju, Recifeju in Riu de Janeiru. Foto: EPA

Lahko izgubimo zaradi pomanjkanja izušenj, toda to bomo nadomestili z navdušenjem, ki ga prinašajo mladi igralci.

Selektor Brazilije Felipe Scolari
Xabi Alonso
Košaric nogometašev ni bilo, več je bilo spregledanih, predvsem v Braziliji in Španiji, poškodb pa tudi ni bilo veliko. Najbolj zveneč ranjenec je Španec Xabi Alonso, Brazilija je izgubila napadalca Leandra Damiaa, Nigerija pogreša Victorja Mosesa. Foto: Reuters

Želimo si zmagati, saj želimo po evropskem in svetovnem prvenstvu osvojiti še to zadnjo lovoriko. Uspeha si želimo tako zase kot še bolj za navijače.

Vezist Španije Xavi Hernandez.
Maracana
Finale bo kje drugje kot na legendarni in povsem prenovljeni Maracani v Riu de Janeriu, ki po novem sprejme 77 tisoč gledalcev. Še opozorilo za bolj zaspane: tekme se bodo začenjale ob devetih zvečer in ob polnoči. Foto: EPA
Joseph Blatter
Sepp Blatter je kljub dolgoletnemu upiranju Fife le spustil tehnologijo v nogomet, pri čemer je zdaj Švicar postal celo zagrizen zagovornik tehnologije gol-črte. Zdaj potrebujemo samo še kakšen "mejni" gol v slogu Geoffa Hursta, Darka Milaniča ali Franka Lamparda. Foto: EPA
Nogometna reprezentanca Tahitija, Steevy Chong Hue, Ricky Aitamai, selektor Eddy Etaeta
Tahiti je velika posebnost turnirja: kvata na njegovo zmago je kar 1:5.000, v reprezentanci igrajo kar štirje igralci s priimkom Tehau (trije bratje in bratranec), kar 22 pa jih igra v domačem prvenstvu Francoske Polinezije. Toliko domačih igralcev v svoji reprezentanci ima samo še Italija. Foto: Reuters
Del Bosque in Neymar pred Pokalom Konfederacij

Do največjega športnega spektakla na svetu - svetovnega prvenstva v nogometu - je manj kot leto dni, s tem pa je napočil čas za generalko. Pokal konfederacij z osmimi reprezentancami, ki na svojih celinah sodijo med najboljše, bo poskrbel, da se bodo Brazilci ustrezno pripravili na svetovno prvenstvo, navijači pa bodo dobili občutek, kaj jih čaka poleti 2014, ko bo svet zajela nogometna vročica.

Pod lupo tudi tehnologija črte gola
Šest celinskih prvakov, en podprvak in gostiteljska reprezentanca imajo vsak svojo računico in pristop do tekmovanja, ob igrišču pa Fifa ne bo proučevala le prirediteljske spretnosti in pripravljenosti Brazilije na SP, temveč tudi kako se bo obnesla tehnologija za nadzor črte gola. Po decembrskem klubskem svetovnem prvenstvu bo Brazilija 2013 drugi turnir, kjer bo ob sodnikih tudi tehnologija odločala, ali je žoga prečkala črto ali ne. Tokrat bo na delu GoalControl 4D, zmagovalec Fifinega razpisa, ki s sedmimi kamerami na enih vratih ustvarja tridimenzionalno računalniško sliko žoge v območju gola.

Od obračuna prvakov do generalke za SP
Pokal konfederacij oziroma tekmovanje prvakov črpa svoje korenine izpred 23 let, ko je Urugvaj organiziral Copa d'Oro oz. malo svetovno prvenstvo. Sledila je lovorika Artemia Franchija po zgledu klubskega Interkontinentalnega pokala, nato pa temelje postavil savdski naftni denar in leta 1992 je bil rojen Pokal kralja Fahda. Leta 1997 je Fifa dokončno prevzela vajeti, leta 2001 pa ga je spremenila v stalno generalko pred SP-ji.

Neymarju zaupana glavna vloga
Zadnja dva Pokala konfederacij je osvojila Brazilija, ki "mora" zdaj na domačih tleh še četrtič osvojiti turnir. Od "Selecaa" se vedno pričakuje, da zmaguje, kar pa v zadnjih letih ravno ni bila praksa. Ravno zmaga na generalki v Južni Afriki je zadnja lovorika. Felipe Scolari, svetovni prvak 2002, mora zdaj to spremeniti, pri čemer največjo odgovornost polaga na rame Neymarja, ki se je pred dnevi le odločil oditi v Evropo k Barceloni. Bo čudežni deček upravičil nasledstvo Peleja in dokončno eksplodiral tudi v reprezentančnem dresu?

A vseeno bodo imeli "pentacampeoes" močan domači pridih, saj polovica izbrancev igra v vse močnejšem in predvsem bogatejšem domačem prvenstvu. Na razočaranje številnih Brazilcev med 23 nogometaši ni prerojenega Ronaldinha, a zato se bo svetu predstavil njegov soigralec iz Atletica Mineira Bernard. Scolarijevo moštvo je dobro uravnoteženo, naloge pa natančno razdeljene, a obstaja težava - težko zmagujejo, saj kar na šestih tekmah remizirali, tudi nazadnje z Anglijo (2:2) ob odprtju prenovljene Maracane.

Japonci prvi v Braziliji in proti njej
V skupini A bo Brazilijo na prvi sobotni tekmi turnirja v glavnem mestu Brasilii izzvala Japonska. Azijski prvaki so se kot prvi izmed kvalifikantov na svetu že uvrstili na svetovno prvenstvo, tako da varovanci Alberta Zaccheronija prihajajo v Južno Ameriko dokazovat, da so nogometna sila v vzponu. Naveza Keisuke Honda - Šindži Kagava zagotavlja spektakel, rešili pa naj bi dosedanjo šibko točko - mesto osrednjega napadalca je zasedel nizozemski Japonec Mike Havenaar.

"Grahek" upanje omajanih Mehičanov
Mehika
kot severnoameriški prvak in nosilka zlate olimpijske medalje, pri čemer je v finalu Londona premagala ravno Brazilijo, še zdaleč ni tako samozavestna kot smo je vajeni. Varovanci Jose Manuela de la Torreja so si v kvalifikacijah za SP otežili življenje. Na zadnjih treh domačih tekmah sploh niso dali gola, v minulem tednu jih je tako v Panami (0:0) kot proti Kostariki (0:0) reševal vratar Jose Corona. Napad in s tem uspeh moštva živi in umre s Javierjem Hernandezom, saj je "Chicharito" dosegel 4 do 6 golov Mehike v kvalifikacijah.

Kaj bo tokrat pripravil "Super Mario"?
Četrti član skupine A je Italija, kateri je pripadla evropska vozovnica, ker si pač Španija lasti tako svetovni kot evropski naslov. "Azzurri" so v zadnjem tednu prav tako dvakrat remizirali, četa Cesara Prandellija pa je v letu 2013 premagala le dva "palčka" Malto in San Marino, preostale štiri tekme pa remizirala. Oči bodo uperjene v nepredvidljivega Maria Balotellija, ki dviga prah ali z igrami ali pa z vedenjem (nazadnje izključen proti Češki zaradi dveh kartonov v 4 minutah).

Po zadnjo lovoriko, ki še manjka
V skupini B domuje nesporni prvi favorit turnirja - velika Španija. "Furia roja" je dvakratni evropski prvak in branilec svetovnega naslova, tako da zlati generaciji španskih nogometašev manjka samo še Pokal konfederacij. 21 tekem oz. dve leti in pol Vicente del Bosque ne pozna poraza, proti vladarjem svetovnega nogometa pa govori le utrujenost in zasičenost, katero pa brkati gospod iz Salamance lahko prežene z rotacijo, za katero ima na voljo 23 vrhunskih asov. Motiva Xaviju, Iniesti, Torresu, Casillasu ne manjka, ob tem pa se še dobro spominjajo poraza v polfinalu Pkala konfederacij izpred 4 let, ko so proti ZDA (0:2) izgubili prvič po 35 tekmah.

Cavani poskrbel za mir pred turnirjem
Urugvaj
je bil s 4. mestom prijetno presenečenje zadnjega SP-ja, leto zatem pa je "La Celeste" zasluženo še 15. postal južnoameriški prvak. A zadnji dve leti izbranci Oscarja Tabareza ne igrajo več tako podjetno in poletno, zaradi česar je ogrožen tudi urugvajski nastop v Braziliji '14. Vendar je v soboto nezaustavljivi strelec Edison Cavani poskrbel za obvezno zmago v Venezueli (0:1) in s tem za mir v hiši. Napadalni trio Forlan-Cavani-Suarez bo veselje gledati, neobremenjenost z izidom na turnirju pa bi jih lahko daleč popeljala.

Nigerija preži na preboj
Po 18 letih bo Nigerija znova zaigrala na Pokalu konfederacij, toliko pa je tudi minilo od časov, ko so "super orlom" napovedovali preboj med same svetovne velesile. Nigerijci so afriško celino osvojili na račun zanašanja na lastne sile - domačega selektorja Stephena Keshija, ki na začetku s svojimi mladci in igralci iz nigerijskega prvenstva ni navdušil navijačev, a je vse to utišal z zmago v Južni Afriki. Poosebljenje nove Nigerije je naveza na sredini igrišča - zvezdnik Chelseaja John Obi Mikel in junak Pokala narodov Sunday Mba, ki že vso kariero igra doma.

Nogometna romantika - iz službe in plaže na Maracano
Za konec ostaja še prvak Oceanije in popolni "avtsajder" Tahiti. Francoska kolonija je edini novinec turnirja, potem ko je leta 2012 postal ob Avstraliji in Novi Zelandiji šele tretji prvak najšibkejše celinskega nogometne zveze. Amaterji, ki ob igranju nogometa povečinoma še vedno hodijo v službe, upajo, da bodo odnesli čim bolj celo kožo. Prejšnji teden je mladinska reprezentanca Čila na pripravljalni tekmi razbila Tahitijce s 7:0! 138. država s Fifine lestvice upa, da ne bo sramote, vsaka točka pa bo senzacija. Vrhunec za "fenuo" bo vsekakor tekma proti svetovnim prvakom na Maracani.

Skratka pred nami je zanimivih 16 reprezentančnih tekem, ki si jih boste lahko vse ogledali tudi v prenosih na TV Sloveniji in MMC-jevem portalu. Predvsem bomo vsi dobili občutek, kako bo čez leto dni v Braziliji, kjer je nogomet življenje.

Lahko izgubimo zaradi pomanjkanja izušenj, toda to bomo nadomestili z navdušenjem, ki ga prinašajo mladi igralci.

Selektor Brazilije Felipe Scolari

Želimo si zmagati, saj želimo po evropskem in svetovnem prvenstvu osvojiti še to zadnjo lovoriko. Uspeha si želimo tako zase kot še bolj za navijače.

Vezist Španije Xavi Hernandez.
Del Bosque in Neymar pred Pokalom Konfederacij