Jordi Alba je v tretji minuti zaključil akcijo, ki sta jo začela Andres Iniesta in Cesc Fabregas. Foto: EPA
Jordi Alba je v tretji minuti zaključil akcijo, ki sta jo začela Andres Iniesta in Cesc Fabregas. Foto: EPA
Abel Hernandez
Abel Hernandez je štirikrat zatresel mrežo Tahitija. Foto: EPA
Tahiti
Tahiti je v Braziliji osvojil srca marsikaterega nogometnega navdušenca. Povsem neznani nogometaši so se od Brazilije poslovili z napisom: Hvala, Brazilija! Foto: EPA
Španija in Urugvaj v polfinalu

Španija je s tremi zmagami zasluženo osvojila prvo mesto v skupini B in se bo v polfinalu v ponovitvi lanskega finala evropskega prvenstva pomerila z Italijo. 'Furia' je pred letom dni v Kijevu slavila s kar 4:0. Na zadnji španski tekmi se je izkazal Jordi Alba z dvema goloma. 24-letni branilec je zadel tudi v lanskem finalu. Urugvaj je polfinale potrdil z visoko zmago nad Tahitijem, ki se iz Brazilije vrača s kar 24 prejetimi goli in le enim danim. Južnoameriški prvaki bodo v polfinalu igrali proti gostiteljici Braziliji.

Jordi Alba zaključil izjemno akcijo
Španci so začeli izjemno napadalno in že ob koncu prve minute je Andres Iniesta po samostojnem prodoru ogrel Vincenta Enyeamo. Sijajni vezist je začel akcijo za vodilni zadetek aktualnih evropskih in svetovnih prvakov. Iniesta je najprej sodeloval s Cescom Fabregasom, nato s Pedrom Rodriguezom, z nizom hitrih podaj pa je trio Barcelone spravil žogo na levo do klubskega kolega Jordija Albe. Hitri Katalonec je v kazenskem prostoru "premešal" nigerijsko obrambo in na koncu ukanil še Enyeamo.

Prvo veliko priložnost so si prvaki Afrike priigrali v 11. minuti, ko je John Obi Mikel zaključil akcijo, a je zadel le Sergia Ramosa. V napadu je bil od "superorlov " najnevarnejši Brown Ideye, a je Victor Valdes, ki je tokrat stal v španskih vratih, mrežo ohranil nedotaknjeno. Dvakrat se je sam pred Enyeamo znašel Roberto Soldado, a je nigerijski vratar oba dvoboja dobil. V 39. minuti je kapetan Valencie lepo podal z desne strani, ob nespretnem Azubuikeju Egwekweju, ki je že v 11. minuti zamenjal poškodovanega Kennetha Omerua, je žoga prišla do Fabregasa. Vezist Barce je slabo zadel žogo, strel pa je zaustavila vratnica.

Torres zadel takoj po vstopu v igro
Po dobrih petih minutah igre v drugem polčasu so Nigerijci nevarno zapretili. Po desni strani je prodrl Ahmed Musa, Ideyeju pa žoge ni uspelo pospraviti v prazno mrežo. Na koncu je razčistil Alvaro Arbeloa. Zatem je s prostega strela malenkost prek vrat sprožil Xavi. V 62. minuti je Pedro z leve strani natančno podal pred gol, odlično pa je z glavo žogo v mrežo pospravil Fernando Torres. Napadalec Chelseaja, ki je zadel petič na Pokalu konfederacij, je vstopil v igro le dobro minuto prej.

Musa je v 74. minuti znova odlično prodrl po desni strani. Mojstrsko je preigral Sergia Ramosa in podal pred gol, kjer pa je nespretno žogo zadel rezervist Muhhamad Gambo, ki je slabo zadel žogo in zgrešil vrata. Dve minuti pred koncem rednega dela je Jordi Alba le še potrdil špansko zmago. David Villa je izvajal prosti strel ob svojem kazenskem prostoru in poslal dolgo žogo v napadalno polovico. Hitronogi levi bočni branilec španske izbrane vrste in Barcelone je bil ob podaji še na svoji polovici. Brez težav je prehitel nigerijsko obrambo in na koncu še preigral Enyeamo ter žogo poslal v prazno mrežo.

Urugvajci dosegli osem golov
Urugvaj, ki je spočil glavne nosilce igre, je pričakovano napolnil mrežo Tahitija. Mrežo je že po 79 sekundah zatresel Abel Hernandez, kar je najhitrejši zadetek v zgodovini tekmovanja. Napadalec Palerma je že v prvem polčasu dosegel hat trick, enkrat pa je nasprotno mrežo zatresel še Diego Perez.
Tudi v drugem polčasu so južnoameriški prvaki štirikrat premagali Gilberta Meriela, ki se je v 50. minuti izkazal z ubranjeno enajstmetrovko Andresu Scottiju. Najprej je z bele točke zadel Hernandez, nato je bil uspešen Nicolas Lodeiro, zmago pa je z dvema goloma ob koncu potrdil Luis Suarez, ki je v igro vstopil v drugem delu. Obe moštvi sta tekmo končali z igralcem manj. Zaradi rdečega kartona sta tekmo predčasno končala Scotti in Teheivarii Ludivion.

3. krog, Fortaleza:
Nigerija - ŠPANIJA 0:3 (0:1)
Jordi Alba 3., 88., Torres 62.

Nigerija: Enyeama, Ambrose, Omeruo ( 11./Egwuekwe), Oboabona, Echiejile, Mikel, Ogude, Mba ( 63./Ogu), Musa, Ideye, Akpala ( 71./Gambo).

Španija: Valdes, Arbeloa, Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Fabregas ( 53./Silva), Pedro ( 75./Villa), Soldado ( 60./Torres).

Sodnik: Joel Aguilar (Salvador)



Recife:
URUGVAJ
- Tahiti 8:0 (4:0)
Hernandez 2., 24., 45., 67./11-m, Perez 27., Lodeiro 61., Suarez 82., 90.
RK: Scotti 51.; Ludivion 59.

Meirel je v 50. minuti ubranil 11-m Scottiju.

Urugvaj: Silva, Scotti , Coates, Aguirregarray, Eguren, Gargano , Perez, A. Pereira, Lodeiro, Hernandez, Ramirez ( 69./Suarez).

Tahiti: Meriel, Vallar , J. Tehau, Ludivion , Simon, Aitamai ( 53./Lemaire), L. Tehau ( 71./Atani), Caroine, Hue , Vahirua, Hnanyine ( 86./Tihoni).

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)

Lestvica:                         
ŠPANIJA *         3  3 0 0 15:1  9
URUGVAJ *         3  2 0 1 11:3  6
NIGERIJA          3  1 0 2  7:6  3
TAHITI            3  0 0 3  1:24 0
            * - v polfinalu       

Polfinale, sreda ob 21.00:
BRAZILIJA - URUGVAJ (Belo Horizonte)

Četrtek ob 21.00 (Fortaleza):
ŠPANIJA - ITALIJA

Finale, ponedeljek, 1. 7., ob 0.00

Za 3. mesto, nedelja, 30. 6., ob 18.00

Španija in Urugvaj v polfinalu